Crònica / Crónica / Chronicle: Arturo Castro Nogueras, concert homenatge a Pilar Defilló / Arturo Castro Nogueras, concierto homenaje a Pilar Defilló / Arturo Castro Nogueras, tribute concert to Pilar Defilló

de març 25, 2024

 
Arturo Castro Nogueras

Versión en CASTELLANO
ENGLISH version

María Dolores García Martínez (esguarddedona)

Diumenge 17 de març 2024 a la Sala de música del Museu Pau Casals van tenir l’oportunitat d’escoltar al guitarrista Arturo Castro Nogueras, en una actuació que formava part del Dia Internacional de la Dona i dedicada a Pilar Defilló mare de Pau Casals.  

Tot el concert va tenir com a eix la música del temps de Pilar Defilló, de manera que es va traça un pont entre la música que es podia sentir al seu Mayagüez natal i al Vendrell on va venir a viure l'any 1871.

Així Arturo Castro Nogueras, a l’atmosfera intimista i emotiva que té la sala de música de l’actual Museu Pau Casals; que era la sala de música de la casa de Pau Casals a Sant Salvador (El Vendrell), ens va delectar i ens va explicar la historia de cada autor de manera que es va anar creant una sensació propera i càlida, com si fos un dia de primavera a qualsevol de les dos ciutats, Mayagüez o el Vendrell, on un grup reduït d’amics s’havien aplegat per sentir tocar música a un altre amic, perquè Arturo Castro Nogueras no només va oferir un suggestiu concert sinó que va aconseguir fer que ens hi sentíssim part d’aquell acte d’homenatge, no només oients.

El format del concert amb les explicacions sobre cada peça, cada autor, la seva importància a la música a Puerto Rico o aspectes humans, socials, emocionals e històrics lligats a la música va facilitar molt entendre que s’anava a escoltar. Cal remarcar que Arturo Castro Nogueras, d’entre els projectes que ha desenvolupar,  es troben les conferències-concerts, amb el Dr.  Christian Bravo, neuro-científic, lligades a la relació del cervell i la música sota la premissa que la música és un instrument de diàleg intercultural.

El programa  del concert:

Les dues primeres peces eren composicions de Manuel G. Tavárez, considerat como “el pare de la dansa porto-riquenya”, autor que va superar una greu malaltia per poder tornar a tocar el piano, creant precisament les primeres peces de dansa porto-riquenyes després de la malaltia.  La dansa porto-riquenya es considera la primera música nacional de Puerto Rico, de fet el seu himne nacional és una dansa (amb música de Félix Astol Artés, Reus, 1813 - Mayagüez, 1901) .  Els arranjaments per a guitarra els va fer Leonardo Egúrbida Avilés, qui va ser professor d’Arturo Castro Nogueras i a qui es reconeix com el més destacat dels guitarristes porto-riquenys del segle XX.  Les dues obres interpretades van ser “Margarita” i “Vals de Salón”.

Les següents dues obres amb el títol “Un diálogo” i “La bella Margot” van ser del compositor Juan Morel Campos de qui s’estima va composar unes 700 obres, incloent música religiosa. Va treballar una gran varietat de gèneres, però la dansa va ser el gènere que més popular el va fer.  El arranjaments per a guitarra també eren de L. Egúrbida.  

I en aquest punt del concert va arribar una peça de José Raimundo Defilló, germà gran de Pilar Defilló. Ens va explicar que José Raimundo Defilló Amiguet, era un destacat compositor, músic i professor de música, que el 1887 es va suïcidar perquè no volia passar per les mans “del componente”. El “componente” eren la manera en que es denominaven les tortures que, per ordre del Governador a Puerto Rico, s’aplicaven contra la població que volia una major autonomia del país en relació a Espanya, de la que n’era colònia. (Enllaç a la història d’aquests  fets i els seus protagonistes, pertany al llibre “Escritos breves, de  José A. Mari Mut (enllaç al llibre). José Raimundo Defilló, en la carta de comiat deixada per ser llegida pel jutge, que es reprodueix al text enllaçat,  afirmava que ell no formava part de cap societat secreta, però que no volia que li donessin “componente”; en ella destacava que davant la mort es deia la veritat, com ell mateix estava fent.  Les queixes de Julio Vicarrondo (entre d'altres) contra el Governador, General Romualdo Palacio González; van fer que aquell mateix any el destituïssin del càrrec; no li van donar cap altre càrrec fins el 1892 quan va ser nomenant director general de la Guardia Civil. 

La peça de José Raimundo Defilló era una masurca amb el títol "Una flor", l’arranjament per a guitarra era del mateix Arturo Castro Nogueras.

Li va seguir l’obra “La Cuñadita” d’Olimpo Otero Vergés (1845 - 1911)  en un arranjament de L. Egúrbida

A continuació va ser el temps d'interpretar peces amb origen català, amb “La leyenda catalana” y Preámbulo y sadarna” de Gaspar Cassadó. Arturo Castro Nogueras va explicar el plaer que va tenir en poder tocar peces escrites per a guitarra per Cassadó, perquè sempre havia sentit desig d’interpretar aquest autor.

L’última peça del programa era “El Coquí” de José Ignacio Quintón, amb arranjament de J. Soroche.

Com a bis, davant les llargues ovacions que va rebre al llarg del concert, va toca el Cant dels Ocells.

Enllaç a instagram on podre u sentir un petits talls de les seves interpretacions 

Enllaç a l'Instagram d'Arturo Castro Nogueras

És d’agrair un concert com aquest, de gran bellesa i lirisme; amb un agraïment afegit, ja que havia un problema tècnic: li havien trencat el claviller a un viatge i estava tocant amb un provisional, el adient li havia d’arribar en un parell de dies, això volia dir haver d’ajustar l’afinació de la guitarra després de cada peça.

Tant a l’intèrpret, Arturo Castro Nogueras, com a la Fundació Pau Casals, al Museu Pau Casals i al Museo de San Juan de Puerto Rico, - ja que l’acte estava coorganitzat entre aquestes institucions- , un agraïment per la magnífica jornada, pel record cap a Pilar Defilló i el desig que siguin moltes les noves ocasions de gaudir de actos en que, com aquest, permeten conèixer músiques que no formen habitualment part dels programes de concerts. 


CASTELLANO

El pasado domingo día 17 de marzo de 2024 se celebró en la Sala de Música del Museu Pau Casals del Vendrell un concierto a cargo del guitarrista Arturo Castro Nogueras. La actuación formaba parte de los actos del Día Internacional de la Mujer y estaba dedicado a la memoria de Pilar Defilló, madre de Pablo Casals.

El concierto tuvo como eje la música de los tiempos de Pilar Defilló, trazando un puente entre las composiciones que podía haber sentido en su Mayagüez natal y en el Vendrell al que se trasladó a vivir en 1871.

Arturo Castro Nogueras, en la atmósfera intimista y emotiva que tiene la sala de música del actual museo, y que fue la sala de música de la casa de Pablo Casals en Sant Salvador (El Vendrell), nos deleitó con sus interpretaciones, y nos explicó la historia de cada autor, de manera que fue creando una sensación cercana y cálida, como si fuera un día de primavera en cualquiera de las dos ciudades, Mayagüez o el Vendrell, donde un grupo de amigos se hubieran reunido a escuchar como otro amigo interpretaba música con su guitarra. No sólo ofreció un sugestivo concierto, sino que consiguió que nos sintiéramos parte del acto de homenaje, no solo unos oyentes.

El formato del concierto, con las explicaciones sobre cada pieza, cada autor, y la importancia de esa música en Puerto Rico, o los aspectos humanos, sociales, emocionales e históricos ligados a ella, facilitaron poder entender mejor lo que se iba a escuchar.  Vale la pena citar que entre los proyectos que desarrolla Arturo Castro Nogueras en colaboración con el Dr. Christian Bravo, neurocientífico, se encuentran las conferencias-concierto ligadas a la relación entre el cerebro y la música, bajo la premisa de que la música es un instrumento para el diálogo intercultural.

El programa del concierto:

Las dos primeras composiciones que interpretó eran de Manuel G. Tavárez, considerado “el padre de la danza portorriqueña”, un autor que tuvo que superar una grave enfermedad para poder volver a tocar el piano, creando precisamente después de ello las primeras piezas de danza portorriqueña. Este género de música se considera la primera música nacional de Puerto Rico, y de hecho su himno nacional es una danza (con música de Félix Astol Artés, Reus, 1813 – Mayagüez, 1901). Los arreglos para guitarra los había realizado Leonardo Egúrbida Avilés, que fue profesor de Arturo Castro Nogueras, y a quien se le reconoce como el más destacado de los guitarristas portorriqueños del siglo XX. Las obras llevaban por título “Margarita” y “Vals de Salón”.

Las dos obras siguientes fueron “Un diálogo” y “La bella Margot”, del compositor Juan Morel Campos, del que estima que creó cerca de 700 obras, en una gran diversidad de géneros, incluyendo la música religiosa, con todo, la danza ocupo la mayor parte de la producción. Los arreglos para guitarra también habían sido realizados por L. Egúrbida.

En este punto del concierto el apellido Defilló aparecía en el programa, se trataba de una composición de José Raimundo Defilló, una mazurca de título “Una flor”; el arreglo para guitarra lo había realizado el mismo Arturo Castro Nogueras.

José Raimundo Defilló fue el hermano mayor de Pilar Defilló, y era músico, compositor y profesor de música.  Arturo Castro Nogueras nos explico su historia. En 1887 se suicidó porque no quería sufrir el “componente”. El componente era el nombre con el que se denominaba a las torturas que se aplicaban en Puerto Rico por orden del Gobernador, General Romualdo Palacio González, contra las personas que querían una mayor autonomía del país con respecto a España, de la que Puerto Rico era una colonia. (Enlace a la historia de estos hechos y sus protagonistas, y al libro al que pertenece ese relato, “Escritos breves·” de José A. MariMut) José Raimundo Defilló dejó una carta (que se reproduce en el texto que aquí se enlaza), afirmaba que no quería que le dieran “componente” y que ante la muerte a la que se iba a enfrentar decía la verdad, afirmando que no pertenecía a ninguna sociedad secreta.  Las quejas de Julio Vicarrondo (entre otros) contra el Gobernador hicieron que ese mismo año lo destituyeran; al General Palacio González no le darían otro cargo hasta 1892, en que fue nombrado director general de la Guardia Civil (enlace a la biografía publicada en el diario digital no oficial de la Guardia Civil, Cuerpos y Fuerzas de Seguridad y el Ejercito Benemérita al día en que consta dicho nombramiento y su fecha).

A continuación, Arturo Castro Nogueras interpretó “La cuñadita” de Olimpio Otero Vergés (1845 – 1911) en un arreglo también de L. Egúrbida.

Y llegó el momento de interpretar piezas de origen catalán: “La leyenda catalana” y “Preámbulo y sardana” de Gaspar Cassadó; un autor que siempre le había gustado -así lo explicó – y que gracias a estas composiciones podía interpretar música compuesta específicamente para este instrumento creada por el mismo Cassadó.

La última pieza del programa era “El Coquí” de José Ignacio Quintón, en arreglo para guitarra de J. Soroche.

Como bis, ante las largas ovaciones que recibió a lo largo de todo el concierto, ofreció “El Cant dels Ocells”.

Enlace a Instagram con algunos pequeños fragmentos de su interpretación

Enlace al Instagram de Arturo Castro Nogueras

Es de agradecer un concierto con la gran belleza y lirismo del que nos ofreció Arturo Castro Nogueras, además de agradecérselo por haber de superar un problema técnico, ya que en un viaje en avión le habían estropeado el clavijero de la guitarra y estuvo tocando con uno provisional, ya que el definitivo no llegaba hasta un par de días más tarde. Eso significó que tenía que ajustar la afinación de la guitarra después de cada pieza.

Tanto al intérprete, como a la Fundación Pau Casals, al Museu Pau Casals y al Museo de San Juan de Puerto Rico – ya que el acto estaba coorganizado por estas instituciones -  un agradecimiento por la magnífica jornada, por el recuerdo dedicado a Pilar Defilló, y la expresión del deseo que sean muchas las ocasiones en que se pueda disfrutar de actos como éste, porque permiten conocer músicas que no forman habitualmente parte de los programas de concierto. 


ENGLISH


Last Sunday, March 17, 2024, a concert by guitarist Arturo Castro Nogueras was held in the music room of the Museu Pau Casals (which was the music room of Pablo Casals' house in Sant Salvador (El Vendrell)).

It was a concert dedicated to Pilar Defilló, mother of Pablo Casals, and was part of the International Women's Day events.

The program was a musical bridge between Pilar Defilló's hometown, Mayagüez in Puerto Rico, and El Vendrell, where she moved in 1871.

They were all pieces of music from her time. A selection of musicians from Puerto Rico and Gaspar Cassadó, Catalan by birth.

The works performed were:

"Margarita" and "Vals de Salón" by Manuel G. Tavárez, who is considered the father of dance, the national musical genre of Puerto Rico. (The national anthem of Puerto Rico is a dance with music by Félix Astol Artés, Reus (Catalonia), 1813 - Mayagüez (Puerto Rico), 1901). The guitar arrangements were by Leonardo Egúrbida Avilés, considered the most outstanding Puerto Rican guitarist of the 20th century.

" Un Diáalogo" and "La Bella Margot" by Juan Morel Campos. A prolific author, with nearly 700 compositions of diverse genres, including religious music; although dance was the genre that he cultivated the most.

"Una flor" by José Raimundo Defilló. A mazurka, arranged for guitar by Arturo Castro Nogueras. José Raimundo Defilló was the older brother of Pilar Defilló. He committed suicide in 1887 to avoid suffering the torture that was applied in Puerto Rico, by order of Governor General Romualdo Palació González to the people who wanted greater autonomy for the colony from Spain. These tortures were called "componente." They were denounced by Julio Vicarrondo, among others, and the governor was dismissed that same year. Later in, 1892, he was appointed general director of the Guardia Civil.

(In the text in Spanish and Catalan there are links explaining the data of these events and the biographies of the protagonists).

"La cuñadita" by Olimpio Otero Vergés (1845 - 1911) arranged for guitar by L. Egúrbida.

"La leyenda catalana" and "Preámbulo y sardana" by Gaspar Cassadó. An author that, Arturo Castro Nogueras, always liked, who was happy that Cassadó had written those works for guitar and could perform them.

"El Coquí" by José Ignacio Quintón, arrangement for guitar by J. Soroche.

As an encore; the Cant dels Ocells.

Link to Instagram with some fragments of his interpretation.

Link to Arturo Castro Nogueras' Instagram

The format of the concert, music, and explanations about the pieces, their authors, and their social, emotional, human, and historical impact facilitated the understanding of the music.

Mention that Arturo Castro Nogueras is developing a project in collaboration with Dr. Christian Bravo, neuroscientist, on the relationship between the brain and music; on the basis that music is an instrument for intercultural dialogue.

The concert was of great beauty and lyricism in an intimate and emotional atmosphere.

Thank the interpreter, the Pau Casals Foundation, the Pau Casals Museum, and the Museum of San Juan de Puerto Rico (the event was co-organized between these institutions), for this magnificent day, the memory dedicated to Pilar Defilló and express the wish that it be repeated many times since concerts like this allow us to discover musical pieces that are not usually programmed.


You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars