Crònica / Crónica / Chronicle: Rèquiem a quatre mans / Réquiem a cuatro manos / Requiem for four hands

de març 23, 2024

 

D'esquerra a dreta: Anna Niebla (soprano), Tànit Bono (contralt), Cor Zongora,   Álvaro Carnicero (piano), Ester Lecha (piano), Montserrat Meneses (directora), Cor d'homes d'Igualada,; Carles Prat (tenor), Guillem Batllori (baix) 

 María Dolores García Martínez (esguarddedona) 

Versión en CASTELLANO 

ENGLISH version

Al concert de divendres 15 de març a l'Auditori de l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell (EMMPAC) vam poder escoltar el famós Rèquiem de Mozart (K 626), però en la versió per a piano a quatre mans, amb cor i solistes; una adaptació que va fer Carl Czerny. Interpretat pel Cor Zongora (directora Montserrat Meneses), el Cor d’Homes d’Igualada(director Carles Prat), Anna Niebla (soprano); Tànit Bono (contralt); Carles Prat (tenor); Guillem Batllori (baix); Álvaro Carnicero i Ester Lecha al piano, sota la direcció de Montserrat Meneses.  

La interpretació que van fer de l’obra va ser una bellesa en tota l’extensió de la paraula.


 María Dolores García Martínez (esguarddedona)

El rèquiem de Mozart en la versió de Czerny

Simon Reinwand (en traducció a l’anglès de Colin Humprey) ens explica -  al llibret que acompanya el CD “Opus súmmum viri summi” (Genuin 2004) - que Czerny va transcriure el Rèquiem de Mozart per a piano a quatre mans per encàrrec de Maximilian Stadler (Melk, 4 d’agost de 1748 – Viena, 8 de novembre de 1833), qui era teòleg, pianista i compositor, a qui de fet li dedica Czerny la obra.  Stadler es va convertir en assessor musical de la vídua de Mozart cap el 1796 i  en col·laboració amb el que va ser primer biògraf de Mozart,  Georg N. von Nissen (1761 - 1826),  va ordenar els manuscrits de Mozart. 

Va ser precisament Stadler qui va defendre el 1825 l’autenticitat del Rèquiem enfront dels dubtes del teòric de la música i compositor Gottfried Weber (1779-1839).

A més Stadler va escriure la que es considera la primera historia de la música d’Àustria, de la que es tenia noticia pels llibres de les "Converses de Beethoven"  i que es va donar per perduda fins que es va redescobrir a Viena el 1969

Així mateix va escriure un Rèquiem el 1821. (Un deixo un enllaç a YouTube amb per si voleu sentir-lo) 

La partitura de l’adaptació de Czerny va ser publicada per primer cop el 1827 per Diabelli. 

L’adaptació de Czerny es una versió poc coneguda, de fet el CD que es cita va ser el primer en enregistrar-se amb aquesta obra, i es va fer el 2004. Czerny va escriure una adaptació només per a versió piano, sense veus (us deixo l’enllaç amb la versió pura per a piano; crec que paga la pena poder copsar aquesta adaptació que va fer Czerny en una primera versió sense veus humanes) i una altra amb piano, cor i veus (enllaç per sentir aquesta darrera versió). 

Qui era Carl Czerny?

Viena, 21 de febrer de 1791 – 15 de juliol de 1857. Czerny va ser alumne de Beethoven i professor de Liszt, dues referències que serveixen per entendre que tot i que no sigui un dels músic que sentim habitualment en els programes dels concerts va ser un gran pianista i un gran coneixedor de les tècniques per a piano, aspecte cosa que si coneixen els estudiants d’aquest instrument  perquè el seu mètode és força conegut, de fet ho podem troba titulat com a “el primer mestre de piano”, Op. 599 (en anglès First Tutor) on hi ha cent exercicis que ajuden a la formació pianística el primers tres anys, al menys en la manera tradicional d’aprendre el piano. Czerny va ser un nen prodigi, que a més va començar a fer de professor amb només 15 anys. A més del conegut mètode de piano citat va escriure prop d’altra miler de composicions per piano.

Activitat organitzada per l'Orgue del Vendrell, amb la col·laboració de l'Ajuntament del Vendrell, la Diputació de Tarragona, Temporada, ICEC, Església Parroquial de Sant Salvador i Radio Televisió el Vendrell

CASTELLANO

En el concierto del pasado viernes día 15 de marzo en el Auditorio de la Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell (EMMPAC) pudimos escuchar el conocido Réquiem de Mozart K 626, pero en la versión para piano a cuatro manos, con coro y solistas, una adaptación de Carlz Czerny. Interpretado por el Cor Zongora (directora Montserrat Meneses), el Cor d’Homes d’Igualada (director Carles Prat), Anna Niebla (soprano), Tànit Bono (contralto), Carles Prat (tenor), Guillem Batllori (baix), Álvaro Carnicero y Ester Lecha, piano, bajo la dirección de Montserrat Meneses.

La interpretación que llevaron a cabo fue una belleza, en toda la extensión de la palabra.

El Réquiem de Mozart en la versión de Czerny

Simon Reinward (en traducción al inglés de Colin Humprey) explica en el libreto que acompaña el CD “Opus súmmum viri summi” (Genuin 2004) que Czerny transcribió el Réquiem de Mozart a piano para cuatro manos a petición de Maximilian Stadler (Melk, 4 de agosto de 1748 – Viena, 8 de noviembre de 1833); Stadler era teólogo, pianista y compositor, de hecho Czerny le dedica la obra. Stadler se había convertido en el asesor musical de la viuda de Mozart hacia el 1796; además junto con el que fue el primer biógrafo de Mozart, Gregor Nissen (1761 – 1826) ordenó la obra manuscrita de Mozart. Por otra parte en 1825 defendió la autenticidad del Réquiem como obra de Mozart frente a la opinión del teórico de la música y compositor  Gottfried Weber (1779 – 1839). Stadler escirbió la que se considera la primera historia de la música de Austria, de la que se tenía noticias por los libros de las “Conversaciones de Beethoven”; y que se dió por perdida hasta que se redescubrió en Viena en 1969. Stadler también compuso un réquiem en 1821. (Os dejo un enlace a YouTube por si queréis conocer esta obra).

¿Quién fue Carl Czerny?

Viena, 21 de febrero de 1791 – 15 de julio de 1857. Fue alumno de Beethoven y profesor de Liszt. Fue un niño prodigio, que además empezó a dar clases como profesor a los 15 años. Sus obras no suelen formar parte del repertorio de los programas de concierto, pero en cambio fue un gran pianista y conocedor de la técnica del piano y es muy conocido por los estudiantes de piano. De hecho, su método “El primer maestro de piano”, Op. 499, con cien ejercicios se ha utilizado para la formación tradicional del pianista. Además, dejó escritas cerca de un centenar de otras obras para piano. 

Czerny transcribió el Rèquiem en versión solo para piano (enlace) y en versión para piano, coro y solistas (enlace). 

Actividad organizada por l'Orgue del Vendrell, con la colaboración del  Ayuntamiento del Vendrell, la Diputació de Tarragona, Temporada, ICEC, Església Parroquial de Sant Salvador y Radio Televisió el Vendrell

ENGLISH

At the concert on Friday 15th March, held in the Auditorium of the Escola Municipal de Música Pau Casals in El Vendrell, we heard Mozart's famous Requiem, but in the version for piano four hands with choir and soloists adapted by Carl Czerny. 

The performance was a beauty, a complete beauty.

It was performed by the Cor Zongora (conductor Montserrat Meneses), the Cor d'Homes d'Igualada (conductor Carlos Prat), Anna Niebla (soprano), Tànit Bono (contralto), Carles Prat (tenor), Guillem Batlloi (baix), Álvaro Carnicero and Ester Lecha, piano, conducted by Montserrat Meneses.

Czerny's version of Mozart's Requiem

Simon Reinward. explains, in an English translation by Colin Humprey, in the booklet of the CD "Opus súmmum viri summi" (Genuin 2004) that Czerny made the transcription at the request of Maximilian Stadler.

Stadler (Melk, August 4, 1748 - Vienna, November 8, 1833), was a theologian, pianist, and composer. Around 1796 he met Mozart's widow. Stadler, together with Mozart's first biographer, Georg von Nissen (1761 - 1826), organized the handwritten musical work that Mozart had left behind.

He also defended the authenticity of the Requiem, in the face of doubts expressed by the music theorist and composer Gottfried Weber (1779-1839). It is considered that Stadler wrote the first history of Austrian music, which was known in the books about "Beethoven's Conversations", but had been considered lost until it was rediscovered in 1969. Stadler also wrote a requiem in 1821 (link to YouTube if you want to listen to that work).

Who was Czerny?

Vienna, February 21, 1791-July 15, 1857. He was a student of Beethoven and teacher of Liszt. He was a child prodigy, who also began teaching as a piano teacher at the age of 15.

His works do not usually appear in concert programs, but he was a great pianist and a great connoisseur of piano technique. His best-known work for training new students is First Tutor (Op 599) but he also wrote almost a thousand more compositions.

Czerny transcribed the Requiem in a version for piano alone (link) and in a version for piano, choir and soloists (link).


Activity organized by l'Orgue del Vendrell, with the collaboration of the Vendrell City Council, the Provincial Council of Tarragona, Temporada, ICEC, Església Parroquial de Sant Salvador (Parish Church of Sant Salvador), and Radio Televisió el Vendrell

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars