Europa: L'Oli de l'Empordà s'inclou al registre de DOP de la UE.
de maig 12, 2015
Demà dimecres 13 de maig tindrà lloc l'acte de lliurament del certificat d'inscripció de la Denominació d'Origen Oli de l'Empordà al registre de Denominacions d'Origen Protegides de la Unió Europea. El conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Josep Maria Pelegrí, i el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas, faran lliurament del certificat al president del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Oli de l'Empordà, Simon Casanovas, en un acte que també comptarà amb la participació de la coordinadora del Museu, Marta Santos.
Lliurament del certificat d'inscripció de l'Oli de l'Empordà al registre de Denominacions d'Origen Protegides de la UE
Dia: dimecres 13 de maig de 2015
Hora: 10h30 hores
Lloc: Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries (C/ Puig i Cadafalch s/n 17130 Empúries-l'Escala)
L'Oli de l'Empordà s'ha convertit en el 19è producte català en entrar al registre de productes alimentaris de qualitat de la UE, que inclou Denominacions d'Origen Protegides (DOP); Indicacions Geogràfiques Protegides (IPG) i Especialitats Tradicionals Garantides (ETG). La seva inscripció al registre es va publicar el passat 10 de març al Diari Oficial de la Unió Europea, on es descriu com un oli "equilibrat, afruitat i d'intensitat mitjana", elaborat amb les "varietats autòctones Argudell, Curivell i Llei de Cadaqués, i la varietat tradicional Arbequina".
Un cop inscrit al registre, la Comissió Europea ha procedit a l'emissió del certificat que aquest dimecres es lliurarà al Consell Regulador de la Denominació d'Origen Oli de l'Empord
CATALUNYA
Denominacions d’Origen Protegides (DOP):
- el Formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya;
- la Mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya;
- l'Oli de la Terra Alta;
- l'Oli del Baix Ebre i Montsià;
- l'Arròs del Delta de l’Ebre;
- la Mongeta del Ganxet;
- la Pera de Lleida;
- l'Oli Les Garrigue;
- l'Oli de Siurana;
- l'Oli de l'Empordà.
Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP):
- el Pa de Pagès Català;
- la Llonganissa de Vic;
- la Poma de Girona;
- el Torró d’Agramunt;
- el Calçot de Valls;
- les Clementines de les Terres de l’Ebre;
- les Patates de Prades ,
- el Pollastre i capó del Prat;
- el pa de pagès
Especialitat Tradicional Garantida (ETG):
- els panellets
TRES SEGELLS PER A ALIMENTS DE QUALITAT
En total, actualment hi ha 1.200 productes registrats dels 28 Estats membres de la UE i, per tant, protegits per la normativa europea d’aliments de qualitat. Aquestes són les tres opcions amb què es registren els aliments i productes alimentaris de qualitat (els vins i begudes espirituoses funcionen amb un registre apart).
Denominacions d’Origen Protegides (DOP): denominacions de productes les característiques dels quals es deuen exclusiva o fonamentalment al lloc de producció i als coneixements tècnics dels productors locals. El producte agrícola o alimentari s’ha de produir, transformar i elaborar en una zona geogràfica determinada i segons un mètode reconegut.
Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP): productes agrícoles i alimentaris la reputació o característiques dels quals estan estretament vinculats a una zona geogràfica. Com a mínim una de les etapes de producció, transformació o elaboració ha de tenir lloc en aquesta zona.
Especialitats tradicionals Garantides(ETG): denominacions de productes que garanteixen el seu caràcter tradicional, ja sigui per la seva composició o pel mètode de producció. Les ETG no estan lligades a un lloc en concret, però s’han de produir conforme al plec de condicions presentat
0 comments