Divertit sainet de Ramon Ramon i Vidales a la Fira de Santa Teresa / Divertido sainete de Ramon Ramon i Vidales en la Feria de Santa Teresa / Fun skit by Ramon Ramon i Vidales at the Santa Teresa Fair

d’octubre 16, 2023

Sant Jaume dels Domenys, 16 d'octubre de 2023 
María Dolores García Martínez (esguarddedona)

Versión en Castellano 

English Version

Nil Vinyes, Hermini Caballero, Joel Pérez i Joan Ferré 

Dissabte passat, dins les celebracions de les Fires de Santa Teresa del Vendrell es va representar el sainet de Ramon Ramon i  Vidales “Lo carro del vi”, amb gran èxit de públic.

El lloc escollit com a escenari va ser l’espai on es troba la denominada “premsa de lliura de Mas Borras” a Sant Vicenç de Calders. Es tracta d’una premsa de l’any 1853 construïda per fer oli, tot i que també es va fer servir fins els anys seixanta per fer vi.  (La premsa té un braç de fusta de 11,5 m amb el qual s’aixeca fins a 5 metres d’alçada una pedra d’una tona).

No es tractava d’un espai propi per fer teatre però era molt suggeridor atès el nom i la trama del sainet.


Nativitat Castejón, Directora de l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès

A la presentació prèvia a la representació,  Nativitat Castejón, directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès (ACBP), on es troba dipositat el llibret original de l’obra, va explicar que l’obra s’havia estrenat el 10 de setembre de 1903 al teatre Romea de Barcelona, que aleshores  duia per nom “Teatre Català” on va tenir molt d’èxit, fins el punt de se publicat aquell mateix any.

Els sainets es caracteritzen pel seu contingut costumista, com és aquest cas, i com bé indica la primera edició impresa on clarament en diu que es tracta d'un “quadro de costums vilatanes”,en un acte i en prosa.

Enguany s’ha fet una nova edició impresa, a cura de Neus Oliveras Samitier i Maria Ramon Caballé. Oliveras ha escrit també la introducció, a la qual ens situa molt bé en el temps i en el sentit de l’obra, així com en la bona acollida que va tenir i en el reconeixement que tenia l’autor no només al Vendrell d’on era fill, de fet aquesta obra traduïda al castellà es va representar també al Teatro de la Comedia de Madrid, i cal dir que no va ser l’única.   També es va representar a València, a les Balears, a Perpinyà , a Argentina o a Cuba, en aquest darrers països tenien gran pes els Casals Catalans. Aquesta no va edició del llibre té un preu de sol 5 €, amb el afegit que es destinen a La Marató de TV3 del 2023, 2€ per cada exemplar venut.  (Els podeu troba a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès. Camí de Tomoví, 30. El Vendrell)


De peu, Francesc Ripoll i Gemma Ruiz.
Asseguts, Alfons Vigo i Ció Pallarès  

L’acció es desenvolupa en una taverna d’una vila,  entre uns personatges que l’autor defineix molt acuradament, tot girant al voltant d’una història d’amor on no falten la gelosia o les maledicències i fins i tot l’intent d’assassinat, per allò de “si no ets meva no seràs de ningú”;  però amb  el contrapes d'uns personatges carregats de tendresa i bondat i allunyats del comportament masclista del pretendent rebutjat;  tot plegat salpebrat amb humor,  que sorgeix dels que en són  “el carro del vi”, és a dir quatre homes de diverses edats als quals els donen aquest nom per la seva estima d’anar plegat a les tavernes a prendre vi, per això són les quatre rodes del carro, i que, malgrat aquesta deria que tene pel visón gent de bon cor. L’obra inclou un parell de divertides cançons a càrrec d’ells quatre.

Enllaç a vídeo en Instagram. 


Albert Solé


Repartiment:

Gallarda. Ció Pallarès Lacruz

Tuies. Gemma Ruiz Martinez

Quimet. Alfons Vigo Caballero

Sendo. Hermini Caballero Abalos

Cebrià. Albert Solé  Galí

Gravat. Nil Vinyes Miret

Nen Xic. Joan Ferré Gibert

Titet. Joel Pérez Buira

Bufa. Francesc Ripoll Sonet

Direcció: Hermini Caballero Abalos i Ció Pallarès Lacruz

Regidor: Salvador Rovira Serra

Vestuari i attrezzo: Anna Mestres del Rio

Decoració: Premsa de lliura de Sant Vicenç de Calders

Coordinació: Nativitat Castejón Domènech

Fotografia dels actors:  Linus Urpí Ivern (Pels programes i entrades)

Edició de l’obra: Neus Oliveras Samitier i Maria Ramon Caballé

Impressió del llibre, dels programes i entrades: Impremta Ramon  

Organització: Ajuntament del Vendrell, Arxiu Comarcal del Baix Penedès, Associació de veïns de Sant Vicenç de Calders, Impremta Ramon i Família Ramon.

També han col·laborat Josep Güell Güixens i el Consell Comarcal del Baix Penedès.

 

L'autor:

Ramon Ramon i Vidales (El Vendrell, 20 de gener de 1857 – 23 de desembre de 1916)

El costumisme sempre li va ser proper de fet va iniciar les seves publicacions amb narracions breus a revistes de Barcelona utilitzant un pseudònim: Ramonet R.  Passarà a transformar aquests escrits en sainets per influència d’Emili Vilanova, i tindrà molt d’èxit .  També va escriure drames i una novel·la Vaca de llet amb la qual que va obtenir un accèssit en el concurs de 1909 convocat per L’Avenç.  Gran observador i amb una capacitat de plasmar de manera senzilla però molt eficaç els temes i els personatges, les seves emocions, caràcters i tendències, fins el punt que molt del que explica en les seves obres ens apropar a l’actualitat, només cal animar-se a llegir Lluita de cacics o l’elecció de regidors una obra de 1902 (reeditada el 2015) per veure-ho.   El seu primer sainet va ser  Cal notari o uns capítols matrimonials desfets del que trobareu la crònica de la seva representació a Sant Jaume dels Domenys l’any 2018.  



Castellano

El pasado sábado, se representó con gran éxito de público el sainete de Ramon Ramon i Vidales “Lo carro del vi”, dentro de las celebraciones de las Ferias de Santa Teresa del Vendrell.

El escenario fue el espacio donde se conserva la “prensa de libra de Mas Borras” a Sant Vicenç de Calders, del año 1853, construida para prensar aceite, aunque también se utilizó hasta la década de los años sesenta para el vino. (Se trata de una verdadera pieza de museo, con un brazo de madera de 11,5 metros con el se levanta, hasta cinco metros de altura, una piedra de una tonelada de peso). El lugar era muy sugerente dado el nombre y la trama del sainete.

Natividad Castejón, directora del Arxiu Comarcal del Baix Penedès (ACBP) hizo la presentación previa, explicando que se trataba de una obra estrenada el 10 de septiembre de 1903 en el Teatro Romea de Barcelona (entonces “Teatre Català”) con gran éxito, hasta el punto de que la obra fue publicada ese mismo año. El ACBP conserva la obra original, junto con otras del mismo autor y una de las gestiones que realiza es la de conservar y difundir este patrimonio, participando en nuevas ediciones y en la representación de estas.

Los sainetes se caracterizan por ser unas obras de contenido costumbrista, como en este caso, y como ya se indicaba en la primera edición impresa en que claramente se informaba que era “un cuadro de costumbres de pueblo”, en un acto y en prosa.

Este año se ha publicado una nueva edición, al cuidado de Neus Oliveras Samitier y Maria Ramon Caballé. La introducción la ha realizado Neus Oliveras, situando muy bien la obra tanto en el tiempo, en el sentido de su contenido y en la magnífica recepción que tuvo, así como el reconocimiento hacia el autor. Este y otros sainetes de Ramon Ramon i Vidales fueron traducidos al castellano y representados en el Teatro de la Comedia de Madrid. Así mismo fueron representados en Valencia, Baleares, Perpinyà, Argentina o Cuba (en estos dos últimos países tenían un gran peso los Casals Catalans). La nueva edición del libro tiene un precio de venta de 5 €, pero 2€ están destinados a donativo para La Marató de TV3 de 2023.  (Puede comprarse en el ACBP, en su edición en catalán. Camí de Tomoví, 30. El Vendrell)

 

La acción se desarrolla en una taberna de un pueblo, entre unos personajes que el autor define con precisión. La trama gira alrededor de una historia de amor, en la que no faltan los celos, las maledicencias e incluso un intento de asesinato por aquello de “si no eres mía no serás de nadie”; pero toda esta situación tiene un contrapeso, cargado de ternura, de bondad y alejado del comportamiento machista del pretendiente rechazado. Todo ello salpimentado de humor, surgido de los personajes que conforman el “carro del vi”, cuatro hombres de diversas edades a los que les dan ese nombre porque les gusta ir juntos a beber vino a las tabernas y cada uno és una de las ruedas del carro, eso si son gente de buen corazón. La obra incluye un par de canciones a cargo del “carro del vi”.

Reparto:

Gallarda. Ció Pallarès Lacruz

Tuies. Gemma Ruiz Martinez

Quimet. Alfons Vigo Caballero

Sendo. Hermini Caballero Abalos

Cebrià. Albert Solé  Galí

Gravat. Nil Vinyes Miret

Nen Xic. Joan Ferré Gibert

Titet. Joel Pérez Buira

Bufa. Francesc Ripoll Sonet

Dirección: Hermini Caballero Abalos i Ció Pallarès Lacruz

Regidor: Salvador Rovira Serra

Vestuario i atrezo: Anna Mestres del Rio

Decoración: Premsa de lliura de Sant Vicenç de Calders

Coordinación: Nativitat Castejón Domènech

Fotografía de los actors:  Linus Urpí Ivern (Para los programas y entradas)

Edición de la publicación del libro: Neus Oliveras Samitier i Maria Ramon Caballé

Impresión del libro, de los programes i de las entrades: Impremta Ramon  

Organización: Ajuntament del Vendrell, Arxiu Comarcal del Baix Penedès, Associació de veïns de Sant Vicenç de Calders, Impremta Ramon i Familia Ramon.

También han colaborado  Josep Güell Güixens y el Consell Comarcal del Baix Penedès.


El autor

Ramon Ramon i Vidales (El Vendrell, 20 de enero de 1857 – 23 de diciembre de 1916)

Ya en sus primeros escritos, narraciones breves que publicó en revistas de Barcelona bajo el pseudónimo de Ramonet R., eran costumbristas y fue por influencia de Emili Vilanova que transformo estas narraciones en sainetes, obteniendo mucho éxito. Escribo también dramas y una novela Vaca de llet (Vaca lechera), que obtuvo un accésit en el concurso de 1909 de la revista L’Avenç. Era muy observador y tenía una gran capacidad para plasmar de manera sencilla y eficaz los temas y los personajes, sus emociones, su carácter y sus tendencias, hasta el punto de que hay obras que se acercan mucho a la realidad, solo hace falta animarse a leer Lluita de cacics o l’elecció de regidors (Lucha de caciques o la elección de concejales) que se reeditó (en catalán) en 2015, para comprobarlo. 



English

Last Saturday, Ramon Ramon i Vidales' farce “Lo carro del vi” (The wine carriage) was performed to great public acclaim, as part of the celebrations of the Santa Teresa Fairs in  Vendrell.

It was represented in the space where the oil and wine press of 1853 is located, which is known as the "premsa de lliura de Mas Borras". It is a press with an 11.5 metre wooden arm that lifts a stone weighing one tonne to a height of 5 metres.

The work was presented by Nativitat Castejón, director of the Baix Penedès Regional Archive (BPRA). The play was first performed in 1903 at the Romea Theatre in Barcelona (then known as the “Teatre Catalán”. The BPRA preserves the original work, along with others by the same author. Part of its work consists of conserving and disseminating this heritage.

This year a new edition has been published,  under the care of Neus Oliveras Samitier and Maria Ramon Caballe. Neus Oliveras has also written the introduction. In it, she situates the work very well both in time and in the sense of its content; she also highlights the success it had and the recognition the author achieved.

The play (like others) was translated into Spanish and performed at the Teatro de la Comedia in Madrid. It was also performed in Valencia, the Balearic Islands, Perpignan, Argentina, and Cuba. (In the latter two countries, the Casals Catalans were very important).

The new edition of the book has a retail price of €5, but €2 will be donated to La Marató de TV3 in 2023.  (It can be purchased at the ACBP, in its Catalan edition. Camí de Tomoví, 30. El Vendrell)

The new edition of the book has a retail price of €5, but €2 will be donated to La Marató de TV3 in 2023.  (It can be purchased at the ACBP, in its Catalan edition. Camí de Tomoví, 30. El Vendrell)

 

  

The action takes place in a tavern in a village. Among characters that the author defines with precision. The plot is a love story, in which there is no lack of jealousy, slander, and even an attempt at murder because of "if you're not mine, you're nobody's". All this situation has a counterbalance, full of tenderness, and kindness and far removed from the macho behavior of the rejected suitor. All of this is peppered with humor, thanks to the characters who make up the "carro del vi", four men of different ages who are given this name because they like to go together to drink wine in taverns and each one is one of the wheels of the cart if they are good-hearted people. The play includes a couple of songs by the "carro del vi".

Cast

Gallarda. Ció Pallarès Lacruz

Tuies. Gemma Ruiz Martinez

Quimet. Alfons Vigo Caballero

Sendo. Hermini Caballero Abalos

Cebrià. Albert Solé  Galí

Gravat. Nil Vinyes Miret

Nen Xic. Joan Ferré Gibert

Titet. Joel Pérez Buira

Bufa. Francesc Ripoll Sonet

Director: Hermini Caballero Abalos and Ció Pallarrès Lacruz

Stage-manager: Salvador Rovira Serra

Costumes and props: Anna Mestres del Rio

Decoration: Premsa de lliura de Sant Vicenç de Calders

Coordination: Nativitat Castejón Domènech

Photography of actors:   Linus Urpí Ivern (For programs and tickets)

Edition of the book: Neus Oliveras Samitier i Maria Ramon Caballé

Printing of the book, programs and tickets: Impremta Ramon 

Organization: Vendrell City Council, Baix Penedès Regional Archive, Sant Vicenç de Calders Neighbours Association, Ramon Printing and Familia Ramon.

Josep Güell Güisens and the Baix Penedès Regional Council have also collaborated.

The author.

Ramon Ramon i Vidales (El Vendrell, January 20, 1857 – December 23, 1916)

He began publishing short stories in Barcelona magazines under the pseudonym Ramonet R.. They were traditional stories. Under the influence of Emili Vilanova he transformed these stories into skits, achieving great success. He also wrote dramas and a novel Vaca de llet (Dairy Cow), which won second place in the 1909 contest of the magazine L'Avenç. He was very observant and had a great ability to capture in a simple and effective way the themes and characters, their emotions, their way of being, and their tendencies, to the point that there are works that are very close to today's reality, only You need to be encouraged to read "Lluita de cacics o l'elecció de regidors" (Fight of chiefs or the election of councilors), which was republished (in Catalan) in 2015, to verify this.


You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars