Crònica / Crónica / Chronicle: El documental sobre el retorn definitiu de Pau Casals al Vendrell / El documental sobre el retorno definitivo de Pablo Casals al Vendrell / The documentary about the definitive return of Pablo Casals to El Vendrell.

de març 20, 2024

28 de novembre de 2023

María Dolores García Martínez (esguarddedona)
Versión en CASTELLANO
ENGLISH version

El passat 2023 es va commemorar el cinquantenari de la mort de Pau Casals, entre els actes que es van celebrar es va incloure la projecció per primera vegada en públic del documental que Jaume Domingo Mulet havia realitzat amb la seva càmera de super 8 el dia 9 de novembre de l’any 1979 amb motiu de l’arribada de les despulles mortals de Pau Casals a Catalunya i el 10 de novembre amb el seu enterrament al cementiri del Vendrell.

De nou, aquest passat dijous, dins els actes de la 33a Setmana Musical de l’Escola Musical Pau Casals del Vendrell es va programar una sessió d’aquest documental, que és un testimoni històric i emocional del que es va viure al Vendrell amb el retorn d’un dels seus fills més il·lustres i que més havia passejat el nom de la vila pel món.

El documental, dipositat a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, per la cessió que del seu fons de filmacions va realitzar el mateix Jaume Domingo Mulet, havia estat prèviament sotmès a tot un procés per la conservació i millora de les condicions de la filmació original, a més d’haver sigut digitalitzat.

Jaume Domingo Mulet

Els preparatius per l’arribada

A l’entrevista que li va fer Ràdio Televisió del Vendrell en Jaume Domingo Mulet explicava com van viure a la vila les setmanes prèvies al esperat retorn del Mestre per acollir-lo per sempre. Conscient que es tractava d’un fet històric havia organitzat un autocar, que ell mateix va finançar, amb la col·laboració de l'empresa d'autocars ja que aquesta no va cercar d'obtenir un benefici econòmic d'aquest viatge pensat perquè  tothom que volgués pogués  anar  a l’aeroport del Prat.

Amb aquella mateixa consciència històrica va realitzar una filmació que va preservar a casa seva durant anys, fins el seu lliurament a l’arxiu perquè pogués esdevenir pública i pogués ser exhibida.

Un document històric, emocional i sociològic

Una de les bondats de veure un documental fet per qui no es professional, es que es poden copsar detalls que d’altre manera no hi serien, perquè els haurien eliminat per tal de donar-li allò que es considera el ritme i el contingut adequat. Però aquest no és el cas, per això  el documental ens deixa veure. amb el ritme de la realitat, com va transcórrer l’arribada,  o la improvisació per falta d’un protocol previst a l’aeroport, la rebuda als carrers del Vendrell, o un cementiri ple, amb les entitats i els particulars deixant el seu testimoni, molts en forma de rams de flors, amb els que es va fer un túmul que va cobrir la tomba. Tot plegat és un testimoni d’una realitat no alterada per l’edició.

I precisament perquè s’ha conservat, precisament perquè  han passat ja quasi quaranta-cinc anys d’aquella jornada i perquè,  tant des del punt de vista emotiu, com l’històric i el sociològic, estem davant d’un actiu cultural, cal prendre consciencia que aquest i d’altres testimonis d’altres fets que s’hagin conservat gràcies a la passió i l’interès que una persona, una associació, un col·lectiu que ens els han deixat com a testimoni històric, cal que sapiguem  preservar i valorar, cal que no els deixem oblidats. A més cal tenir present que a la cerca realitzada per trobar més documents audiovisuals d'aquests fets el que hem trobat és: una altra filmació de 4 minuts que es troba dipositada a la Casa Nadiu de Pau Casals. La filmació és obra de Josep Urgell.  A la cerca a través d’internet, realitzada als arxius de RTVE, no s’ha trobat informació ja que no hi ha disponible el que es va filmar i emetre abans de 2014. Tampoc apareix res als arxius del NODO d’aquella època. Hi ha un vídeo clip a YouTube, canal Retroclips, pujat el 23 d’agost de 2015, amb una durada de  2 minuts 41 segons, que té factura professional i que recull l’arribada  al Prat, la recepció a la Generalitat i a Montserrat, i l’enterrament al Vendrell; la locució és en castellà, però no consta quin és l’origen de la filmació, de fet sembla que s’ha alterat el logotip que ho indicaria. Si que es troben notícies publicades a El País (10/11/1979 i 11/11/1979). El que si he trobat és un NODO de 1973 on es parla de la mort de Pau Casals; minut 6:29 fins al 8:16, en aquest document audiovisual li atribueixen la composició del Cant del Ocells.   

L’Arxiu Comarcal del Baix Penedès

Al que vivim a la comarca del Baix Penedès i ens agrada bussejar una mica en la historia no ens han de dir la gran importància que té poder comptar amb una institució com aquesta, i més quan al capdavant hi ha una persona com la Nativitat Castejón, qui, en relació a aquesta filmació,  va publicar al “3 de vuit” (7 de desembre de 2023) un article on recull com va ser l’acte de la primera projecció cosa que fa innecessària afegir més informació al respecte, perquè hi és tot el que cal.  

A més, a l’arxiu,  d’entre el material disponible sobre l’arribada de les despulles mortals de Pau Casals hi ha un seguit d’articles publicats als mitjans locals, que estan disponibles en format digital. Millor que fer un resum més o menys complert del que es va escriure els deixo la cerca perquè puguin llegir directament el que es va publicar aleshores. Aquest és el resultat d’una cerca, però podem fer-ne més, i així aprofitar per endinsar-se, si encara no ho han fet, en l’enorme quantitat d’informació que tenim al nostre abast i sense haver de sortir de casa nostra.

Tant l'acte de novembre de 2023 com el del passat dijous van tenir lloc a l'Auditori de Música Pau Casals de l'Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell. 


(En el text en castellà i anglès s'utilitza Pablo Casals ja que el Mestre signave així, tal com es pot comprovar en imatges que hi ha a d'altres post penjats en aquest mateix blog).  

CASTELLANO

 

El pasado 2023 se conmemoró el cincuentenario del fallecimiento de Pablo Casals. Entre los actos que se celebraron con dicho motivo, se incluyó la primera proyección en público de un documental, obra de Jaume Domingo Mulet. Se trata de una filmación realizada en Super 8 los días 9 de noviembre, en el aeropuerto del Prat de Llobregat y el 10 de noviembre en El Vendrell. En ella se recoge la llegada a Barcelona de los restos mortales del gran maestro y el recibimiento y entierro en el cementerio de su ciudad natal.

Este pasado jueves, dentro de la 33ª Semana Musical de la Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell se realizó una nueva proyección.

Ese documento audiovisual tiene casi cuarenta y cinco años, y para poder ser proyectado ha sido sometido a un proceso de restauración, que ha incluido mejoras de sonido, además de la remasterización y digitalización.

El documental: un documento histórico y emocional

Se trata de una filmación realizada como aficionado, que se encuentra depositada en el Arxiu Comarcal del Baix Penedès, por donación que el mismo Jaume Domingo Mulet realizó, ya que no deseaba que esa y otras películas y fotografías realizadas por él, que recogen aspectos y hechos de la vida del Vendrell se perdieran.

Una de las ventajas que tienen las filmaciones realizadas por aficionados es que no pasan por un proceso de edición estricto pensado en el ritmo que exige su proyección en los medios de comunicación, por ello su duración suele ser más extensa y también por ello se pueden apreciar detalles, aspectos del contexto que de otra forma no se ven. Por ello puede apreciarse una cierta improvisación a la llegada del féretro a Barcelona, incluso la falta de protocolo; o como El Vendrell vivió esa jornada, en que entidades y particulares deseaban dar la bienvenida y acompañar al Maestro.

Como explicaron algunos de los testigos de ese momento en la posterior mesa redonda que se había celebrado el  pasado 28 de noviembre, habían vivido aquel día como el retorno de alguien muy cercano emocionalmente hablando, porque Casals había sido un muchacho más que había vivido, crecido, jugado, aprendido música y se había convertido en un Maestro de la música en El Vendrell, y aún había muchas personas que lo habían tratado que lo conocían y que lo sentían como un amigo y que sabían todo la implicación que Casals tenía, seguía teniendo con la villa. (La creación de la Fundación Pau Casals era una de las muestras).

La conciencia de que se estaba viviendo un momento histórico

Tanto en noviembre del 23 como en este pasado jueves, se completó el acto con la proyección de un documental que la Radio Televisión del Vendrell le había dedicado. En este documental se podía comprobar la conciencia de estar viviendo unos hechos históricos que tuvo Jaume Domingo Mulet, y como ello le llevó a preparar un autocar para que las personas que quisieran pudieran ir al aeropuerto del Prat (un autocar que financió el mismo, con la colaboración de la empresa de autocares que no buscaba obtener un benefició por el viaje).

Esa misma conciencia le hizo realizar la filmación que preservo durante años en su casa hasta que hizo la donación al archivo.

Existe otra filmación de 4 minutos obra de Josep Urgell, que se conserva en la Casa Nadia de Pau Casals (Casa nativa de Pablo Casals. Por otra parte, después de realizar una búsqueda en los archivos de RTVE no se ha encontrado información disponible al respecto (parece que no están digitalizados los anteriores a 2014). Tampoco se ha encontrado en los archivos digitales del NODO. SI que hay un videoclip en YouTube en el canal Retroclips que fue compartido el 23 de agosto de 2015, tiene una duración de 2 minutos y 41 segundos; es de factura profesional y recoge tanto la llegada la Prat como la recepción en el Palau de la Generalitat de Catalunya como en Montserrat, así como en entierro en El Vendrell;  no consta quien realizó la filmación pero parece que se ha manipulado un logo que pudiera indicarlo.  SI que hay publicaciones en el diario El País (10 y 11 de noviembre de 1979). En el archivo de NODO hay un documento que habla de la muerte de Casals en el año 1973 minuto 6:29 ha minuto 8:16. Ello nos sirve para comprender la importancia testimonial que tiene el documental realizado por Jaume Domingo Mulet.

El Arxiu Comarcal del Baix Penedès (ACBP)

Se trata de una institución con una larga trayectoria de contrastado éxito en la preservación y difusión del patrimonio que custodia, y que cuenta con la dirección de Nativitat Castejón, investigadora ella misma, que en el caso de este documental publicó un artículo publicado el 7 de diciembre de 2023 en el semanario 3 de Vuit y en el web de la Xarxa d’Arxius Comarcals (XAC)  del que incluyo la traducción de los datos más destacados:

“La digitalización de la película se ha realizado con cargo al ACBP, a través de la empresa DINSER. En relación a la filmación original, Pau Gracià ha hecho el montaje i el ACBP la subtitulación para que los discursos se entendiesen mejor. El ayuntamiento del Vendrell ha costeado la mejora del sonido; Albert Solé ha vuelto a grabar su voz en off y las músicas se han substituido por registros nuevos. De la edición y masterización se ha hecho cargo Xavi Mitjans. El proyecto ha contado con el soporte de la Fundació Pau Casals, de la Associació Musical Pau Casals del Vendrell i del Consell Comarcal del Baix Penedès.”

“El acto (del 28 de noviembre) estuvo presentado por Nativitat Castejón, directora del ACBP y Romà Cano, director del Serveis Territorials de Cultura al Penedès”

“ En el Aeropuerto del Prat estuvieron presentes como representación oficial Narcís Serra, alcalde de Barcelona; Joan Reventós secretari de la Generalitat de Catalunya, en representación del president Josep Tarradellas, i Manuel Clavero, ministro de Cultura. La Guardia Urbana escoltó el féretro.”   

“El ayuntamiento del Vendrell, presidido por Martí Carnicer, la Fundació Pau Casals i la  Associació Musical Pau Casals del Vendrell presidida por Josep Altet, organizaron los preparativos para la llegada, celebrando la “Semana Pablo Casals”. El folleto informativo con el programa de esta celebración fue diseñado por Joan Descals. En el campanario y en los balcones de la iglesia se instalaron altavoces para emitir música (la instalación la realizó la empresa V. Minguella). Carteles con frases de Pablo Casals, seleccionadas por Joan Descals, se pintaron en la Lira por parte de Salvador Corbella, Antoni Cuesta y Joan Cugat. De las tarjetas de invitación y de los programas, así como de los recordatorios del regreso y  las imprimió la empresa Carné, además el Patronato Pau Casals alquiló una grúa al servicio Ribas para prevenir cualquier incidencia en el proceso de dar sepultura al féretro”. (Al tratarse de un traslado que además se había efectuado por vía aérea desde Puerto Rico, el féretro era doble y su tamaño era mayor a la media habitual por lo que podía haber problemas para poder bajarlo hasta el panteón, de ahí la precaución).

“El 10 de noviembre a las 4 de la tarde una multitud esperaba en la Plaça Vella la llegada de los restos mortales del Maestro. Las autoridades recibieron a la familia Casals (Marta Montañez, viuda y Enric Casals, hermano del finado). Antes de trasladar el féretro al interior de la iglesia se procedió a cubrirlo con una senyera. La ceremonia contó con la presencia del arzobispo de Tarragona Dr. Josep Pont Gol; del abad de Montserrat (Dom Cassià Maria Just) y el rector de la parroquia Josep Maria Barenys. Actuó el Cor Orfeó Parroquial, interpretando la Salve Montserratina de Casals.”  (En “Informes Baix Penedès”, el 15 de noviembre de 1979, en un artículo firmado por Pere Aloy, J. M Guitar y Josep Huguet (con fotos de Pere Mestres), se publicó una lista más amplia de autoridades, que incluía el Sr. Roig, Consejero de Agricultura de la Generalitat de Catalunya; Sr Robert Graupera,  Gobernador Civi; Sr. Cailà, Presidente de la Diputació de Tarragona. Los diputados en Las Cortes, Sr. Josep Vidal (Pep Jai) y Sr. Joan Sabater; los senadores Sr. Subirats y Sr. Martí. El Secretario de la Fundació Pau Casals Sr. Antoni Maragall; el president de la Associació Musical Pau Casals del Vendrell, Sr. Josep Altet. El Maestro Antoni Ros Marbà y el Maestro Oriol Martorell y una larga representación de alcaldes de la comarca, además del alcalde de Prada  de Conflent (no consta el nombre, pero en la relación de alcaldes de dicha población consta que entre 1977 y 1983 lo fue Henri Gipolo).  

“Al salir de la iglesia los asistentes entonaron Els Segadors y una enorme comitiva acompañó al féretro y a la familia hasta el cementerio, donde el Cor Orfeó Parroquial interpretó  El Cant dels Ocells y L’emigrant. La colla castellera Nens del Vendrell elevó dos pilars de cinc en medio del silencio. A continuación, tuvieron lugar los discursos a cargo de Martí Carnicer (alcalde), Marta Montañez, y Joan Reventós. De nuevo  Nens del Vendrell levantó un nuevo pilar y se inició la ofrenda floral (que dado el gran número de ramos se convirtió en un túmulo que cubrió la tumba)”

Además de los ya citados en el acto del entierro estuvieron presentes Sílvia Furhman, representante de la ONU, Enric Casals y Eugene Istomin, amigo de Casals y desde 1975 esposo de Marta Montañez. (Eugene Istomin está enterrado en el cementerio del Vendrell en un panteón situado junto al de Casals).

“En la mesa redonda que siguió a la presentación (del 28 de noviembre de 2023) participaron personas que habían vivido directamente la llegada de los restos mortales de Casals: Martí Carnicer; Jordi Pardo, director general de la Fundació Pau Casals; Albert Solé, qui en aquellos momentos era el director del Cor Orfeó Parroquial; Jaume Nin, de la Associació Musical Pau Casals del Vendrell; Pere Marcé, presidente de Nens del Vendrell y Albert Solé, que era director del Cor-Orfeó Parroquial en 1979. El acto concluyó con la intervención de Kenneth Martínez, actúa alcalde del Vendrell. También estuvo presente Núria Ballester, directora del Museu Pau Casals” y la regidora de Cultura del Ayuntamiento del Vendrell Sílvia Vaquero. 

Tanto el acto de noviembre de 2023 como el del pasado juevos tuvieron lugar en el Auditori de Música de la Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell. 

ENGLISH

As part of the events marking the fiftieth anniversary of the death of Pablo Casals, an unpublished documentary, the work of the photography and film enthusiast Jaume Domingo Mulet, was screened for the first time on 28 November 2023. It was screened again last Thursday, this time as part of the 33rd Music Week of the Escola Municipal de Música Pablo Casals del Vendrell (Pablo Casals Municipal Music School of El Vendrell). 

It is a true historical and emotional document, which, being the work of an amateur, has not undergone the editing process to adapt it to the length, rhythm, or content of professionals, and therefore offers a broad vision, more focused on the audience than on the authorities. 

Jaume Domingo Mulet was aware that it was an event with historical significance. It was from the moment the return of Pablo Casals' mortal remains was announced to be buried in El Vendrell. For this reason, he organized a bus so that people from Vendrell who wanted to go to the Prat airport to receive the Maestro. He financed the cost himself, with the collaboration of the coach company since they did not charge a price to obtain a profit.

Because of that same historical awareness, Jaume Domingo Mulet kept the film in his home until he finally donated it (along with other films and photographs from his collection) to the Arxiu Comarcal del Baix Penedès (Baix Penedès Regional Archive).

The Arxiu Comarcal del Baix Penedès is an institution that has a proven track record of success in preserving and disseminating the heritage it holds. Its director, Nativitat Castejón, is also a great researcher. She published an article about this documentary on 7 December 2023 in the weekly magazine "3 de Vuit" and in the Xarxa d'Arxius Comarcals (XAC) of the Generalitat de Catalunya.  In the article, she explained the technical data of the restoration, remastering, and digitalization of the original film (which was shot in Super 8); a summary of the content of the video, and the chronicle of the first public screening of the film. 

Summary of technical data

Digitalization at the expense of the Arxiu Comarcal del Baix Penedès (ACBP). Production: DINSER company

Editing: Pau Gracià.

Subtitling of the speeches: (ACBP).

Sound improvement charged to the Vendrell Town Council.

Voice-over: Albert Solé re-recorded the voice, to improve the voice-over he had done almost 45 years ago. 

Music: Substituted for better records.

This entire project was supported by the Fundació Pau Casals, the Associació Musical Pau Casals del Vendrell, and the Consell Comarcal del Baix Penedès. 

 

Summary of the event of November 28, 2023

Presented by: Nativitat Castejón, director of the ACBP and Romà Cano, director of the Serveis Territorials de Cultura al Penedès (Generalitat de Catalunya)

Post-screening round table:

Martí Carnicer (he was the mayor of Vendrell in 1979)

Jordi Pardo. General Director of the Pau Casals Foundation

Jaume Nin. Pau Casals del Vendrell Musical Association. Participant of the 1979 events.

Pere Marcé. President of the Nens del Vendrell (Human Towers)

Albert Solé. Cor-Orfeó Parroquial’s director.  

They remembered the experiences of that day, the preparation of Pablo Casals Week, and some anecdotes.

(The Pau Casals Week were several cultural acts, a lecture by Oriol Martorell, and also different concerts by Coral Petit Estel; "Ars Musicae"; Cor-Orfeó Parroquial, and a human tower exhibition. 

The event concluded with the intervention of the current mayor of Vendrell, Kenneth Martínez.

The director of the Pau Casals Museum, Núria Ballester, and Sílvia Vaquero, culture councilor of the Vendrell town council,  were also present at the event.


 

Summary of November 9 and 10, 1979 collected in the film.

Prat Airport.

November 9, 1979

The coffin was received as official representatives of the different public administrations: Narcí Serra, mayor of Barcelona; Joan Reventós, Secretary of the Generalitat of Catalonia and Manuel Clavero, Minister of Culture of the Government of Spain.

The coffin was escorted by the Barcelona Urban Guard.

The Vendrell.

November 10, 1979

The crowd waits for the arrival of the funeral procession in Plaça Vella.

Entry into the parish and celebration of the funeral, with the presence of:

Dr. Josep Pont Gol, archbishop of Tarragona

Dom Cassià Maria Just, abbot of the Monastery of Montserrat.

Josep Maria Barenys, rector of the parish.

The Parish Cor-Orfeó performed "Salve Montserratina" by Pablo Casals.

Authorities:  Mr. Roig, Minister of Agriculture of the Generalitat of Catalonia. Mr. Robert Graupera, Civil Governor of the province of Tarragona. Mr. Cilà, President of the Provincial Council of Tarragona. The deputies in Las Cortes Mr. Josep Vidal (Pep Jai) and Mr. Joan Sabater. Senators Mr. Subirats and Mr. Martí.

The mayor of Prada de Conflent (Prades) Mr. Henri Gipolo.

Also present were Mr. Antoni Maragall, Secretary of the Pau Casals Foundation; Josep Altet, president of the Pau Casals El Vendrell Musical Association, and the Maestros Antoni Ros Marbà and Oriol Martorell.

When leaving the mass, the attendees sang Els Segadors.

A huge procession accompanied the coffin to the cemetery, where the Parish Choir performed El Cant dels Ocells and L'emigrant. Nens del Vendrell raised two pillars of five (human towers) in the middle of the silence of the attendees.

The speeches, before lowering the coffin into the pantheon, were made by Martí Carnicer (mayor), Marta Montañez (widow of Casals), and Joan Reventos (Generalitat de Catalunya).

Once again the Nens del Vendrell built a tower that was not scheduled.

The floral offering was carried out by all the people and entities that wished to do so. After the closing of the pantheon, they were placed on top in the form of a mound given the large number there were.

In addition to the personalities already mentioned, Enric Casals, brother of the Maestro; Marta Montañez, widow of Casals; Eugene Istomin, who was a great friend of the Maestro and who since 1975 was married to Marta Montañez. (When Istomin died he was buried in El Vendrell in the pantheon next to that of Casals); and Ms. Sílvia Furhman representing the UN; All of them were present at all the events.

Events not covered in the film

Besides the events at the Prat airport and El Vendrell, the coffin was received at the Palace of the Generalitat of Catalonia, by the president of the Generalitat, Josep Tarradellas, and at the Monastery of Montserrat. 


Both the November 2024 event and last Thursday took place in the Music Auditorium of the Pau Casals del Vendrell Municipal Music School.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars