SEMINARI COMUNICACIÓ, MÚSICA I EMOCIONS / SEMINARIO COMUNICACIÓN, MÚSICA Y EMOCIONES / COMUNICATION, MUSIC AND EMOTIONS SEMINAR

de novembre 12, 2022


Carlota Baldrí / Eduard Ramos


El passat dissabte va tenir lloc la segona jornada dels seminaris dedicats a la música i les emocions. En aquest cas l’eix de la jornada era la comunicació i en Xavier Graset em va ser el convidat principal, junt amb Gemma Ventura Farré i amb Eva Sedó, violoncelista i professora de violoncel. La direcció del taller va anar a càrrec de Carlota Baldrís  compositora i pedagoga, i Eduard Ramos Soldevilla, coach.


Eduard Ramos / Carlota Baldrís / Xavier Graset / Gemma Ventura


El programa va estar farcit de sorpreses  a més de altament formatiu en tots els aspectes, com podreu comprovar pels vídeos que acompanyen aquest post, i que van anar des de poder entendre com afecta la disposició dels intervals i graus  que es donen entre les notes de una composició, en funció de l’escala que està escrita la música; a una primera lliçó com és i com s’interpreta música al violoncel; passant per com fer de la música una eina – potentíssima – per ajudar a gestionar emocions, sentiments o fins i tot clarificar i focalitzar objectius que es volen aconseguir, per acabar demostrant que la música ens acompanya en tot a la vida, fins i tot amb coses que ens són quotidianes i que no ens imaginaríem que poden ser font d’inspiració musical. A més d'un interessant col·loqui.



Nationalmuseets fotograf, CC BY - SA 3.0
Lennart Larsen
Via Wikimedia Commons
Transcipció moderna: Fotografia David W. Public Domain
Ancient greek music notation and text: Thanatos. Public Domain

 

El seminari també va servir per apropar-nos a la història de la música i conèixer – i sentir – la composició completa més antiga coneguda a data d’avui, de la qual se’n té la notació i la lletra. Es tracta de l’epitafi de Seikilos, que a més té una connotació emocional, ja que el text que hi ha gravat, a banda de la composició musical, es tradueix bé per Seikilos, fill d’Euterpe o bé per Seikilos a Euterpe. Es tracta d’una làpida mortuòria bé dedicada a un pare, bé dedicada per un espòs a la seva esposa. La traducció lliure que s’ha fet d’aquesta part és: “ Seikilos em va posar aquí com a signe durador de record immortal”[1]. Pel que fa al text[2] de la composició vindria a ser:

“Enlluerna mentre visquis

y no t’afligeixis per res

perquè la vida és curta

i el temps et furta els anhels”


Al vídeo hi ha altre alternativ quan a la darrera frasse, de la qual també es pot troba aquesta altra opció:  "i el temps demana el seu tribut"

(Versió de la canço de l'epitafi de Seikilos)





També es va realitzar un exercici amb exemples pràctic sobre la diferencia de so de les tonalitats major i menor, aspecte que afecta a l’expressió de la música i la dota d’una sonoritat més trist o més alegre. Partint d’exemples molt coneguts com són el Lacrimosa de la Missa de Rèquiem de Mozart i la Sonata per a piano núm. 16 del mateix autor.  La importància de quina tonalitat es fa servir la trobem també en musica actual, cosa que tothom va poder comprovar amb  Hey Jude de  The Beatles.







Primera classe de violoncel

La primera de les sorpreses al programa, va ser celebrar tots plegats l’aniversari de la Gemma Ventura (amb pastis i espelmes), la segona va ser viure la primera classe de violoncel que l’Eva Sedó va impartir a en  Xavier Graset – un moment impagable del seminari perquè l’Eva Sedó té grans dots didàctiques i ens fa fer una introducció al violoncel i a com es toca que ningú dels presents oblidarem – com tampoc podrem oblidar a en Xavier Graset assegut amb una de les cadires del Museu Pau Casals, (sí, de les que el Mestre va fer servir!) i guiat per l’Eva Sedó començar a tocar, primer pizzicatos i posteriorment amb l’arc.



Xavier Graset / Eva Sedó


La darrera sorpresa va ser l’estrena de la peça musical “La truita del Xavier”, inspirada en una frase d'en Xavier: " El so de la forquilla que va picant al plat mentre basts un ou per preparar una truita és una de les millors bandes sonores que puguem tenir", i que va ser font d’inspiració per composar aquesta obra musical amb percussió de forquilla batent ous en un plat. 




[1] https://hmong.es/wiki/Seikilos_epitaph

[2] https://ca.wikipedia.org/wiki/Epitafi_de_Seikilos

 L’equip del taller:

Carlota Baldrís. Es compositora i pedagoga. Podem trobar la seva biografia a l’inventari de compositors i compositores creat per l'Associació Joan Manén. 

Inquieta i sempre amb nous projectes en desenvolupament. Ha participat en el projecte “A propòsit d’unes flors” composant 38 peces diferents;  també és l’autora de l’Oratori Àngel de Tobies”. Aquest mateix any s’ha estrenat en versió violoncel i piano la seva composició “Caboires”, tant a l’Auditori del Tívoli al Vendrell com a l’Auditori de Barcelona, així com l’enregistrament de la “Suite Rovira i Virgili” on la font d’inspiració han estat cinc poemes de Rovira i Virgili, editats per Elena de la Cruz Vegari, professora del Departament de Filologies Romàniques de la URV, la suite va ser amb l’Orquestra i la Coral de la URV el passat any 2021.  

https://carlotabaldris.com/

Eduard Ramos, coach, amb una àmplia experiència en ajudar a persones i organitzacions a aconseguir objectius, i amb una enorme sensibilitat i capacitat per captar les necessitats de l’entorn. Així mateix és persona amb un fort compromís socials per la qual cosa és voluntari de diverses ONGs per ajuda a persones en situació de marginació i risc d’exclusió social.

https://eduardramos.com/


Els convidats:

Xavier Graset. Un dels periodistes més popular, respectats i seguits de Catalunya. Llicenciat en Ciències de la Informació (UAB) és director i presentador del programa Més 324 del canal informatiu 3/24. La seva relació amb la música es prou intensa. Ha estat rapsode amb l'Orquestra Camera Musicae i amb Eszena, o a l'Oratori de l'Àngel de Tobies de Carlota Baldrís. També escriu llibres el darrer dels quals és Bon vent. Escrits sol·licitats, recull d'articles publicats.  Ha rebut nombrosos premis i reconeixement, com ara ser Premi Difusió de la Setmana del  Llibre en Català el passat 2021 o el Premi Nacional de Radiodifusió 2015. 

Gemma Ventura Farré. Es redactora en cap de Catorze Cultura viva 14 una publicació que té entre d'altres premis Premi Comunicació no Sexista 2017, Premi Nacional de Cultura 2018 o el Premi Marta Mata 2020. Va ser profesora de primaria y està especialitzada en música. 

Eva Sedó Sisquella. Es violoncelista i professora de violoncel a l'Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell i a l'Escola de Música del Palau.  Va estudia a la Universitat de Barcelona. 


CASTELLANO

El sábado pasado tuvo lugar la segunda jornada de los seminarios dedicados a la música y las emociones. En este caso el eje de la jornada era la comunicación y Xavier Graset, uno de los periodistas más reconocidos actualmente en Catalunya,  era el invitado principal, junto a Gemma Ventura Farré, periodista y especialista en música y  Eva Sedó, violonchelista y profesora de violonchelo. La dirección del taller corrió a cargo de Carlota Baldrís, compositora y pedagoga, y Eduard Ramos Soldevilla, coach.

El programa de actividades estuvo lleno de sorpresas, además de ser altamente formativo tanto en todos los aspectos, como se puede comprobar en los vídeos que acompañan estas líneas. Desde conocer mejor los intervalos y los grados en una composición, en función de la escala en que está escrita; pasando por una primera lección sobre cómo es y cómo se interpreta música en un violonchelo; también por la música es un instrumento – potentísimo – para ayudar a la gestión de las emociones, de los sentimientos e incluso par a clarificar y focalizar objetivos que queremos alcanzar, y acabando por demostrar que la música nos acompaña en todas las facetas de la vida, incluso en los momentos más cotidianos y que no nos imaginaríamos que pueden ser fuente de inspiración musical. Además de un interesante coloquio. 

El seminario también sirvió para acercar la historia de la música a los asistentes, y conocer – y sentir – la composición completa más antigua que se conoce hoy en día, de la que se tiene la notación musical y la letra. Se trata del Epitafio de Seikilos (Sícilo), que además tiene una connotación emocional. Además de la composición musical hay un texto grabado que se traduce como: Seikilos, hijo de Euterpe; o por Seikilos a Euterpe. Se trata de una lápida mortuoria que Seikilos dedicó o a su padre o a su esposa. La traducción adaptada del texto es: "Seikilos me puso aquí como signo duradero de recuerdo inmortal". En cuanto al texto de la composición musical vendría a ser:

Brilla mientras vivas,

no te aflijas por nada

porque la vida es corta

y el tiempo te roba los anhelos

Otra traducción cambia la última frase por "y el tiempo exige su tributo", otra alternativa es: "Brilla, / no dejes que nada te entristezca  más allá de la medida / porque corta es la vida, por cierto /  y su tributo el tiempo exige"

(Vídeo con una versión de esta canción en el texto en catalán)

También se realizó un ejercicio con ejemplos prácticos sobre la diferencia de sonido entre las tonalidades mayor y menor, aspecto que afecta a la expresión de la música y la dota de una sonoridad más triste o alegre. A partir de ejemplos, sobre composiciones muy conocidas como son el Lacrimosa de la Misa de Réquiem de Mozart y la Sonata para piano núm. 16 del mismo autor. La importancia de en qué tonalidad se utilizar se pudo comprobar también en composiciones más recientes como Hey Jude de The Beatles.

(Vídeos sobre este tema en el texto en catalán)

Primera clase de violonchelo

La primera sorpresa del programa consistió en celebrar el cumpleaños de Gemma Ventura (con pastel y velas), la segunda fue asistir a la primera clase de violonchelo que Eva Sedó le impartió a Xavier Graset – un momento impagable, porque Eva Sedó tiene grandes dotes didácticas que quedaron patentes en la introducción que realizó sobre el violonchelo y como se toca este instrumento; de bien seguro que ningún asistente la olvidará – como tampoco olvidaran ver a Xavier Graset, sentado en una de las sillas del Museu Pau Casals (sí, de las que uso el Maestro) y como con la guía de Eva Sedó arrancaba las primeras notas al chelo.

La última sorpresa fue el estreno de la composición "La truita del Xavier" (La tortilla del Xavier), inspirada en una frase que tiempo atrás él había dicho "El sonido del tenedor que va picando en el plato mientras bates un huevo para preparar una tortilla es una de las mejores bandas sonoras que podemos tener".  Ésta fue la fuente de inspiración para componer esta obra musical en que una parte del sonido de la percusión se obtiene de un tenedor batiendo huevos en un plato.





El equipo del taller:

Carlota Baldrís. Compositora y pedagoga.

Inquieta y siempre con nuevos proyectos en cartera.  Ha participado en el proyecto “A propósito de unas flores”, componiendo 38 piezas diferentes; también es autora del Oratorio Ángel de Tobías. Este año se ha estrenado la versión para violonchelo y piano de la obra “Cabories” (Cavilaciones) en el Auditorio Tívoli del Vendrell y en l’Auditori de Barcelona; también se ha grabado el CD de la “Suite Rovira i Virgili”, basada en cinco poemas de Rovira i Virgili, editados por  Elena la profesora del Departamento de Filologías Románicas de la Universidad Rovira i Virgili de Tarragona (URV). La suite fue estrenada el 2021 por la Orquesta y Coral de la URV.

Enlaces:

Web Carlota Baldrís

https://carlotabaldris.com/



Eduard Ramos es coach. Tiene una amplia experiencia en ayudar a personas y organizaciones en la consecución de sus objetivos. Tiene además una gran sensibilidad y capacidad para captar las necesidades del entorno y un fuerte compromiso social que le lleva a ser voluntario en diversas ONG para ayudar a personas en situación de marginación o riesgo de exclusión social.

Enlace:

https://eduardramos.com/

Xavier Graset. Es uno de los periodistas más populares, respetados y seguidos en Catalunya. Licenciado en Ciencias de la Información (UAB). Es director y presentador del programa Més 3/24 del canal informativo 3/24. Su relación con la música es intensa. Ha sido rapsoda con la Orquestra Camera Musicae, con Eszena o en el Oratorio del Àngel de Tobías de Carlota Baldrís. Su último libro publicado tiene como título “Bon vent. Escritos solicitados”, una recopilación de artículos publicados. Ha recibido numerosos premios y reconocimientos, como el Premi Difusió de la Setmana del Llibre en Català, 2021 o el Premi Nacional de Radiodifusió 2015.

Gemma Ventura Farré. Es redactora jefa de Catorze Cultura viva 14 una publicación que tiene entre otros premios el de Comunicación no Sexista 2017, el Nacional de Cultura 2018, o el Premio Marta Mata 2020. Fue profesora y está especializada en música.

Eva Sedó Siquella. Es violonchelista y profesora de violonchelo en la Escuela Municipal de Música Pau Casals del Vendrell y de la Escuela de Música del Palau. Estudió en la Universidad de Barcelona.



ENGLISH

The second journey of the Music and Emotions Seminars was last Saturday. In this case, the subject conductor was communication. Xavier Graset, one of the most prestigious journalists in Catalonia was the main guest. Also participated Gemma Ventura Farré, journalist and music specialist, and Eva Sedó cellist and cellist professor.  Carlota Baldrís, composer and pedagogue, and Eduard Ramos Solvedilla, coach, were de directors of the seminar.

The activities program had a lot of surprises and, at the same time was very educational. There were topics like the importance of the tonality of the scales (major o minor) and the results in the sound of the compositions; the first cello class for Xavier Grasset by Eva Sedó; the workshop about how to manage emotions and feelings, and how the music can help to focus more clearly our goals; even than the music is in all the facets of our lives, as well how this quotidian experiences can be an inspiration source for to composer music.  In addition to an interesting colloquium

Likewise, the seminar offered an approach to music history with the Seikilos Epitaph, the oldest known musical composition. This piece has an emotional connotation. Seikilo put the song on a tombstone. The free translation of the song says:
Shine as long as you live
Don’t worry about anything
Because life is short
And Time steals your desires

Other translation says: "and Time demands hi due", other more: "As long as you live, be happy / do not grieve at all / Life's span is short / time exacts the final reckoning"

(Video with the Seikilos song in the section in Catalan. )

And the other text engraving says:  Seikilos put me here as a durable sign of immortal memory. Seikilos to Euterpe. Euterpe could be his father o his wife.  

The practice exercise about the different sounds between major and minor tonalities was made with two Mozart compositions: Lacrimosa from the Requiem Mass and the Piano Sonata no 16.  Also the public  checked this kind of differences with the Beatle’s song Hey Jude. So, the assistants was able understand the importance of the different musical scales. 

(Videos in the section in Catalan. )

First cello class
The first surprise of the program was to celebrate Gemma Ventura birthday (with cake and candles, of course!). The second one was the first Xavier Graset cello class. Eva Sedó, who has high didactic qualities, explained to us the cello characteristics and next started teaching Xavier how to play pizzicato and later with the bow. Xavier Graset was sitting in a Museu Pau Casals chair, in one of the chairs that Pau Casals used!. 

And the last surprise was the premiere of the musical composition “La truita de Xavier” (The Xavier’s omelet). The inspiration for the composer was this sentence by Xavier Graset: The sound of the fork beating the dish for batting an egg for an omelet is one of the better soundtracks we can have
One part of the percussion is done with a fork beating eggs on a plate.

(Video in the section in Catalan. )

Workshop Team

Carlota Baldris. She is a composer and pedagogue.

Carlota Baldrís has always new projects. For instance, she is part of the "About some flowers" with 38 different pieces. She composed "Angel de Tobias Oratory". This year has been released the version of cello and piano of "Caboires" (Overthinking) at Tivolí Auditory of Vendrell and l'Auditori of Barcelona. She recorded the "Rovira Virgili Suite" inspired by five poems from Rovira i Virgili (the poems were edited by Elena de la Cruz Vegari, professor of the Department of Romance Philology of the Rovira Virgili University of Tarragona), also this work was premiered by the Orchestra and Choral of the same university.

Links:

Carlota Baldrís web:

https://carlotabaldris.com/

Eduard Ramos is a coach with wide experience to help people and companies to get objectives, at the same time he has an enormous sensibility and capacity for catching the environment's needs. He has also a strong social commitment so he is a volunteer in some ONGs to help people in situations of marginalization or in risk of social exclusion.

Link:

https://eduardramos.com/

Xavier Graset. He is one of the most popular, respected and followed journalists in Catalonia. He graduated in Information Sciences (UAB). He is the director and presenter of the Més 3/24 program on the news channel 3/24. His relationship with music is intense. He has been a rhapsode with the Camera Musicae Orchestra, with Eszena or in the Oratorio del Àngel de Tobías by Carlota Baldrís. The last book published by him has the title “Bon vent. Requested writings”, a compilation of published articles. He has received numerous awards and recognitions, such as the Premi Difusió de la Setmana del Llibre en Català, 2021 or the Premi Nacional de Radiodifusió 2015.


Gemma Ventura Farré. She is the chief editor of Catorze Cultura viva 14, a publication that has received, among other awards, the 2017 Non-Sexist Communication Award, the 2018 National Culture Award, or the 2020 Marta Mata Award. She was a teacher and is specialized in music.

Eva Sedo Siquella. She is a cellist and cello teacher at the Pau Casals del Vendrell Municipal Music School and the Palau Music School. She studied at the University of Barcelona.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars