Estrena del documental dedicat a celebrar el 50 aniversari de Pau Casals a les Nacions Unides / Estreno del documental dedicado a celebrar el 50 aniversario de Pau Casals en las Naciones Unidas / Premiere of the documentary dedicated to celebrating the 50th anniversary of Pau Casals at the United Nations

d’octubre 20, 2022

María Dolores García Martínez
20 10 2022

D'esquerra a dreta: Jordi Pardo, director de la Fundació Pau Casals,
Kenneth Martínez, alcalde del Vendrell
Joan Miró, president de l'Associació Musical Pau Casals del Vendrell

La presentació de l'acte ha estat a càrrec de Jordi Pardo, director de la Fundació Pau Casals, qui ens ha informat de les característiques del documental, i Kenneth Martínez, alcalde del Vendrell, qui recordant la famosa frase de Casals "I am Catalan", ha posat l'èmfasi en què no oblidem les raons que Casals va exposar com motiu del seu orgull de català: que fos una nació amb el parlament més antic de tota Europa, i que ja al segle XI tinguessin lloc unes assemblees amb la participació de clergues, magnats i poble per parlar de pau: democràcia i pau, els valors que sempre van guiar el pensament i les accions de Pau Casals.

Fotografia realitzada durant la projecció del documental 



El documental és un document que relata la relació de Pau Casals amb les Nacions Unides, nascuda de l'admiració que despertava el Mestre per la seva sincera postulació de la pau, fins al punt que U-thant el va definir, quan li va lliurar la Medalla de la Pau de les Nacions Unides, com "la personificació dels ideals que són símbols de les Nacions Unides".
El seu contingut ens permet copsar Casals tant en el vessant musical – intèrpret, director d'orquestra i compositor – i humana. Demòcrata convençut, preocupat perquè es pogués assolir la pau i evitar les guerres i les injustícies socials.

La tasca tècnica per confeccionar el documental ha estat de gran abast, amb una remasterització dels enregistraments que permet sentir amb molta qualitat les interpretacions; cal dir que tota la música que sona o bé està interpretada per Casals o dirigida per Casals.

La projecció ha tingut lloc a l'Auditori de l'Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell i forma part de les activitats del Mes Pau Casals Octubre 2022.

El documental ha estat produït per la Fundació Pau Casals, i s'ha realitzat amb el finançament del Ministeri de Cultura i Acción Cultural Española; i el suport de la Generalitat de Catalunya.

Els actes del Mes Pau Casals estan organitzats per l’Associació Musical Pau Casals en conveni amb l’Ajuntament del Vendrell, amb el suport i col·laboració de Fundació Pau Casals, Radio Televisió El Vendrell, Casa Nadiua Pau Casals, Associació Joan Manén, Òmnium Cultural, l’Escola Municipal de Música Pau Casals i la Biblioteca Pública Terra Baixa.

Castellano

La presentación del acto la han realizado Jordi Pardo, director de la Fundació Pau Casals, describiendo las características del documental y Kenneth Martínez, alcalde del Vendrell, quien ha recordado la famosa frase de Casals “I amb Catalan”, poniendo énfasis  en que no se olviden las razones por las que Casals se sentía orgulloso de ser catalán: porque había sido la nación con el parlamento más antiguo de toda Europa y porque ya en el siglo XI tuvieron lugar unas asambleas con la participación de la Iglesia, los magnates y el pueblo para hablar de paz: Paz y democracia. Los valores que siempre guiaron el pensamiento y las acciones de Casals.

El documental es un documento que relata la relación de Pau Casals con las Naciones Unidas, nacida de la admiración que despertaba el Maestro por su sincera postulación por la paz, hasta el punto que U-thabt lo definió – cuando le hizo entrega de la Medalla de la Paz de Naciones Unidas – como “la personificación de los ideales que son los símbolos de las Naciones Unidas”

La tarea técnica para confeccionar el documental ha sido extensa e intensa, con una remasterización de las grabaciones que permite oír con mucha calidad las interpretaciones, hay que destacar que toda la música que se escucha en el documental está interpretada o dirigida por Casals.

La proyección ha tenido lugar en el Auditorio de la Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell y forma parte de las actividades del Mes Pau Casals Octubre 2022.

El documental ha sido producido por la Fundació Pau Casals y se ha realizado con la financiación del Ministerio de Cultura y de Acción Cultural Española, y el apoyo de la Generalitat de Catalunya.

Los actos del Mes Pau Casals estan organizados por l’Associació Musical Pau Casals del Vendrell, en convenio con el Ajuntament del Vendrell, con el apoyo y colaboración de la Fundació Pau Casals, Radio Televisó El Vendrell, Cada Nadiua Pau Casals, Associació Joan Manén, Òmnium Cultural Baix Penedès, Escola Municipal de Música Pau Casals y la Biblioteca Pública Terra Baixa. 


English

The act was presented by Jordi Pardo, Fundació Pau Casals director who explain the documentary characteristics, and Kennet Martínez mayor of El Vendrell city, who remembered the famous sentence of Casals "I am Catalan", with an emphasis on the reasons Casals said it: Catalonia had had the most older parliament of Europe, and yet in the 11th century the church, the tycoons and the ordinary people had done assemblies to spoke about peace. 

The documentary is a document that explains the relationship between Pau Casals and the ONU, born because the Maestro was an admired person because to him Peace was his main wish.  Even U-thant said Casals was the personification of the ONU values when he gave him the ONU Medal of Peace.

The technical work to make the documentary was extensive and intensive because all the recordings were remastered, so the quality of the music (all the soundtrack are performances of Pau Casals o music directed by Casals) is really good.

The premiere was at the Auditori de l'Escola Municipal de Música Pau Casals (Auditorium of the Music School Pau Casals). The act is part of the Mes Pau Casals Octubre 2022 (Pau Casals Month October 2022).

The documentary has been produced by Fundació Pau Casals and it was made with the economic support of the Cultural Ministry, Acción Cultural Española (ACE) and the Generalitat de Catalunya.

All the acts of the Pau Casals Month are organized by Associació Musical Pau Casals del Vendrell, in the agreement of Vendrell City Hall, with the support and collaboration of Fundació Pau Casals, Radio Televisió El Vendrell, Casa Nadiua Pau Casals, Associació Joan Manén, Òmnium Cultural Baix Penedès, Escola Municipal de Música Pau Casals and Public Library Terra Baixa

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars