Resum de la V Trobada d'Historiadors Penedesencs (I)

de maig 09, 2016

Ahir, dissabte 7 de maig de 2016, va tenir lloc la  V Trobada d'Historiadors Penedesencs, organitzada per la Secció d'Història de l'Institut d'Estudis Penedesencs (IEP). La jornada que estava dedicada a la "Restauració i intervenció en el patrimoni arquitectònic" es va celebrar a l'Arboç, amb la participació d'una trentena d'especialistes i professionals de la història, l'art, l'arquitectura i l'arqueologia.

Foto: Dolors Garcia

L'acte va començar amb la salutació de l'alcalde de l'Arboç Sr. Joan Sans qui va donar la benvinguda als assistents i els va animar a continuar amb la recerca, tot recordant, sense menysvalorar els mèrtits dels altres municipis, que l'Arboç és un municipi estimat i preuat pels historiadors penedesencs i catalans,


Seguidament Albert Tubau, president de l'Institut d'Estudis Penedesencs, va destacar el fet que les restauracions, intervencions o renovacions del patrimoni arquitectònic sempre tenen aspectes controvertits.  Va ressaltar també que el Penedès (l'Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf) és un territori molt ric quant a patrimoni i que és una responsabilitat col·lectiva fer que les intervencions sobre el mateix siguin les adequades.

Per la seva part Daniel Sancho, president de la Secció d'Història,  va  explicar com  des del 2007, a més dels seminaris d'història, s'estan duent a terme aquestes trobades que cada dos anys tenen lloc a un municipi diferent i que, fins ara, havien estat dedicades a "Les dones a la història", Sant Cugat Sesgarrigues, 2014; "Les recreacions històriques", Cubelles, 2012; "La divulgació de la història", Calafell, 2010; i la "Història i memòria històrica", Sant Sadurní d'Anoia, 2008.


Tot seguit va prendre la paraula Raquel Lacuesta, Doctora en Historia de l'Art, per oferir la conferència titulada "Posicions contrastades davant la restauració monumental. Després d'una pausa van intervenir Joan Latorre, historiador, qui va parlar de la restauració efectuada al Priorat de Sant Maria de Banyeres; Pere Izquierdo i Tugas  especialista en Arqueologia Subaquàtica i en l'època clàssica,; vicepresident de la Junta de Museus de Catalunya, qui va parlar de les obres de rehabilitació integral i museografia dels museus del Cau Ferrat i Maricel; i Mariona Genís, Doctora  en arquitectura, especialista en Restauració i Patrimoni; conjuntament amb Daniel Sancho, historiador, cap de la  Secció d'Història de l'IEP, els quals van intervenir en relació a La Fresquera de Sant Cugat Sesgarrigues.

Les activitats del matí van finalitzar amb l'explicació que sobre la restauració de la Giralda de l'Arboç va realitzar José Ma. Jané, arxiver i guia, qui a la tarda va acompanyar el grup d'assistents a visitar aquest edifici en una àmplia i completa visita que va durar prop de tres hores.

(Tant de la conferència com de les experiències sobre restauració i intervenció en patrimoni arquitectònic us oferiré els corresponents resums durant els propers dies).





You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars