Presentació del llibre “Silvio Puggina i la restauració desconeguda de l’orgue del Vendrell del 1939” / Presentación del libro "Silvio Puggina y la restauración desconocida del órgano del Vendrell de 1939 / Presentation of the book "Silvio Puggina, the unknown restoration of the Vendrell pipe organ of 1939

d’octubre 30, 2022

Versión en Castellano

Castellano

English Version

English



Aquest passat divendres es va presentar a l’Església parroquial de Sant Salvador al Vendrell aquest llibre obre de Nativitat Castejón Domènech (directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès) i de Xavier Mercadé Pascual.


Nativitat Castejón i Domènech / Xavier Mercadé Pascual


Es tracta d’una nova edició ampliada amb noves dades de la ja publicada el 2021 que ens parlar d'aspectes fins ara desconeguts de la restauració de 1939 a càrrec de Silvio Puggina.

Silvio Puggina, era d’origen italià, però va fer de Collbató la seva casa i també un centre de referència quant a construcció d'orgues ja que va crear el 1925 la Fàbrica d'orgues de Nostra Senyora de Montserrat, S.A. Així mateix es va dedicar a la restauració d’orgues, un patrimoni complex i delicat que exigeix coneixement i bones mans.

L'acte estava també dedicat a la memòria de Benvingut Socias i Mercadé, qui el 1941 havia tocat el concert inaugural de l'orgue restaurat. Benvingut Socias va ser músic, concertista de piano, organista, compositor i professor de piano a l'Escola Municipal de Barcelona; així mateix va fer concerts a Londres, França, Alemanya o Nova York. 

El Vendrell és una població que al segle XIX va veure néixer a Benvingut Socias Mercadé (1877 – 1952) i a Pau Casals Defilló (El Vendrell 1876 – San Juan de Puerto Rico 1973, dos músics destacats que van ser amics des de la infantessa. Tanmateix l’ombra de Casals, en tota la seva extensió musical i humanística, ha fet que Benvingut Socias no hagi tingut el reconeixement que es mereixia. 

L’acte estava organitzat per L’orgue del Vendrell, l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès (Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Direcció General del Patrimoni Cultural) amb la col·laboració de l’Ajuntament del Vendrell, la Diputació de Tarragona, L’Església parroquial Sant Salvador del Vendrell i Radio Televisió El Vendrell.

A continuació va tenir lloc un concert d’orgue del qual us passarem en una propera post, l’enllaç de la transmissió que va realitzar la Radio Televisióp del Vendrell en quant estigui disponible.


Castellano

El pasado viernes se presentó en la Iglesia Parroquial de San Salvador del Vendrell este libro obra de Nativitat Castejón Domènech (directora del Archivo Comarcal del Baix Penedès) y de Xavier Mercadé Pascual.

Se trata de una nueva edición ampliada sobre la ya realizada el año 2021, en la que se relatan nuevos datos, hasta ahora desconocidos, relativos a la restauración que en 1939 realizo Silvio Puggina.

Silvio Puggina era de origen italiano, pero se había afincado en Collbató, donde el 1925 fundo la Fábrica de órganos Nuestra Señora de Montserrat, S.A. Así mismo se dedicaba a la restauración de estas complicadas y delicadas piezas patrimoniales que exigen que el maestro restaurador tenga muchos conocimientos y buenas manos.

El acto estaba también dedicado a la memoria de Benvingut Socias i Mercadé, quien en 1941 tocó el concierto inaugural del órgano recién restaurado. Benvingut Socias fue músico, concertista de piano, organista, compositor y profesor de piano en la Escuela Municipal de Música de Barcelona; y dio conciertos en Londres, Francia o Nueva York.

El Vendrell es una población que en el siglo XIX vio nacer a Benvingut Socias Mercadé (18777 – 1952) y a Pablo Casals (El Vendrell 1876 – San Juan de Puerto Rico 19973), dos músicos destacados, que fueron amigos desde la infancia, pero la sombra de Casals – en toda su extensión musical y humanística – han hecho que Benvingut Socias no haya tenido el reconocimiento que se merece.

El acto estuvo organizado por la asociación L’Orgue del Vendrell, el Archivo Comarcal del Baix Penedès (Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Direcció General del Patrimonio Cultural) y la colaboración del Ayuntamiento del Vendrell, la Diputación de Tarragona y la Iglesia Parroquial San Salvador del Vendrell y Radio Televisión El Vendrell.

A continuación, tuvo lugar un concierto de órgano del cual ofreceremos el enlace a la transmisión que realizó RTV El Vendrell, en cuanto esté disponible.


English

This book was presented last Friday. It was written by Nativitat Castejon Domènech and Xavier Mercadé Pascual.

The book is a new edition (the before one was in 2021) with new information unknown until now about the pipe organ restoration made in 1939 by Silvio Puggina

Silvio Puggina was Italian, but he was established at Collbató and founded the Our Dame of Montserrat Factory of Organs, S.A. He also made organ restorations. A complex and delicate work to preserve this cultural heritage that exiged high knowledge and a lot of skills.

The act was also dedicated to Benvingut Socias i  Mercadé memory, who played the restored organ in 1941 in the inaugural concert. Benvingut Socias was a music, pianist, organist, compositor, and piano professor at the Municipal Music School of Barcelona. Also, he offered concerts in London, France and in New York.

In the XIX century were born in El Vendrell Benvingut Socias Mercacé (1877 - 1952) and Pablo Casals Defilló (El Vendrell 1876 - San Juan de Puerto Rico 1973), and both were friends since their childhood. Socias don't have all the recognition he deserves, in part because he lived at the same time as Casals, and the shadow of Casals hide him.

The act was organized by l'Orgue del Vendrell Association, County Archive of Baix Penedès (Generalitat de Catalunya. Culture Department. Cultural Heritage General Direction), with the suport of City Hall of El Vendrell, Tarragona Provincial County, Sant Salvador Parish Chuch, and Radio and TV El Vendrell .

After the launch of the book, there was a pipe organ concert. We link the transmission in a new post when RTV El Vendrell will open it.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars