Quins són els països i les regions més innovadors d'Europa?

de juliol 15, 2016

Al quadre superior dret apareixen les regions ultraperifèriques
Són regions llunyanes de la UE que són territori d'estats UE.
A Eurostat 2012 consta que:
França té com a regions ultraperifèriques: Guadalupe, Guaiana
Reunió, Martinica, Mayotte i Sant Martí. Portugal: les Açores i
Madeira i Espanya té les Illes Canàries.
Tanmateix hi ha els PTU (Països i Territoris d'Ultramar)
que tenen vincles constitucionals amb Estats Membres
de la UE i que podrien, sense canviar el seu estatut, ser convertits
en Regions Ultraperifèriques (RUP) sense haver de modificar
el Tractat de la Unió Europea.
A l'Eurostat 2012 consten un total de 25 PTU. 
Brussel·les, 14 de juliol 2016

·        La Comissió presenta els resultats de 2016 del Quadre Europeu d'Indicadors d'Innovació, el Quadre d'Innovació Regional i l'Innobaròmetre


Catalunya al Quadre d'Indicadors de la Innovació Regional

Pel que fa als indicadors regionals de la innovació, Catalunya hi apareix com a 'innovador moderat' mentre que les Illes Balears obtenen el nivell d'innovador modest'. Aquestes són les descripcions dels punts forts i febles que en fa, en ambdós casos, el Quadre d'Indicadors de la Innovació Regional: 



Catalunya

Catalunya és un innovador moderat
El nivell d'innovació ha caigut un 7% comparat amb el de fa dos anys
Les seves fortaleses en comparació amb el conjunt de la UE són:
  1. El nombre de graduats en educació superior
  2. L'ocupació en la indústria intensiva i de coneixement
  3. L'exportació de productes de mitjana i alta tecnologia.


Les debilitats:
  1. Manca d'inversió en R+D,
  2. Manca de col·laboració entre pimes innovadores i d'empreses amb innovació en màrqueting i organització.



Suecia és el país líder en innovació



La principal conclusió des resultats de 2016 dels diferents indicadors d'innovació a la UE és que la innovació europea s'està acostant als nivells del Japó i els EUA; que Suècia continua essent el líder en innovació a Europa i que Letònia és el país que més ha progressat pel que fa a la innovació.


La comissària de Mercat Interior, Indústria, Emprenedoria i Pimes, ElżbietaBieńkowska, ha declarat: "Vull que Europa sigui un lloc per en el qual prosperin les pimes i les empreses emergents innovadores, i que aquestes siguin cada cop més al mercat únic. Per fer-ho possible, ens cal un gran esforç coordinat. A nivell de la UE, hem de simplificar la regulació de l'IVA, adaptar les normes sobre insolvència, facilitar l'accés a la informació sobre els requisits reglamentaris i establir un marc en matèria de propietat intel·lectual i industrial més clar i favorable a les pimes. També necessitem seguir adaptant el Mercat Únic per donar cabuda a serveis innovadors, com els de l'economia col·laborativa".

El comissari de Recerca, Ciència i Innovació, Carlos Moedas, ha explicat que "els països i les regions que són líders estan donant suport a la innovació a través de tot un seguit d'iniciatives polítiques, que van des de la inversió a l'educació i des d'unes condicions de treball flexibles fins una administració pública que valora l'emprenedoria i la innovació". La Comissió també hi contribueix amb la promoció de la innovació en diferents àmbits polítics". I ha afegit: "però volem anar més enllà i per això també estem millorant l'accés al finançament privat a través del Pla d'Inversió per a Europa, de 315.000 euros; i de la unió dels mercats de capitals, i del Consell Europeu d'Innovació que s'està creant".

Per la seva banda, la comissària de Política Regional, Corina Cretu, ha destacat que "les especialitzacions estratègiques intel·ligents ajuden als Estats Membres i regions a capitalitzar els seus béns en Recerca i Innovació i a trobar oportunitats per la cooperació entre les empreses i el món acadèmic. En aquest sentit, orienten les inversions innovadores a llarg termini que reben el suport del fons d'inversió de la UE i, quan és possible, d'altres fonts de finançament de la UE. Tot plegat contribueix en gran mesura a la transformació d'Europa en una economia basada en el coneixement".


Les conclusions principals dels tres informes publicats avui són:


  • Suècia és un cop més el líder en innovació a Europa, seguida de Dinamarca, Finlàndia, Alemanya i Holanda.

  • Per àrees d'innovació, els líder europeus són: 
  • Suècia – recursos humans i recerca acadèmica
  • Finlàndiamarc de condicions de finançament; 
  • Alemanya – recerca privada en innovació
  • Bèlgica – xarxes d'innovació i col·laboració
  • Irlanda – innovació en pimes.

  • Els països que creixen més ràpidament en innovació són: Letònia, Malta, Lituània, els Països Baixos i el Regne Unit.

  • En països amb innovació moderada també hi ha nuclis regionals d'innovació
  • Piemont i Fruili-Venezia Giulia a Itàlia, 
  • País Basc a Espanya 
  • Bratislava a Eslovàquia. 

En general, la clau per a ser un líder d'innovació és adoptar:
  1. Un sistema d'innovació equilibrat que combini un nivell adient d'inversió pública i privada
  2. Associacions d'innovació eficients entre empreses i institucions docents
  3. Una base educativa sòlida
  4. Una recerca d'alta qualitat. 

L'impacte econòmic de la innovació s'ha de manifestar en termes de venta i exportació de productes innovadors i també d'ocupació.

  • L'especialització en tecnologies clau augmenta el rendiment de la innovació regional, especialment en els àmbits dels materials avançats, la industria biotecnològica, la fotònica i la fabricació de tecnologia avançada.

  • En els propers dos anys es preveu que la innovació a Europa millori. Una gran majoria d'empreses tenen previst mantenir o incrementar el nivell d'inversió en la innovació el proper any. Les empreses a Romania, Malta i Irlanda són les que tenen més expectatives d'augmentar la inversió en innovació el proper any.


Les Illes Balears
Les Illes Balears són un 'innovador modest'. El seu nivell d'innovació ha millorat (+1%) comparat amb fa dos anys. Les fortaleses que s'hi identifiquen en comparació amb el conjunt de la UE són en el nombre de graduats en educació superior i en l'exportació de productes de mitjana i alta tecnologia i les vendes gràcies a l'aparició de nous productes innovadors. Les debilitats es troben en la manca de despesa de les empreses en R+D, la falta de col·laboració entre pimes innovadores i la manca de pimes que fan innovació al territori.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars