Sant Jaume dels Domenys: Despampolar la vinya amb un ramat d'ovelles.

de juliol 15, 2016

Foto: Dolors Garcia

Recórrer a les ovelles per fer un despampolat de la vinya és una pràctica que  s'està estenent com a tècnica agrícola al Penedès.

Despampolar té com a funció deixar que els raïms quedin ben airejats de cara a una maduració sana i als tractaments que se'ls hagi de fer un cop retirat l'excés de fulles.

En aquests darrers dies la feina de despampolar  dins el Terme Municipal de Sant Jaume dels Domenys s'ha estat fent amb tres tècniques diferents. A mà, mitjançant l'ús de ramat d'ovelles i mecànicament amb la utilització d'una maquina específica per despampolar.
La tècnica manual és la més lenta i exigeix llargues hores sota el sol per anar retirant curosament els fulls.
Foto: Dolors Garcia

La utilització de ramat, té les seves exigències específiques, ja que s'ha d'efectuar en un curt període de temps en què el fruit de la vinya ja ha quallat però encara és  molt verd i té un gust  aspre i amarg que fa que les ovelles no el vulguin menjar. També cal que la vinya no hagi rebut en un període de dies anteriors cap tractament que pugui fer emmalaltir les ovelles. Un afegit positiu que comporta utilitzar ramats és que a la vegada abonen la terra al seu pas. La col•laboració entre el ramader i agricultor comporta un benefici mutu que pot suposar que no hi hagi costos afegits per a cap part.



Un cop passat el ramat, el resultat és aquest.
Foto: Dolors Garcia
El darrer sistema requereix una maquinària específicament preparada per treure els pàmpols sense danyar el fruit  i és el més ràpid.

Despampolar vinya amb ramat és avui dia motiu d'estudi com a part del que es pot considerar patrimoni cultural  immaterial, del qual s'està preparant un arxiu al Penedès lligat a la vegada a l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de la Generalitat de Catalunya.
Cercades referències sobre aquesta pràctica al Baix Penedès, no he trobat cap referent que estigui registrat, hores d'ara. Si que existeixen referents, cada cop més estesos, a l'Alt Penedès.
De manera que, si no apareixen dades posteriors que canviïn la informació de què disposo, aquest cas del qual ara oferiré les dades concretes, seria el primer en ser registrat a la comarca del Baix Penedès.


Josep Rafols i en "Pardo"
Foto: Dolors Garcia

El despampolat es va dur a terme dins la primera setmana de juliol de 2016, amb un ramat d'ovelles conduït per Josep Ràfols de Llorenç del Penedès, el ramat dorm a l'Hostal.  Josep Ràfols té com a company per dirigir el ramat a "Pardo" un gos d'atura català de pura raça. La primera finca que s'ha despampolat per aquesta tècnica és  una  de les vinyes de la Finca Campau, que conrea Magí Pallarès.







Foto: Dolors Garcia













En Magí Pallarès observant la feina de despampolar que
feia el ramat.
Foto: Dolors Garcia


















Despampolat mecànic

Foto: Dolors Garcia
Aquella mateixa tarda, en una altra finca, n'era  l'Isidre Morgades  qui estava utilitzant una màquina despampoladora per eliminar l'excés de fulles i així deixar a l'aire el raïm. La  utilització d'aquestes tècniques mecàniques no deixa de ser una mostra dels costums actuals en el conreu de la vinya, del qual també resulta adient deixar testimoni .








Foto: Dolors Garcia

La màquina n'era una Pellenc 3200

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars