Primer Aniversari del Cos Europeu de Solidaritat

de desembre 07, 2017


El Cos Europeu de Solidaritat compleix un any amb 42.745 inscrits i 2.166 joves que ja han iniciat el seu voluntariat
L'experiència de Sarah Sheldon, que està fent un voluntariat a la Fundació MONA de Riudellots de la Selva, és un exemple dels resultats d'aquesta iniciativa a Catalunya 

Durant l'any que porta actiu el Cos Europeu de Solidaritat s'han inscrit en ell 42.745 joves de tots els estats membres, 2.166 dels quals ja han iniciat les seves col·locacions en 1.434 organitzacions.
Günther H. Oettinger, comissari de Pressupost i Recursos Humans, ha declarat el següent: «Els joves treballaran en projectes fonamentals, trobaran amistats per a tota la vida i contribuiran positivament a la nostra societat sota el segell de qualitat del Cos Europeu de Solidaritat».
Tibor Navracsics, comissari d'Educació, Cultura, Joventut i Esport, ha afegit: «Estic molt content que tants joves d'arreu d'Europa creguin en la solidaritat i es comprometin amb el voluntariat, la formació o el treball per ajudar a d'altres persones. Un any després de la posada en marxa del Cos Europeu de Solidaritat, molts d'ells ja han aconseguit canvis apreciables, aportant ajuda i esperança als qui ho necessiten. Ara és necessari adoptar ràpidament una base jurídica i un pressupost propi per als pròxims anys que permetin materialitzar els beneficis potencials del Cos Europeu de Solidaritat».
Per la seva banda Marianne Thyssen, comissària d'Ocupació, Assumptes Socials, Capacitats i Mobilitat Laboral, ha dit: «participar en el Cos Europeu de Solidaritat no només és una gran ocasió de mostrar-se solidari, també permet als joves adquirir noves capacitats i aporta un valor afegit al seu currículum. Espero que s'adopti ràpidament la nostra proposta de reforç del Cos Europeu de Solidaritat perquè puguem oferir encara més oportunitats a la joventut europea.»
Des de la posada en marxa del Cos Europeu de Solidaritat els participants han estat actius a tota Europa. L'agost de 2017, per exemple, un grup de voluntaris del Cos Europeu de Solidaritat va arribar a Nursia, Itàlia, per sumar-se als esforços de reparació dels danys i restabliment dels serveis socials per a la comunitat local afectada pels greus terratrèmols que van assolar la regió un any abans. En total, dos-cents trenta membres del Cos Europeu de Solidaritat donaran suport fins al 2020 als municipis italians afectats pels terratrèmols. D'altres participants en el Cos Europeu de Solidaritat treballen, per exemple, amb joves d'entorns desfavorits o amb necessitats especials, amb refugiats o amb ancians, des de Rotterdam, als Països Baixos, a Aveiro, a Portugal, passant per molts altres llocs d'Europa. A Catalunya també hi ha organitzacions que participen en el Cos Europeu de Solidaritat. Per exemple, la jove britànica Sarah Sheldon està fent un voluntariat d'un any al Centre de Recuperació de Primats de la Fundació MONA (més informació als enllaços).
La proposta de la Comissió de reforçar el Cos Europeu de Solidaritat, dotant-lo d'una base jurídica i un pressupost propi, i d'ampliar les seves activitats, es debat actualment al Consell i al Parlament Europeu. El 20 de novembre de 2017, al Consell d'Educació, Joventut, Cultura i Esports, els estats membres van aconseguir un acord informal que aplana el camí per a un acord final amb el Parlament Europeu.
Context
En el seu discurs sobre l'estat de la Unió de 2016, Jean-Claude Juncker, president de la Comissió, va anunciar la creació d'un Cos Europeu de Solidaritat que oferiria als joves d'entre divuit i trenta anys l'oportunitat de participar en una àmplia gamma d'activitats solidàries a tota la Unió. Dos mesos després, es va engegar el Cos Europeu de Solidaritat amb l'objectiu d'arribar a una participació de 100.000 joves a finals de 2020.
En aquesta primera fase del Cos Europeu de Solidaritat es van elaborar vuit programes diferents destinats a oferir als joves l'oportunitat de participar en una sèrie d'activitats de solidaritat per fer front a situacions difícils a tota la UE. La participació no només és profitosa per al desenvolupament personal dels joves, la seva implicació activa en la societat i la seva ocupabilitat, sinó que també ajuda a les organitzacions no governamentals, als organismes públics i a les empreses en els seus esforços per fer front a reptes socials i d'altres tipus.
Després dels contactes dels voluntaris amb les organitzacions, iniciats el març de 2017, al juliol es va engegar el vessant professional del Cos Europeu de Solidaritat amb dos projectes dirigits pels serveis públics d'ocupació de França i Itàlia, que tenen el suport de la Comissió Europea. Aquests projectes ofereixen ocupacions o períodes de pràctiques relacionats amb la solidaritat a un altre país de la UE a un màxim de 6.000 joves.
El 30 de maig de 2017, la Comissió va presentar una proposta per consolidar els fonaments del Cos Europeu de Solidaritat amb un pressupost de 341,5 milions d'euros per als anys 2018-2020 i una base jurídica pròpia. A més, la Comissió va proposar ampliar les oportunitats per als joves. A part d'oferir col·locacions de voluntariat, pràctiques i ocupació, en el futur el Cos Europeu de Solidaritat també oferirà als participants l'oportunitat de crear els seus propis projectes de solidaritat o de dur a terme accions de voluntariat en grup.
El 17 de novembre a Göteborg, Suècia, en un esmorzar de treball sobre educació i cultura, el president Juncker va proposar als líders de la UE l'objectiu que 1,5 milions de joves participin al Cos Europeu de Solidaritat d'aquí a 2025, objectiu que exigiria un pressupost de 6.000 milions d'euros en el període 2021-2027.


You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars