Neuromúsica, emocions i benestar / Neuromúsica, emociones y bienestar / Neuromusic, emotions and welfare

de juny 16, 2024

 

Eduard Ramos, Jordi Jauset, Carlota Baldrís i Núria Ballester 

María Dolores García Maríntez

esguarddedona

Enllaç Instagram esguarddedona


Neuromúsica

Versión en CASTELLANO 
ENGLISH version

Música, ciència, cervell i emociones tenen una correlació que paga la pena conèixer.

De ben segur que tots hem notat que la música ens commou, o ens motiva o ens ajuda, molt especialment quan amb les paraules no podem buidar el dolor que porten dins nostra. Això no és casual, no es accidental, això té una raons científiques que cada cop són més conegudes i que per sort són difoses en actes com el d’aquest passat diumenge 26 de maig al Museu Pau Casals del Vendrell, de la mà de Jordi Jauset, Carlota Baldrís i Eduard Ramos.

Fa dos anys vaig assistir a una altra activitat convocada per aquests tres grans experts, cadascú en la seva matèria, va ser una proposta diferent però també relacionada amb la música, el cervell i les emocions (enllaç a la crònica "Com impacta la música en el nostre cervell") i a altres dos actes que completaven el tema de les emocions i la música (enllaç a "Un viatge emocional: les suites de Bach", enllaç a "Comunicació, música i emocions")

Aquest cop els assistents hem pogut conèixer alguns dels camps on es treballa la música com element terapèutic amb uns resultats excel·lents i  impactant, fins el punt que ens vam emocionar profundament veient la resposta de persones amb Parkinson o amb demència senil o Alzheimer quan la música entrava a formar part del seu dia a dia. De fet cada dia hi ha més projectes que cerquen que la música entri als hospitals pels beneficis emocionals i pel benestar que pot proporciona a qui es troba passant el tràngol d'una malaltia i trobar-se internat.

El cervell i la seva resposta davant la música

En Jordi Jauset és un gran divulgador, amb un coneixement enciclopèdic sobre el cervell, les emocions i la música; i amb una facilitat de comunicació extraordinària. Coneix la música des de la seva infantesa; té el títol professional de piano, va obtenir diversos premis  europeus en interpretació musical, és enginyer en Telecomunicacions; és doctor en Comunicació, i entre d’altres titulacions té un màster en Neurociència Cognitiva, a més a més és el creador del primer màster en Neuromúsica (aquest màster es pot estudiar a la Universidad Católica de Murcia. UCAM)

De la seva mà vam poder aprofundir en el coneixement del funcionament del nostre cervell, la seva complexitat; el que ens va explicar que conté 1 cm3 de cervell es aclaparador i fascinant a la vegada;  (de fet el cervell conté més neurones que estrelles té la nostra galàxia). El que ens va explica que hi ha en 1 cm3 de cervell es realment aclaparador i a la vegada fascinant; com ho és també el fet que el cervell tingui en conjunt més neurones que estels hi ha a la galàxia.

La música té una repercussió sobre aquest enorme i complex sistema que es pot copsar d’una manera objectiva i constatable en les proves que s’han realitzat mitjançant, per exemple, amb escàners cerebrals que mostren les zones del cervell que es van il·luminant; i són tantes les zones que responen a aquest estímul que a vegades sembla que contemplem llums d’un arbre de Nadal. 

Un llibre que ens explica les relaciones entre cervell, música, emocions i art

Per fe un resum del taller caldria escriure un llibre, que de fet ja ha escrit en Jordi Jauset en el que recull tant el  fonaments científics sobre la música i la resposta del nostre cervell i les nostres emocions; com els beneficis de la música, ja sigui perquè l’escoltem, la cantem o la interpretem amb un instrument o la ballem. El  llibre  es titula  “Neuromúsica, cerebro, ciencia y arte” editat per Plataforma Actual i prologat pel Dr. Eckart Altenmüller. Es de fàcil lectura, comprensible en el contingut i molt enriquidor.  El Dr. Eckart diu al pròleg que:

..." personas de todas las edades que cantan, interpretan o escuchan música de forma activa mejoran sus funciones ejecutivas, trabajan con mayor atención y concentración, tienen mayor memoria, pueden cambiar con mayor rapidez su foco de atención y controlas sus actos con más precisión".
 

Tanmateix si vull explicar un parell de les coses que hem aprés en aquest taller:

Vam experimentar com amb una música clàssica, més aviat tranquil·la, ens era més fàcil trobar paraules en una "sopa de lletres"; i com amb una música rock, tots absolutament tots, en trobavem menys; eren dos sopes amb distribució de lletres diferents pero qu contenien les mateixes paraules. 

Crec que ningú dels assistents ens haguéssim imaginat que si hem de fer una maniobra de reanimació cardiopulmonar a una persona que ho necessita (no sent un especialista o expert en la matèria que ja tindria coneixements de què fer) podem seguir el ritme del pols de la cançó "No rompas más mi probre corazón", perquè el pols de la cançó és de 120 ppm (és mesura igual que les pulsacions del cor humà) i es precisament una velocitat d'entre 100 i 120 ppm els que es recomana per fer una reanimació. (Enllaç a document de la Clínica Mayo on s'explica quin és el ritme que cal per fer una reanimació .

Música ciència i art

Una de les coses interessants d’aquest taller és la interrelació i coordinació de l’equip que ho desenvolupa, perquè si en Jordi Jauset ens va endinsar en el coneixement del cervell i de les respostes que dona davant la música, Carlota Baldrís ens va fer entendre els secrets bàsics de la composició musical i la seva relació amb les emocions; la relació de matemàtiques i música; i la del so i les emocions. Amb ella vam fer pràctiques de música seguint el pols i pràctiques de ball comprovant com responem a la música. Va ser especialment interessant cantar un acord musical dividits per grups, n Do Mi Sol i un Do Mib So; ella ens donava el to a cada grup i aleshores ho cantàvem a l’uníson; i realment sona diferent amb només varia mig to una nota. I ens ho vam passar d'allò més bé fent una coreografia que ens va proposar seguint el ritme de twist. 

Un coach que sempre posa en el centre les persones que assisteixen al taller.

Eduard Ramos és un coach que es de vegades fa veure que no hi és, que sembla que no està conduint la part del taller que ell desenvolupa, i que tot el que passa, passa per pura casualitat, per pur atzar. Això passa perquè ell sap donar espai perquè tothom s'hi centri, sàpiga que vol i pugui comprovar si ha arribat o no a la seva meta personal, al motiu que li ha portat a assistir al taller. Té la qualitat de saber fer que les persones ens trobem còmodes i que de sobte un grup de desconeguts tingui la sensació que es troba entre amics.  Condueix el grup amb l'habilitat de convertir a cada persona en protagonista de l'experiència. A tall d'exemple: ens va demanar que cerquéssim una música amb la que expressaríem a una persona que estimessin el nostre afecte; un moment en que el nostre cervell -  al pensar en alguna persona a qui estimen i unir-ho a una música que si l'escollim és perquè ja té un valor emocional per a nosaltres - allibera oxitocina, serotonina, dopamina que causen benestar en cadascú de nosaltres; ho va fer just poc abans d'acabar el taller, del qual vam sortir carregats de benestar. Així que quan vam sortir als acollidors jardins del Museu, on se'ns va servir una copa de cava, les converses entre els assistents sorgien amb naturalitat i comoditat. 

L'imprescindible equip de suport

Linus Urpí, és un fotògraf fantàstic (enllaç amb una de les seves fotografies de paisatge), s'encarrega de tots els temes tecnològics, logístics, filmacions i fotografia.  

Una nova activitat del Museu Pau Casals del Vendrell

El Museu Casals desenvolupa contínuament un gran nombre d'activitat, una enorme i variada oferta de tot tipus, sempre relacionades amb la música, i en aquest cas també amb la salut. La directora del museu, Núria Ballester, va donar la benvinguda als participants abans d'iniciar-se el taller. 

En resum

Un taller que ens apropa a la ciència, al coneixement científic,  de una manera sòlida i a la vegada comprensible de com funciona la música, el cervell i les emocions.

Una experiència que proporciona instruments per poder gestionar millor la vida, que et dota de coneixements i recursos per gestionar-nos millor i que et dona seguretat en tu mateix. Un taller que t'ajuda entendre millor com reacciona el cervell, com afecta això les nostres emocions i per tant dona eines per afrontar amb més serenor  i recursos el nostre dia a dia. 

CASTELLANO

Música, ciencia, cerebro y emociones tienen una correlación que vale la pena conocer.

Seguro que todos hemos podido experimentar que la música nos conmueve, nos motiva, o nos ayuda, sobre todo cuando con la palabra no podemos vaciar el dolor que llevamos dentro. Todo esto no es un hecho casual tiene razones científicas que cada vez se conocen mejor y que afortunadamente se difunden cada vez más. Eso es lo que ocurrió el pasado domingo 26 de mayo en el Museu Pau Casals del Vendrell, de la mano de Jordi Jauset, Carlota Baldrís y Eduard Ramos.

Hace dos años asistí a otra actividad convocada también por estos tres grandes expertos, cada uno en su materia, era una propuesta diferente pero también relacionada con la música, el cerebro y las emociones (enlace a la crónica "Cómo impacta la música en nuestro cerebro") y a otros dos actividades que completaban aquella propuesta sobre las emociones y la música (enlace a "Un viaje emocional: las Suites de Bach",  enlace a "Comunicación, música y emociones")

En esta oportunidad los asistentes pudimos conocer algunos de los campos en los que se está trabajando con la música como elemento terapéutico, con resultados excelentes; de hecho, se nos saltaron las lágrimas viendo la respuesta de personas con Parkinson o con demencia senil o con Alzheimer cuando la música entraba a formar parte de su día a día. Cada día hay más proyectos que solicitan que la música entre a los hospitales por los beneficios emocionales y el bienestar que puede proporcionar a las personas que se encuentra internadas.

El cerebro y su respuesta ante la música

Jordi Jauset es un gran divulgador, con un conocimiento enciclopédico sobre cerebro, emociones y música; y una facilidad de comunicación extraordinaria. Conoce la música desde su infancia; tiene el título profesional de piano, obtuvo diversos premios europeos en interpretación musical; es ingeniero en Telecomunicaciones; doctor en Comunicación y, entre otras titulaciones, Máster en Neurociencia Cognitiva, además de ser el creador del primer master en Neuromúsica (formación que puede cursarse en la Universidad Católica de Murcia. UCAM) 

Guiados por su conocimiento pudimos profundizar en el funcionamiento de nuestro cerebro, su complejidad; lo que nos explicó que contiene 1 cm3 del cerebro es apabullante y fascinante a un mismo tiempo; y en su conjunto el cerebro contiene más neuromas que estrellas hay en nuestra galaxia.

Pues bien, este enorme y complejo sistema reacciona con la música y lo refleja de una manera que se puede ver de forma objetiva y constatable con las pruebas que se han realizado, por ejemplo, con escáneres cerebrales que muestran las zonas del cerebro que se iluminan, y son tantas las zonas que responden ante la música que a veces parece que estemos contemplando un árbol de Navidad.

Un libro que nos desvela las relaciones entre música, cerebro, ciencia y arte

Hacer un resumen de esta parte del taller requeriría escribir un libro, libro que Jordi Jauset ya ha escrito:  "Neuromúsica, cerebro, ciencia y arte" editado por Plataforma Actual y prologado por el Dr. Eckart Altenmüller. Es un libro de fácil lectura, comprensible en el contenido y muy enriquecedor. En el prólogo el Dr. Eckart dice:

..." personas de todas las edades que cantan, interpretan o escuchan música de forma activa mejoran sus funciones ejecutivas, trabajan con mayor atención y concentración, tienen mayor memoria, pueden cambiar con mayor rapidez su foco de atención y controlas sus actos con más precisión".

Con todo si deseo explicar algún ejemplo de las prácticas que realizamos en el taller:

La búsqueda de palabras en una “sopa de letras” fue más eficiente cuando la música que escuchábamos era clásica, más bien tranquila. Con la música rock, todos, absolutamente todos localizamos menos palabras. Se trataba de dos “sopas de letras” con diferente distribución, pero con las mismas palabras en ambas.

Y otro ejemplo de las cosas curiosas y prácticas que aprendimos.

Si algún día tienen que realizar una maniobra de reanimación cardiopulmonar a una persona (salvo que quien esté leyendo este texto sea un profesional del tema que tendrá mucha más información y conocimiento sobre qué debe hacer) puede seguir el pulso de la canción "No rompas más mi pobre corazón",  porque es de 120 ppm (se mide igual que las pulsaciones humanas) y para una reanimación lo que se recomienda es un ritmo de entre 100 y 120 ppm (Enlace con un documento de la Clínica Mayo en que explica cual ha de ser el ritmo necesario para hacer esa reanimación).

 

Música ciencia y arte

Una de las cosas más interesantes de este taller es la interrelación y la coordinación del equipo que lo desarrolla, porque si Jordi Jauset nos había adentrado en el conocimiento del cerebro y de sus respuestas ante la música, Carlota Baldrís nos hizo comprender los secretos básicos de la composición musical y su relación con las emociones; la relación de las matemáticas y la música; y del sonido de la música y las emociones. Con ella hicimos prácticas musicales y de baile pudiendo comprobar en nosotros mismos como respondíamos, cómo nos sentíamos.  Fue especialmente interesante cantar un acorde divididos en grupos; un Do Mi Sol y un Do Mib Sol. Carlota Baldrís nos daba el tono a cada grupo y luego lo cantábamos al unísono; y sí suena diferente, con solo variar medio tono una nota, la sensación no es la misma. También lo fue la coreografía que nos propuso y que bailamos a ritmo de twist.

 

Un coach que siempre da prioridad a las personas que asisten al taller

Eduard Ramos es un coach que a veces parece que no está, que parece que no conduce y que todo pasa como por casualidad, como por obra del azar, y eso ocurre porque saber dar espacio para que todos se centren, sepa que quiere y pueda comprobar si ha llegado a conseguir su meta personal. Tiene la cualidad de saber cómo hacer que las personas nos sintamos cómodas, que de repente un grupo de desconocidos tenga la sensación de que se encuentra entre amigos. Conduce el grupo con la habilidad de convertir a cada una de esas personas en la protagonista de esa experiencia. Una de sus propuestas fue que buscásemos con que música expresaríamos a alguien nuestro afecto; un momento en que por pura ciencia nuestro cerebro - pensando en alguien a quien se quiere y identificando ese sentimiento con una música –que además seguro que ya forma parte de nuestros buenos recuerdos– produce una liberación de oxitocina, de serotonina, de dopamina que causaron bienestar en cada uno de nosotros. Con esta buena sensación acabamos el taller y nos reunimos en los acogedores jardines del Museo en que se nos sirvió una copa de cava, en un ambiente relajado por la buena experiencia del taller y en el que las conversaciones entre los asistentes surgían con total naturalidad y comodidad. 

El imprescindible equipo de apoyo

Linus Urpí, un fotógrafo fantástico (enlace con una de sus fotografías de paisaje), se encarga del entramado tecnológico, logístico y de imágenes.

Una nueva actividad del Museu Pau Casals del Vendrell

El Museu Casals mantiene una gran actividad, una enorme y variada oferta de todo tipo, siempre relacionada con la música, en este caso en su relación con la salud.

En resumen

Un taller que te acerca a la ciencia, al conocimiento científico,  de una manera sólida pero comprensible de manera que se puede comprender mejor cómo funciona la música, el cerebro y las emociones. Una experiencia en que te proporcionan instrumentos para poder gestionar mejor tu vida, sin crear dependencia con las personas que lo dirigen, al contrario, lo que te ofrecen son conocimiento y recursos para conocerte mejor y para poder afrontar mejor las situaciones a los que todos nos tenemos que enfrentar en la vida. 

ENGLISH

Music, science, brain, and emotions have a correlation that is worth knowing.

Surely, we have all been able to experience that music moves us, motivates us, or helps us, especially when with words we cannot empty the pain we carry inside. All this is not a casual fact, it has scientific reasons that are increasingly better known and that fortunately are becoming more and more widespread. That is what happened last Sunday, May 26 at the Museu Pau Casals del Vendrell, by the hand of Jordi Jauset, Carlota Baldrís, and Eduard Ramos.

Two years ago I attended another activity also convened by these three great experts, each in their field, it was a different proposal but also related to music, the brain, and emotions (link to the chronicle "How music affects our brain"), and two other activities that completed that proposal on emotions and music (link to "An emotional journey: the Cello Suites by Bach",  Link to "Communication, music, and emotions")

On this occasion, the attendees were able to learn about some of the fields in which music is being worked on as a therapeutic element, with excellent results; in fact, we were in tears seeing the response of people with Parkinson's or senile dementia or Alzheimer's when music became part of their daily lives.  Every day there are more projects that request that music enter hospitals because of the emotional benefits and well-being it can provide to people who are hospitalized.

 The brain and its response to music

Jordi Jausert is a great populariser, with an encyclopaedic knowledge of the brain, emotions, and music; and extraordinary ease of communication. He has known music since his childhood; he has a professional piano degree, and won several European awards in musical interpretation; he is a Telecommunications Engineer; a PhD in Communication, and, among other degrees, Master's in Cognitive Neuroscience, in addition to being the creator of the first master's degree in Neuromusic (training that can be taken at the Catholic University of Murcia. UCAM) 

Guided by their knowledge we were able to delve into the functioning of our brain, and its complexity; what he explained to us that it contains 1 cm3 of the brain is overwhelming and fascinating at the same time. Our brain contains more neurons than there are stars in our galaxy. 

This huge and complex system reacts to music and reflects it in a way that can be seen objectively and verifiable with tests that have been carried out, for example, with brain scans that show the areas of the brain that light up, and there are so many areas that respond to music that sometimes it seems that we are contemplating a Christmas tree.

A book that reveals the relationships between music, the brain, science, and art

To summarize this part of the workshop it would be necessary to write a book, a book that Jordi Jauset has already written "Neuromúsica, cerebro, ciencia y arte” (Neuromusic, brain, science and art) edited by Plataforma Actual and with a prologue by Dr. Eckart Altenmüller. It is an easy-to-read book, understandable in content, and very enriching. In the preface Dr. Eckart says:

..." People of all ages who sing, perform or listen to music actively improve their executive functions, work with greater attention and concentration, have greater memory, can change their focus of attention more quickly and control their actions more precisely".

However, I want to explain an example of the practices we carry out in the workshop:

Word search in an alphabet search was most efficient when the music we were listening to was classical, rather quiet. With rock music, everyone, absolutely everyone can find fewer words. It was two alphabet soups with different distribution but with the same words in one and the other.

We also discovered that to perform a cardiopulmonary resuscitation maneuver on a person (unless the person reading this text is a professional in the field) you can follow the pulse of the song "No rompas más mi pobre corazón"(Don't break my poor heart anymore), if you remember it, because it is 120 ppm (it is measured the same as human pulses) and for a resuscitation what is recommended is a rhythm of between 100 and 120 ppm

(Link to a Mayo Clinic document explaining what the pace of resuscitation should be).

Music, science and art

One of the most interesting things about this workshop is the interrelation and coordination of the team that develops it because if Jordi Jauset had introduced us to the knowledge of the brain and its responses to music, Carlota Baldrís made us understand the basic secrets of musical composition and its relationship with emotions; the relationship of mathematics and music and the sound of music and emotions.

With her, we practiced music following the pulse and dancing thus being able to see in ourselves how we respond to music.  It was especially interesting to sing a chord divided into a group, a C, E, G, and a C, Eb, G. Carlota Baldrís gave the tone to each group and then we sang it in unison; it does sound different, just by varying a note by half a tone, and we felt different sensation singing and hearing this little difference. Later she proposed to us to dance a choreography to the rhythm of a twist; we danced, and laughed, and felt so good.

A coach who always puts attendees first

Eduard Ramos is a coach who sometimes seems not to be there, who seems not to drive, and that everything happens as if by chance, as if by chance, and that happens because he knows how to give space for everyone to focus, knows that he wants and can check if he has achieved his personal goal. It has the quality of knowing how to make people feel comfortable, that suddenly a group of strangers has the feeling that they are among friends.

Lead the group with the ability to make each of these people the protagonist of that experience. An example:  He asked us to say what music we would use to express our affection to someone. At that moment, by pure science, our brain began to release oxytocin, serotonin, and dopamine, so we feel good; just thinking about someone we love and identifying it with music, which we surely already liked, even that could have already been the reason for happy moments.

We finished the workshop with this welfare sensation, and we met in the cozy gardens of the Museum where we were served a glass of cava, so, with these good feelings, the conversations between the attendees arose naturally and comfortably.

The essential support team

Linus Urpí, a fantastic photographer (link to one of his landscape photographs), is in charge of the technological, logistical, and image framework.

A new activity at the Museu Pau Casals del Vendrell

The Museu Casals maintains a great deal of activity, a huge and varied offer of all kinds, always related to music, in this case in its relationship with health.

In short:

A workshop that brings you closer to science, to scientific knowledge, in a solid but understandable way so that you can better understand how music, the brain, and emotions work. An experience in which they provide you with tools to be able to better manage your life, without creating dependence on the people who run it, on the contrary, what they offer you are knowledge and resources to get to know yourself better and to be able to better face the situations that we all must face in life.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars