Rèquiem de Fauré en honor de Pau Casals / Réquiem de Fauré en honor de Pablo Casals / Fauré's Requiem in honor of Pablo Casals

d’octubre 25, 2023

 Sant Jaume dels Domenys, 24 d'octubre de 2023
María Dolores García Martínez (esguarddedona)
Versión en Castellano
English Version

 




Enllaç / Enlace / Link Instagram video

L’església parroquial del Vendrell es va omplir per sentir cantar el Cor Orfeó Parroquial, Llúis Sintes (bariton) i Natàlia Casasús (soprano) sota la direcció de Jordi Solé i amb l’acompanyament al piano d’Álvaro Carnicero; en oferien un dels rèquiem més bells, obra de Gabriel Faure. 

Faure i Casals es van conèixer,  de fet es van escriure (enllaç a una postal de Pau Casals adreçada a Fauré on parla, entre altres coses, de la seva Elegia)  i de fet hi ha una foto on apareixen Gabriel Fauré, Pablo Casals, Jacques Thibaud i Alfred Cortot signada per tots ells. No es per tant gratuït que el capvespre del dia abans del 50è Aniversari de la mort de Pau Casals es volgués  dedicar al Mestre aquest rèquiem .

El concert va ser excel·lent, així ho va entendre el públic perquè va oferir una llarguíssima ovació en acabar.

L’acte estava organitzar per l’Associació Musical Pau Casals del Vendrell i forma part també de les celebracions del 50è aniversari de l’associació.

 

Jordi Solé i Galí (director). El Vendrell 1958. Mestre de música i director coral. Membre fundador de la coral infanti El Petit Estel del Vendrell (1972) de la que ha esta membre actiu fins aquest mateix any. Va fer cursos de direcció coral amb Oriol Martorell, Xavier Puig o Elisenda Carrasco.  Ha estat Cap Comarcal del Penedès, Anoia i Garraf del Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, així mateix ha dirigit en diverses ocasions la Trobada General de Catalunya de corals infantils. Actualment és director de les corals d’adults Coral Verge de Berà de Roda de Berà i del Cor-Orfeó Parroquial del Vendrell.

 

Cor-Orfeó Parroquial del Vendrell. Va ser fundat el 1955. A partir dels anys 60 ofereix concerts a diferents indrets  de Catalunya i viatja a Euskadi, Aragó, Castellà i Lleó, País Valencia, entre d’altres, a mes d’Andorra, Flandes, Occitànica, i Itàlia. Han gravat enregistraments per a RNE i per la BBC britànica. Actualment la composen una quarantena de cantants i tenen un ampli repertori per la qual cosa ha cantat, en solitari o amb altres corals, obres com ara Glòria de Vivaldi, Missa Pontificalis de Perosi, Misses Brevis  i Missa de l’Orfenat de Mozart, Cantates de Nadal, i de la Passió segons Sant Joan de J. S. Bach, o la Missa de Rèquiem de Gabriel Fauré. També han cantat la Gran Missa de la Santíssima Trinitat del vendrellenc Benvingut Socias, el Pessebre  de Pau Casals, la Novena Simfonìa de Beethoven o el Llibre Vermell de Montserrat, entre d’altres.

 

Natàlia Casasús i Magriñà. Soprano. Nascuda a Torredembarra. Va estudiar amb Josep Ferrer i Auxan i amb Carmen Bustamante al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona. Continua perfeccionant-se amb Margarida Lladó, i ha fet màster-classes amb Ma. Dolors Aldea, Ana Luïsa Chova, Marty Pinkas i Mitsuko Shirai. Des del 2004 forma part del Cor de Cambra del Palau de la Música catalana. És professora de cant a l’Escola Municipal de Música Pau Casals (EMMPAC). Dirigeix la Coral Santa Rosalia de Torredembarra i imparteix classes de tècnica vocal al Cor-Orfeó Parroquial del Vendrell.

 

Lluís Sintes. Baríton. Nascut a Maó (Menorca). Va debutar el 1992 al Liceu amb La Traviata. I va actuar també a la reinauguració del Liceu amb Turandot. (Enllaç a la publicació sobre el seu Recital al Vendrell on trobareu amplia informació al respecte.)

Álvaro Carnicero. Piano. Nascut a Girona el 1991. Estudia piano i orgue a l’Escolania de Montserrat, al Conservatori de Badalona i al Conservatori Municipal de Barcelona. Ha cursat els seus estudis superiors al Prince Claus Conservatoire de Gröningen, als Països Baixos. És intèrpret, compositor, docent, arranjador i fa repertoris.


L'autor del Rèquiem

Gabriel Fauré. (Pàmiers 1845 – Paris 1924). Compositor, pedagog i pianista francès. Va ser deixeble i amic de Camille Saint-Saëns. Va ser organista a diverses parròquies de París fins se anomenat Mestre de Cor a La Madeleine (1877). Va ser nomenat primer organista de la mateixa església l'any 1896, en que també va entrar al Conservatori de París com a professor. Entre els seus alumnes va destacar Maurice Ravel, Nadia Boulanger (ella seria professora de Berstein, Menuhin, Piazzola o Barenboim entre d ‘altres) i George Enescu.  El 1905 va ser nomenat director del Conservatori càrrec que va abandonar el 1920 perquè havia anat perdent progressivament l’oïda.

Va compondre un gran nombre d’obres; melodies per a veu i piano posant música a poemes de Victor Hugo, de Baudelaire, de Verlaine...

També va composar música coral, música instrumental, entre elles diverses peces per violoncel com ara “Aprés un rêve, opus 7 no 1 (Casals  la va interpretar. Trobareu un youtube amb aquesta obra al peu d’aquest paràgraf) o Romance op. 69 per violoncel i piano,  entre d’altres. També va composar música incidental per a Pelleas et Melisande de Maeterlinck. I va ser autor de l’òpera Pénélope



El Rèquiem de Gabriel Fauré

El Rèquiem de Gabriel Fauré

Fauré va decidir composar el seu rèquiem el 1887 (el seu pare havía mort el 1886). No era un repte menor si tenim en compte que Giussepe Verdi havia escrit el seu el 1874, que Johannes Brahms ho havia fet el 1868, que Hector Berlioz ho havia fet el 1837 i, sobretot, perquè Fauré era agnòstic. (Havia rebut una educació laica lligada a la ideologia filosòfica de Karl Krause, unes idees que a Espanya dan donar lloc a la fundació de la Institución Libre de Enseñanza). Pot ser això ajuda a entendre millor que optés per una selecció lliure del texts tradicionals de la Missa de Rèquiem, dejando algunos fuera i afegint altres que no en formaven part.  Ho va justificar en una entrevista l’any 1902 perquè ell, que havia sigut organista (va dedicar uns quaranta anys a tocar a diferents esglésies de París)  i havia acompanyat tants funerals volia fer alguna cosa diferent. De fet el va denominar “Petit Rèquiem”.(Us recomano el text que us deixo enllaçat, de LA Phil perquè explica aquesta i d’altres histories relacionades amb aquest rèquiem on podreu veure que va ser revisat més d’un cop).  

La composició està escrita en Re menor i en l’article de Javier Labrada a Platea Magazine de 16 de desembre de 2015, el descriu dient que la composició sona de tal manera que sembla que esigui amanagant a la mort. Defugint les parts més tenebroses i amb més força dels rèquiem més tradicionals no inclou el Dies Irae (Dia de la ira divina)  però inclourà una peça que no pertany al repertori de les misses de rèquiem:  el Pie Jesu que en origen hauria de ser cantat per una veu blanca.  Aquesta situació, la manca d’adaptació al esquema tradicional de les misses de rèquiem fa que no s’utilitzi per la litúrgia. 

Transformar-lo en peça per orquestra.

Fauré va conèixer Elgar cap el 1898 i aquest, qui era catòlic practicant, li va animar a que orquestrés el rèquiem. Fauré ho va fer, però no es va estrenar en vida seva, ni tampoc en vida d’Elgar (va morir el 1934).

El que si va fer Elgar va ser insistir que a  la mort de Fauré s'interpretés la versió per veus i orgue escrita el 1890.

La versió orquestral s’estrenaria com a concert el 1936 dirigida per Nadia Boulanger a Londres. (Va ser la primera dona que va dirigir la Filarmònica de Londres). Més tard també va dirigir el Rèquiem de Fauré  a París.

  

Referències

https://www.mundoclasico.com/articulo/4411/Notas-sobre-Faur%C3%A9-El-Requiem

https://www.simfonica.cat/premsa/articles/1305-requiem-de-faure

https://cienciessocialsenxarxa.sapiens.cat/2011/01/29/el-krausisme/

https://medium.com/doble-clic/las-boulanger-y-sus-disc%C3%ADpulos-58f3becd66bc

https://elpais.com/cultura/2018/12/28/actualidad/1546026134_339070.html

https://www.bbc.com/mundo/vert-cul-39700965

https://www.plateamagazine.com/2-uncategorised/148-sobre-el-requiem-de-faure


Castellano

El pasado sábado, en la iglesia parroquial del Vendrell (llena en todo su aforo) tuvimos el gozo de oír la interpretación que del Réquiem de Gabriel Fauré realizaron el Cor-Orfeó Parroquial, Lluís Sintes (barítono) y Natàlia Casasús (soprano) bajo al dirección de Jordi Solé acompañados al piano por Álvaro Carnicero.

Fauré y Casals se conocían, de hecho hay correspondencia entre ellos (enlace a una postal de Pablo Casals dirigida a Fauré en la que le habla, entre otras cosas, de su Elegia) y de hecho hay una foto en que aparecen Gabriel Fauré, Pablo Casals, Jacques Thibaud y Alfred Cortot, firmada por todos ellos. Por tanto, no era extraño que la víspera del 50 Aniversario de la muerte de Pablo Casals se quisiera dedicar este réquiem al Maestro.

El concierto fue excelente, y así lo entendió el público puesto que lo ovacionó largamente.

 El acto estuvo organizado por l’Associació Musical Pau Casals del Vendrell y formaba parte también de las celebraciones de su cincuentenario.

 

Jordi Solé i Galí (director). El Vendrell 1958. Maestro de música y director coral. Miembro fundador de la coral infantil El Petit Estel (La pequeña estrella) del Vendrell (1972) de la que ha sido miembro activo hasta este mismo año. Realizó cursos de dirección coral con Oriol Martorell, Xavier Puig o Elisenda Carrasco. Ha sido Director Comarcal del Penedès, la Anoia y el Garraf del Secretariat de Corals Infantils de Catalunya (Secretariado de Corales Infantiles de Catalunya). También ha dirigido en diversas ocasiones la Trobada General de Catalunya de corals infantils (Encuentro General de Catalunya de Corales Infantiles). Actualmente es el director de las corales de adultos Coral Verge de Berà de Roda de Berà y del Cor-Orfeó Parroquial del Vendrell.

 

Cor-Orfeó Parroquial del Vendrell. Se fundó en 1955. A partir de los años 60 ofrece conciertos en diferentes lugares de Catalunya, también en Euskadi, Aragón, Castilla León y Valencia, entre otros, además de Andorra, Flandes, Occitania e Italia. Han realizado grabaciones para RNE y para la BBC británica. Actualmente lo componen unos cuarenta cantantes y tienen un amplio repertorio que incluye obras como Gloria de Vivaldi, Missa Pontificalis de Perosi,  Misses Brevis  y  Misa del orfanato (Waisenhausmesse) de Mozart, Cantates de Navidad y Pasión según San Juan de J. S. Bach o la Misa de Réquiem de Gabriel Fauré. También han cantado la Gran Missa de la Santísima Trinidad de Benvingut Socias o El Pessebre de Pablo Casals (ambos nacidos en El Vendrell), así como la Novena Sinfonía de Beethoven o el Libro Rojo de Montserrat, entre otras.

 

Natàlia Casasús i Magriñà. Soprano. Nacida en Torredembarra. Estudió con Josep Ferrer i Auxan y con Carmen Bustamante en el Conservatorio Superior de Música del Liceu de Barcelona. Continua perfeccionándose con Margarida Lladó y ha cursado master-classes con Maria Dolors Aldea, Ana Luisa Chova, Marty Pinkas y Mitsuko Shirai. Desde el año 2004 forma parte del Coro de Cámara del Palacio de la Música Catalana. Es profesora de canto en la Escuela Municipal de Música Pau Casals del Vendrell (EMMPAC). Dirige la Coral Santa Rosalía de Torredembarra e imparte clases de técnica vocal en el Cor-Orfeó Parroquial del Vendrell.

 

Lluís Sintes. Barítono. Nacido en Mahón (Menorca). Debutó en el Liceo con La Traviata el año 1992 y actuó también en la reinauguración de este gran teatro con Turandot (Enlace a la publicación sobre su Recital en el Vendrell con una amplia información sobre su carrera profesional).

 

Álvaro Carnicero. Piano. Nació en Girona el 1991. Estudio piano y órgano en la Escolanía de Montserrat, en el Conservatorio de Badalona y en el Conservatorio Municipal de Música de Barcelona. Ha cursado sus estudios superiores en el Prince Claus Conservatoire de Gröningen, en los Países Bajos. Es intérprete, compositor, docente, arreglador y creador de repertorios.

 

El autor del Réquiem

Gabriel Fauré. (Pamiers 1845 – París 1924). Compositor, pedagogo y pianista francés. Fue discípulo y amigo de Camille Saint-Saëns. Fue organista de diversas parroquias en París hasta que en 1877 fue nombrado Maestro del Coro de La Madeleine. Fue nombrado primer organista de esta parroquia en 1896, año en que también entró como profesor en el Conservatorio de París. Entre sus muchos  alumnos cabe destacar Maurice Ravel, Nadia Boulanger (ella seria profesora de Berstein, Menuhin, Piazzola o Barenboim entre otros) y George Enescu. En 1905 fue nombrado Director del Conservatorio, cargo que ocuparía hasta el año 1920 en que renunció al cargo debido a una progresiva e imparable sordera.

Compuso un gran número de obras: melodías para voz y piano sobre poemas por ejemplo de Víctor Hugo, Baudelaire o Verlaine…

También compuso música coral, música instrumental, entre ellas diversas piezas para violonchelo como por ejemplo Apres un rêve,opus 7 no 1 para violonchelo y orquesta (Al pie de la versión en catalán encontraréis un youtube con esta pieza tocada por Pablo Casals) o Romance op. 69 para violonchelo y piano, entre otras. También compuso música incidental para Pelleas et Melisande  de Maeterlinck. Es el autor de la ópera Pénélope.

El Réquiem de Gabriel Fauré

Fauré decidió componer su réquiem en 1887. (Su padre había fallecido en 1886). No era un reto menor si tenemos en cuenta que Giussepe Verdi había escrito el suyo en 1874, que Johannes Brahms lo había hecho en 1868 y que Héctor Berlioz loa había hecho en 1837 pero en especial porque Fauré era agnóstico´. (Había recibido una educación laica ligada a la ideología de Karl Krause, unas ideas que en España dieron lugar a la fundación de la Institución Libre de Enseñanza. Quizás esta circunstancia ayude a entender mejor las razones por las que hizo una selección libre de los textos tradicionales de la misa de réquiem, dejando unos fuera y añadiendo otros que no formaban parte del esquema propio de este tipo de misas. Él lo justificó en una entrevista que le hicieron en 1902, diciendo que quería hacer algo diferente, porque había sido organista y había dedicado unos cuarenta años a tocar en diferentes iglesias de París, había acompañado multitud de funerales, se conocía todas las misas de réquiem, de ahí el deseo de hacer algo distinto. De hecho, denomino su obra como “pequeño réquiem”. (Os dejo en este enlace una publicación de la LA Phil porque explica esta y otras historias relacionadas con este réquiem que, como podréis comprobar fue revisado numerosas veces por el autor).

La composición está escrita en Re menor y en un artículo de Javier Labrada a Platea Magazine de 16 de diciembre de 2015, aparece descrita como que la composición parece que esté arrullando a la muerte, por otro lado, huye de las partes más tenebrosas y poderosas de los réquiems tradicionales porque no incluye el Dies Irae (Dia de la ira divina) a cambio incluye el Pie Jesu que no corresponde a un réquiem, y que en origen debía ser cantado por una voz blanca. Esta situación, la falta de adaptación al esquema tradicional de las misas de réquiem hizo que no se utilizase en la liturgia.

Transformarlo en pieza para orquesta.

Fauré conoció a Elgar hacia 1898 y éste, que era católico practicante, le sugiere que orqueste el réquiem. Fauré lo hizo, pero la versión no se estrenó en vida del autor ni en vida de su amigo Elgar, que falleció en 1934.

Lo que si consiguió Elgar fue que a la muerte de Fauré se interpretara la versión para voces y órgano escrita en 1890.

La versión orquestal se estreno finalmente como concierto en 1936 dirigida por Nadia Boulanger en Londres (Fue la primera mujer en dirigir a la Filarmónica de Londres). Más tarde lo dirigió en París. 


English

Last Saturday was the eve of the 50th anniversary of the death of Pablo Casals and was celebrated with a concert given by the Cor-Orfeó Parroquial, Lluís Sintes (bariton), Natàlia Casasús (soprano), directed by Jordi Sole with Álvaro Carnicero (piano) organized by the Associació Musical Pau Casals del Vendrell.

The concert was Faure's Requiem. It was not a strange choice because Fauré and Casals knew each other, in fact, there is a postcard from Casals to Fauré where he talks about the Elegy and other things. There is also a photo of Gabriel Fauré, Pablo Casals, Jacques Thibaud, and Alfred Cortot signed by all of them. 

The concert was excellent, and the audience gave a standing ovation.

This event was also part of the celebrations of the 50th anniversary of the Associació Musical Pau Casals del Vendrell.

 

Jordi Solé I Gali (Choir conductor). El Vendrell 1958. Music Teacher and Choir Conductor. He is a founding member of the children's choir El Petit Estel (The Little Star) of El Vendrell (1972) and he has been an active member until this year. He studied choral conducting with Oriol Martorell, Xavier Puig, and Elisenda Carrasco. He was regional director of the Secretariat de Corals Infantils de Catalunya (secretariat of children's choirs of Catalonia)  in Penedès, Anoia, and Garraf counties.  He is currently director of the Coral Verge de Berà de Roda de Berà (Our Lady of Bèra Choir) and the Cor-Orfeó Parroquial del Vendrell (Parrish Choral Society of Vendrell).

Cor-Orfeó Parroquial del Vendrell. It was founded in 1955, and since the '60s  has given concerts in different parts of Catalonia, the Basque Country, Aragón Castile-Leon, and Valencia, as well as in Andorra, Flanders, Occitania, and Italy. It has recorded programs for RNE (Spain National Radio) and BBC. Currently, it is currently made up of forty singers. It has a wide repertory such as Gloria by Vivaldi, Missa Pontificalis by Perosi, Missa Brevis, and  Missa Solemnis in C minor (Waisenhaus) by Mozart,  Christmas Kantaten and Saint John Passion by Bach, Missa Requiem by Fauré, Great Messe to the Holy Trinity by Benvingut Socias or El Pessebre by Pablo Casals, (both were born in El Vendrell) as well as Beethoven's Ninth Symphony. The choir also sings in collaboration with other choirs.

Natàlia Casasús i Magriñà. Soprano. She was born in Torredembarra. She studied with Josep Ferrer i Auxan and Carmen Bustamante at the Conservatori Superior de Música del Liceu (Higher Conservatory of Music of the Liceu of Barcelona). She continues to work on her perfection with Margarida Lladó. She also attended masterclasses with Maria Dolors Aldea, Ana Luisa Chova, Marty Pinkas, and Mitsuko Shirai. Since  2004 she has been a member of the Chamber Choir of the Palau de la Música.  She teaches at the Pau Casals Municipal Music School in El Vendrell. She also teaches vocal techniques at the Cor-Orfeó Parroquial del Vendrell.

Lluís Sintes. Baritone. Born in Mahón (Menorca). He made his debut at the Liceu in 1992 with La Traviata. In addition to performing in the reopening of this theatre after the fire, with Turandot.  (Link to a post about his Recital in El Vendrell, with large information about his professional career.

Álvaro Carnicero. Pianist. He was born in Girona in 199. He has studied piano and organ at the Escolania de Montserrat and at the Conservatori Municipal de Música de Barcelona (Barcelona Municipal Conservatory of Music) He completed higher musical studies at Prince Claus Conservatory in Gröningen, Holland. He is a performer, composer, musical teacher, musical arranger, and repertoire creator.

The author of the Requiem

Gabriel Fauré (Pamiers 1845 - Paris 1924). He was a French composer, pedagogue, and pianist.  He was a disciple of Camille Saint-Saëns, as well as a friend. Fauré was an organist in several parishes in Paris until 1896. In that year he was appointed choirmaster at the church of La Madelaine, and in the same year, she became a teacher at the Paris Conservatoire.  His pupils included the very illustrious Maurice Ravel, Nadia Boulanger who was to teach Bersntein, Menuhin, Piazzola or Barenboim, among others), and George Enescu. In 1905 was nominated Director of the Conservatoire. He resigned in 1920 due to progressive and unstoppable deafness.

As a composer, he wrote a large number of works: for voice and piano with poems by Victor Hugo, Baudelaire, Verlaine...

In addition to composing choral and instrumental music, for example,  Apres un rêve, opus 7 no 1 for cello and orchestra ( in the Catalan part you can find a YouTube with Pablo Casals performing this work), or Romance, op 69 for cello and piano, among others. He also composed incidental music for Maeterlinck's Pelleas et Mlisande. And he is the author of the opera Pénélope.

Fauré's Requiem

Fauré composed his requiem in 1887. (His father's death was in 1886).

Writing this composition was not a small challenge, because Giussepe Verdi had composed his Requiem in 1874, Johannes Brahms in 1868, and Hector Berlioz in 1837, and also because Fauré was an agnostic. (He was educated in secular ideas, akin to the ideology of Karl Mrause. These ideas led to the founding of the Institución Libre de Enseñanza in Spain).

Perhaps now we can better understand this Requiem because he made a free selection of the traditional musical parts, removed some of them, and included others that were not part of it.

He explained in an interview in 1902 that he wanted a different composer because he knew all the requiems, due to his long work as an organist in churches, where he played many funerals. 

At first, he nominated the work as Little Requiem. (At this link you can read a post from LA Phil about this work, including this and other stories, including the many times  it was rewritten by the composer)

 The work is in D minor. For Javier Labrada (Planeta Magazine 2015, December 16) this composition is written as if the music was lulling to the death because the author did not use the darkest and most powerful parts of the traditional requiems such as Dies Irae (The Day of Good's Wrath). Moreover, he used Pie Jesu, when that part is not traditional on requiems, and moreover, the composer wanted it to be sung by a white voice.  Therefore, this requiem could not be used in the church as liturgical music.

Requiem becomes an orchestral piece

In 1898 Fauré met Elgar, who was a practicing Catholic, and told him to rewrite the piece for orchestra. Faure did, but the work was not premiered in Fauré's or Elgar's lifetime. (Elgar died in 1934)

Finally, in 1936 Nadia Boulanger in a concert in London (she was the first woman to conduct the London Philharmonic) premiered it.   Some time later she conducted it in Paris. 

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars