El Pessebre, l'etern missatge per la pau de Pau Casals / El Pessebre, el eterno mensaje por la paz de Pablo Casals / El Pessebre, the eternal message for peace of Pablo Casal

d’octubre 30, 2023

Sant Jaume dels Domenys, 30 d'octubre de 2023
María Dolores García Martínez (esguarddedona) 




Versión en Castellano 
EnglishVersion

El 22 d’octubre passat el Palau de la Música Catalana va acollir un concert carregat d’emoció en tots els sentits.  Pel repertori: El Pessebre, de Pau Casals; per la data: el 50è Aniversari de la mort del Mestre i  perquè no deixava de ser una estrena, doncs era una versió amb una nova orquestració realitzada pel també mestre Antoni Ros Marbà. A més a més amb aquesta nova versió es donava compliment a un desig que en el seu dia havia expressat el mateix Casals: que hi hagués una versió apte per ser tocada amb un format d’orquestra amb menys nombre de músics què l’original, per fer encara més factible la seva interpretació arreu; precisament perquè el mateix Pau Casals va convertir l’obra en un emblema. És ben sabut que el 19 d’abril de 1962 va anunciar una gira de concerts amb El Pessebre com a vehicle  per difondre un missatge de dignitat, fraternitat i pau entre els éssers humans. Aquesta gira el va portar el 1963 de nou a la seu de les Nacions Unides (ja havia actuat el 1958) i el 1967 a Barcelona on en el mateix lloc que aquest passat dia 22, el Palau de la Música Catalana,  la va dirigir el seu germà Enric Casals.  

Tots sabem que Casals vivia amb un veritable compromís per la pau i la dignitat humana, per la llibertat i per la democràcia i crear la música per aquest oratori a partir del poema de Joan Alavedra (amb qui mantenia una relació prou fraterna com per haver compartit amb ell i la seva família habitatge a Vila Colette a Prada de Conflent durant deu anys) va ser una manera d'expressar aquest compromís. El text d'Alasvedra és profund però entenedor fins i tot per a un infant, perquè el poeta el va escriure per a la seva filla. (Al pròleg de la primera edició n’explica com l’obra va ser fruit d’una petició de la seva filla pel pregó del pessebre en fes un vers i d’aquí que trastocant-se els papers ell en lloc d’escriure el que ell havia de cantar,  va fer cantar les figures del pessebre i aquestes expressaren com el Naixement, la Passió i la seva conseqüència la Redempció anaven lligades.

El text contenia un crit clar per la pau i  sobretot perquè no tornessin a produir-se guerres, just al final, just en el Gloria. 

 Pau a la terra!

Mai més cap guerra!

Mai més pecat!

Pau als homes de bona voluntat!

Pau!

Però com humanitat sembla que no aprenem i avui continua sent tan necessari com aleshores fer arribar el missatge que conté aquest oratori i així ho va expressar, a l’inici de l’acte Jordi Pardo, Director general de la Fundació Pau Casals, organitzadora de l’acte. Perquè el missatge de Casals i el missatge de l’obra El Pessebre continuen sent de màxima actualitat, en un món que encara segueix cosit a guerres i on crida per la pau, continua sent una tasca imprescindible.

I aquest oratori és idoni per fer arribar el missatge perquè com recullen el relats de l’època en que Casals l’interpretava pel món, emociona a qualsevol persona de qualsevol país i cultura.  Certament podríem dir que aquesta peca va aconsegueix demostrar plenament i total que la música era un llenguatge universal i que encara que no entenguem les paraules que la pugin acompanya ella parla per si mateixa i tots la podem entendre. I això que la música té un regust inconfusiblement catalana, i això podria semblar a priori un problema, però no ho és. La música la va posar Casals al servei del sentit de les paraules i el sabor lligat a la seva estimada terra catalana no la fa menys universal.

Que el concert del passat diumenge 22 d’octubre va ser un èxit ja us ho podeu imaginar. Amb Ros Marbà al capdavant, amb una energia contagiosa, amb una orquestra i els cantants lliurats amb passió a interpretar l’obra. (De fet, les cares d’alguns dels músics transmetien clarament que estaven sincerament joiosos de tocar aquesta obra).  

Antoni Ros Marbà. L'Hospitalet de Llobregat, 1937. Director d'orquestra i compositor. Va estudiar al Conservatori Municipal de Música de Barcelona. Va estudiar direcció amb Eduard Torldrà, Sergiu Celibidache i Jean Martinon. El 1966 va guanyar el concurs per ser el director de la Orquestra Simfònica de RTVE i el 1967 ho va ser de la Orquestra Cituat de Barcelona; de 1978 a 1981 ho va ser de la Orquestra Nacional d'Espanya; entre 1977 i 1986 va dirigir l'Orquesta de Cambra dels Països Baixos. Va rebre l'invitació de von Karajan per dirigir la Filharmonica de Berlín el 1978. Entre els seu premis trobem el "Arthur Honegger" per l'enregistrament "Les set paraules de Crist a la Creu" de Haydn. El  Premio Ondas de Música de 1992.  La Creu de Sant Jordi, La medalla d'Or del Gran Teatre del Liceu, el Premio Nacional de Música del Ministerio de Cultura. També va guanyar un Grammy Llatí al millor àlbum clàssic per "La Dolores" Sarsuela de Tomás Bretón. Com a compositor té una obra molt diversa que inclou noves versions com per exemple la d'Els Segadors, o creacions com Tirant lo Blanch; o Història de Catalunya amb cançons, música per a cobla com ara De Calonge a Palamós pel camí vell, per posar només quatre exemples. 

Mireia Tarragó. Soprano. Tarragona, 1995. Va rebre tres vegades la beca de la Fundació Victoria de los Ángeles. Va estudiar el superior de cant i el màster d’interpretació de Lied a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). Ha guanyat premis com ara el Catalunya Música del concurs El Primer Palau del Palau de la Música Catalana o el premi a la millor intèrpret de Lied del concurs Germans Pla de Balaguer. Va debutar a la Schubertíada de Vilabertran l’any 2018 i va tornar el 2020 com a part del Kallias Ensemble. El paper de soprano solista d’El Pessebre de Pau casals el va interpretar anteriorment a l’Auditori Nacional de Bordeaux.

Gemma Coma-Alabert. Mezzosoprano. Nascuda a Girona. Va obtenir el primer premi en el Conservatori Nacional de París i va realitzar el seu perfeccionament a la Guildhall School of Music of London i a l’Òpera Estudio de l’Òpera Nacional de Lyon.  A més de “El Pessebre” forma part del seu repertori la Novena Simfonia de Beethoven, l’Atlàntida de Manuel de Falla,  la Simfonia núm. 8 de Mahler entre d’altres.

David Alegret. Tenor. Va néixer a Barcelona. Va estudia Medecina a la Universitat de Barcelona abans d’estudiar música al Conservatori Superior de la mateixa ciutat amb Xavier Torra i més endavant a la Musik Akademie de Basilea amb Kurt Widmer.  És especialista en repertori de Rossini i Mozart a més de desenvolupar també el terreny de l’oratori, amb obres de Monteveri, Bach, Händel, Mendelssohn, de nou Mozart, Haydn o Honnengeer. Ha actuat al Gran Teatre del Liceu, al Teatre Real de Madrid, a l’Òpera de Zürich, la Wiener Staatsoper, la Bayerische Staatsoper o la Hamburgische Staatsoper.

Joan Martín-Royo. Baríton. Nascut a Barcelona. Va estudia al Conservatori del Liceu composició, instrumentació, piano, violí i fagot. Va ser alumne de cant amb Mercè Puntí i va perfeccionar estudis amb Carlos Chausson y Marco Egangelisti. També va cursar Master Classes amb Christa Ludwig, Elisabteh Söderstöm, Lorraine Nubar, Thomas Quasthoff, Daltoh Balwin, Graham Johson i Norman Shetler, així com Didier Laclau-Barrère  i Arnaud Décarsin.  Va obtenir diversos premis al Concurs Francesc Viñas l’any 2003( el tercer, el Mozart i el Plácido Domingo ), així com el “Preisträger” de la “Sommerakademie” del Mozarteum de Salzburgo (2002). El seu repertori es centrar especialment en Mozart i Rossini, però també ha interpretar a Ping  a Turandot (Puccini) al Teatre Real de Madrid o  Albert de Werther al Liceu de Barcelona. Així mateix ha interpretat repertori contemporani  con ara el paper de Salvador Dalí a l’òpera “Yo, Dalí” de X.  Benguerel, entre d’altres. El lied també forma part del seu repertori.

Pau Armengol. Baríton. Nascut a Sabadell. Va estudia amb Carlos Chausson, rebent també lliçons de Jaume Aragall, Eva Mei, Celso Albelo, Mariella Devia o Plácido Domingo, i a la vegada va obtenir el títol de doctor en Química Teòrica i Computacional per la Universitat Autònoma de Barcelona. Va debutar amb el paper de Leporello, "Don Giovanni" de Mozart, a Sabadell i va ser seleccionat pel Centre de Perfeccionament Plácido Domingo del Palau de les Arts de València. Ha interpretat també a Don Giovanni, a Figaro (Le Nozze de Figaro), Dulcamara  (L’Elisir d’Amore), entre d’altres. El lied i l’oratori formen part del seu repertori.   Al Liceu va debutar la temporada 21/22 amb “La Flauta Mágica” i a la temporada 22/23 va participar a “La gata perduda” y “Gianni Schicchi (Il Trittico).

Coral Càrmina. Formada per quaranta-cinc membres. 

Daniel Mestre i Dalmau. Director Coral Càrmina. Nascut a Igualada el 1973. Va estudiar a l’Escolania de Montserrat sota la direcció d’Ireneu Segarra, i als conservatoris de Badalona i Barcelona va estudia violí i piano. Va estudia també cant i música de cambra i a la vegada es llicenciava en Història de l’Art a la Universitat Autònoma de Barcelona.  Ha seguit cursos de direcció coral amb Manuel Cabero, Pierre Cao i Lászlo Heltay i de direcció orquestral amb Antoni Ros Marbà.  També va estudiar al Konservatorium der Stad Wien a Viena amb Reinhard Schwarz i Georg Mark. Va dirigir al Konzerhaus de Viena l’Orquestra Simfònica de Bratislava. És membre de l’Arnold Schoenberg Chor, sent assistent de direcció sota la direcció d’Erwin Ortner, Claudio Abbado o Nikolaus Hannoncourt. L’any 2002 va dirigir el Cape Town Opera Chorus a Sud-Àfrica on a més a més va debutar com a director d’òpera amb “La Traviata”. Així mateix va participar com a assistent de direcció a la producció “Fidelio” que es va desenvolupar a la presó on va estar Nelson Mandela (Robben Island); també ha estat jurat en diversos concursos corals a Ciutat del Cap, Pretòria i Durban. El 2004/2005 va ser director assistent en diverses produccions al Liceu, sent a més a més professor de música de cambra i dirigint el Cor, l’Orquestra de Cambra i l’Orquestra Simfònica del Conservatori del Liceu des del 2005. Té un extens currículum i ha dirigit nombroses orquestres arreu la península, incloent Andorra i també a les Illes Balears. També va dirigir la Cobla Mediterrània al Festival Pau Casals i la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona a l’Auditori de Barcelona i al Festival de la Porta Ferrada. És director de la Coral Càrmina des del 2013 i actualment es professor de direcció i director musical del Taller d’Òpera de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).

 

Franz Schubert Filharmonia. Orquestra.

 

Organitzat per la Fundació Pau Casals amb la col·laboració de la Fundació Orfeó Català – Palau de la Música Catalana.  


Castellano

El Palau de la Música acogió el pasado 22 de octubre un concierto cargado de emoción en todos los sentidos. Por el repertorio: El Pessebre de Pablo Casals; por la fecha: el 50 Aniversario del fallecimiento del Maestro, y porque no dejaba de ser un estreno, ya que era una versión con una nueva orquestación realizada por el también maestro Antoni Ros Marbà. Además esta nueva versión daba cumplimiento a una deseo que en su día había expresado el propio Casals: que hubiera una versión apta para ser tocada por orquestas con un número de músicos más reducido que en la versión original; esta petición la había hecho para hacer realidad el deseo que pudiera ser interpretada en el mayor número de lugares y el mayor número de veces posible porque esta obra Casals la convirtió en un emblema a partir del momento, el 19 de abril de 1962, en que anunció una gira de conciertos con El Pessebre como vehículo para difundir un mensaje de dignidad, fraternidad y paz entre los seres humanos, una gira que le llevo el 1963 de nuevo a la sede de las Naciones Unidas (ya había actuado anteriormente en 1958) y el 1967 a Barcelona, donde en el mismo lugar que este pasado día 22, el Palau de la Música Catalana, fue dirigida por su hermano Enric Casals.

 

Es bien sabido que Pablo Casals vivió con verdadero compromiso por los ideales de la paz y la dignidad humana, por la libertad y la democracia, por ello crear la música de este oratorio partiendo del poema de Joan Alavedra (con quien tenía una relación tan fraternal que incluso compartieron las dos familias vivienda en Vila Collete durante diez años) fue una manera de expresar ese compromiso. El texto de Alavedra es profundo y a la vez sencillo de entender incluso para una niña, porque lo escribió para su hija. (En el prólogo de la primera edición Joan Alavedra explica que la obra fue el resultado de una petición de su hija cuando le pidió que para el pregón del pesebre de ese año lo hiciera en verso, y como trastocando los papeles en lugar de ser él quien cantara hizo que fueran las figuras del pesebre las que lo hicieran, y que además expresasen como el Nacimiento, la Pasión y su consecuencia la Redención iban unidas.

El texto contenía un grito claro por la paz y sobre todo para que no se volvieran a producir guerras, justo al final, justo en el Gloria.

Paz en la tierra!

Nunca más guerras!

Nunca más pecado!

Paz a los hombres de buena voluntad!

Paz!

 

Pero parece que no aprendemos y hoy continua siendo tan necesario como entonces hacer llegar el mensaje que contiene este oratorio, así lo expresó Jordi Pardo, Director de la Fundacion Pau Casals, organizadora del acto, en el momento previo al inicio del concierto. Porque el mensaje de Casals y el mensaje de la obra El Pessebre continúan siendo de máxima actualidad en un mundo que aún sigue cosido a guerras y donde pedir la paz continua siendo una tarea imprescindible.

Este oratorio es idóneo para hacer llegar ese mensaje porque, tal como recogen los relatos de la época en que Casals lo interpretaba de país en país, emociona, con independencia de cual sea tu país o tu cultura. Se puede decir que esta pieza consigue demostrar plenamente que la música es un lenguaje universal aunque no entendamos las palabras que la acompañen, ella habla por si misma y todos la podemos entender. Y eso ocurre más allá del hecho que la música de esta obra tenga un sabor inconfundiblemente catalán, cosa que a priori se podría considerar un problema, pero no lo es. La música la creo Casals al servicio del sentido de las palabras y ese regusto ligado a su amada tierra catalana no la hace menos universal.

Cómo os podéis imaginar el concierto del domingo 22 de octubre fue un éxito. Con Ros Marbà dirigiendo, con una energía contagiosa; con una orquesta y unos cantantes entregados con pasión a la interpretación de la obra. (Incluso las caras de algunos de los músicos transmitían con toda claridad que estaban sinceramente gozosos de interpretar esta obra).


Antoni Ros Marbà. Hospitalet de Llobregat, 1937. Director de orquesta y compositor. Estudió en el Conservatorio de Música de Barcelona. Estudió dirección con Eduard Toldrà, Sergiu Celibidache y Jean Martinon. En 1966 ganó el concurso para dirigir la Orquesta Sinfónica de RTVEE. En 1967 fue director de la Orquesta Ciudad de Barcelona; de 1978 a 1981 dirigió la Orquesta Nacional de España; entre 1977 y 1986 dirigió la Orquesta de Cámara de los Países Bajos. Recibió la invitación de von Karajan ara dirigir la Filarmónica de Berlín en 1978. Entre sus premios destacar el “Arthur Honegger” por su grabación de “Las siete palabras de Cristo en la cruz” de Haydn. El premio Onda de Música en 1992. La Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya; la Medalla de Oro del Gran Teatro del Liceu, el Premio Nacional de Música del Ministerio de Cultura. También ganó un Grammy Latino al mejor álbum clásico por “La Dolores”, zarzuela de Tomás Breton. Como compositor tiene una obra muy diversa. Desde nuevas versiones como por ejemplo la que hizo de “Els Segadors”; o creaciones como Tirant lo Blanch; o Historia de Catalunya con canciones; música para “cobla” como por ejemplo “De Calonge a Palamós pel vell camí” (De Calonge a Palamós por el camino viejo).  

Mireia Tarragó. Soprano. Tarragona 1995. Ha recibido tres veces la beca de la Fundación Victoria de los Ángeles. Estudio el superior de canto y el master de interpretación de Lied en la Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). Ha ganado premios como el Catalunya Música del concurso El Primer Palau del Palau de la Música Catalana o el premio a la mejor intérprete de Lied del concurso Germans Pla de Balaguer. Debutó en al Shubertiada de Vilabertran el año 2018 y volvió en el 2020 como parte de Kallias Ensemble. El papel de soprano solista de El Pessebre de Pablo Casals lo interpretó con anterioridad en el Auditorio Nacional de Burdeos.

Gemma Coma-Alabert. Mezzosoprano. Nacida en Girona. Obtuvo el primer premio en el Conservatorio Nacional de París y realizó su perfeccionamiento en la Guildhall School of Music de Londres y a la Ópera Estudio de la Ópera Nacional de Lyon. Además de El Pessebre forma parte de su repertorio la Novena Sinfonía de Beethoven, la Atlántida de Manuel de Falla, la Sinfonía núm. 8 de Mahler, entre otras.

David Alegret. Tenor. Nació en Barcelona. Estudió Medicina en la Universidad de Barcelona antes de estudiar música en el Conservatorio Superior de Música, de la misma ciudad, con Xavier Torra y posteriormente en la Musik Akademie de Basilea con Kurt Wiidmer. Está especializado en Rossini y Mozart, además de cantar también oratorios con obras de Monteverdi, Bach, Händel, Mendelssohn, de nuevo Mozart, Haydn o Honengeer. Ha actuado en el Gran Teatro del Liceu, en el Teatro Real de Madrid, en la Ópera de Zurich así como en la Wiener Staatsoper, la Bayerische Staatsoper o la Hamburgiche Staatsoper.

Joan Martín-Royo. Barítono. Nacido en Barcelona. Estudió composición e instrumentación en el Conservatorio del Liceu además de piano, violín y fagot. Fue aluno de canto de Mercè Puntí y realizó el perfeccionamiento con Carlos Chausson y Marco Egangelisti. Ha cursado clases magistrales con Christa Ludwig, Elisabteh Söderstöm, Lorraine Nubar, Thomas Quasthoff, Daltoh Balwin, Graham Johson y Norman Shetler, así como Didier Laclau-Barrère  y Arnaud Décarsin. Ha obtenido tres premios en el Concurso Francesc Viñas del 2003 (el tercero, el Mozart y el Plácido Domingo), también el “Preisträger” de la “Sommerakademie” del Mozarteum de Salzburgo (2002). Su repertorio se centra especialmente en Mozart y Rossini, pero también ha interpretado a Ping en “Turandot” (Puccini) en el Teatro Real de Madrid, o Albert de “Werther” en el Liceu de Barcelona. También interpreta repertorio contemporáneo como el papel de Salvador Dalí en la ópera “Yo, Dalí” de X. Benguerel, entre otras. El lied también forma parte de su repertorio.

Pau Armengol. Barítono. Nacido en Sabadell. Estudió con Carlos Chausson, recibió también lecciones de Jaume Aragall, Eva Mei, Celso Albvelo, Mariella Devia o Plácido Domingo y a la vez obtuvo el título de doctor en Química Teòrica y Computacional por la Universidad Autónoma de Barcelona. Debutó con el papel de Leporello,  “Don Giovani” de Mozart en Sabadell. Fue seleccionado para el Centro de Perfeccionamiento Plácido Domingo del Palacio de las Artes de Valencia. Ha interpretado también a Don Gionvani, además de a Figaro “Le Nozze de Figaro; Dulcamara, “L’Elisir d’Amore”, entre otros. El lied y el oratorio también forman parte de su repertorio. Debutó en el Liceu la temporada 21/22 con “la Flauta Mágica”  y volvió en la temporada 22/23 con “La gata perdida” y “Giannni Schicchi” (Il Trittico)

Coral Càrmina. Formada por cuarenta y cinco miembros

Daniel Mestre i Dalmau. Director Coral Càrmina. Nació en Igualada en 1973. Estudio en la Escolanía de Montserrat con Ireneu Segarra, y en los conservatorios de Badalona y Barcelona estudió violín y piano. Estudió también música de cámara, a la vez que se licenciaba en Historia del Arte en la Universidad Autónoma de Barcelona. Ha seguido cursos de dirección coral con Manuel Cabero, Pierre Caro y Lászlo Heltay así como dirección orquestal con Antoni Ros Marbà. También ha estudiado en el Konservatorium der Stad Wien a Viena con Reinhard Schwarz y Georg Mark. Ha dirigido en el Konzerhaus de Viena a la Orquesta Sinfónica de Bratislava. Es miembro de la Arnold Schoenberg Chor, siendo asistente de director bajo la dirección de Erwin Ortner, Claudio Abbado o Nikolaus Hannoncourt. El año 2002 dirigió el Cape Town Opera Chorus en Sudàfrica, donde además debitó como director de ópera con “La Traviata”. Así mismo participó como asistente de dirección de “Fidelio” en la versión que se desarrolló en la prisión en que estuvo preso Nelson Mandela (Robben Island); también ha sido jurado en diversos concursos corales en Ciudad del Cabo, en Pretoria y en Durban. La temporada 2004/2005 fue director asistente de diversas producciones del Liceu,, siendo además profesor de música de cámara y dirigiendo el Coro, la Orquesta de Cámara y la Orquesta Sinfónica del Conservatorio del Liceo desde el año 2005. Tiene un extenso currículum y ha dirigido numerosas orquestas por toda la península, además de Andorra y las Islas Baleares. También ha dirigido la Cobla Mediterrania en el Festival Pau Casals y la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona en el Auditori de Barcelona y en el Festival de la Porta Ferrada. Es director de la Coral Càrmina desde 2013 y actualmente es profesor de dirección y director musical del Taller de Ópera de la Escuela Superior de Música de Catalunya (ESMUC).

Franz Schubert Filharmonia. Orquesta

Organizado por la Fundació Pau Casals con la colaboración de la Fundació Orfeó Català - Palau de la Música Catalana.


 English

We experienced an emotional concert on October 22 at the Palau de la Música Catalana in Barcelona with the work El Pessebre by Pablo Casals in a new orchestration made by Antoni Ros Marbà. 

Casals himself expressed his wish that this work could be played in a version adapted for an orchestra with fewer members than the first original orchestration because it would make it possible to arrive at all people. 

El Pessebre was for Casals the expression of his commitment to peace, dignity,  and fraternity among Humans. 

He toured extensively with El Pessebre. He performed it at UN in 1963 and in Barcelona in 1967 precisely at the Palau de la Música.

El Pessebre is an oratory. The words were written by Joan Alavedra. The Alavedra family and the Casals family lived in the same house (Vila Collete)  for ten years in Prada de Conflent. 

Alavedra wrote the poem for his daughter. The girl asked him to sing for Christmas instead of reading the typical poem. And he thought it would be better if they sang the same figures of the Christmas crib. The words are at the same time profound and easy to understand. The words speak at the same time of the Birth, the Passion, and its consequence, the Redemption.  

The text is clear:

Peace in the world!

Never more wars!

Never more sin!

Peace to men of good will 

Peace!

Today this message is as necessary as it was in Casals' time.  The world is suffering because of wars, and people are suffering because of wars.  It is essential to ask for peace. 

This oratory has a beautiful history from the time when Casals played it. The chronicles say that people from different countries and cultures were moved by it. Music has the quality of being a universal language and even when we do not understand the words we can feel that the music moves us. In this case, Casals wrote the music to provide a perfect form for the lyrics. He also wrote in remembrance of his beloved land, but his music remains at the same time universal. 

The concert on October 22 was a success. Antoni Ros Marbà himself conducted, with contagious energy, with an orchestra and singers absolutely delivered to the music, with passion, with joy. 

The event was presented by Jordi Pardo, Director of the Pau Casals Foundation, the entity organising the concert, with the collaboration of the Fundació Orfeó Català - Palau de la Música Catalana. 

Mireia Tarrago. Soprano. Tarragona 1995. Three times awarded a scholarship by the Victoria de lso Ángeles Foundation. She studied at the Escuela Superior de Música de Catalunya. She has won several prizes including the best Lied singer in the Germans Pla de Balaguer competition. She has performed at the Shubertiada de Vilabertran. She had previously performed El Pessebre at the National Auditorium in Bordeaux.

Gemma Coma-Alabert. Mezzo-soprano. Born in Girona. First prize at the National Conservatory of Paris. She has also studied at the Guildhall School of Music in London and at the Opéra Studio of the Opéra National de Lyon. 

David Alegret. Tenor. Barcelona. He studied music at the Conservatori Superior de Barcelona with Xavier Torra and at the Music Akademie in Basel with Kurt Wiidmer. He has performed at the Gran Teatro del Liceu, the Teatro Real in Madrid, the Zurich Opera, the Wiener Staatsoper, the Bayersiche Staatsoper and the Hamburgische Staatsoper. 

Joan Martín-Royo. Baritone. Barcelona. Studied at the Conservatori del Liceu, composition, instrumentation, piano, violin and bassoon. Singing student of Mercè Puntí. Further training with Carlos Chauson and Marco Egangelisti. Master classes with Christa Ludwig, Elisabteh Söderstöm, Lorraine Nubar, Thomas Quasthoff, Daltoh Balwin, Graham Johson and Norman Shetler, as well as Didier Laclau-Barrère and Arnaud Décarsin. He has won three prizes in the Francesc Viñas competition in 2003 (third prize, the Mozart and the Plácido Domingo). He was also awarded the "Preisträger" of the "Sommerakademie" of the Mozarteum in Salzburg (2002). 

Pau Armengol. Baritone. Sabadell. He studied with Carlos Chausson. He received lessons from Jaume Aragall, Eva Mei, Celso Albvelo, Mariella Devia and Plácido Domingo. He was selected for the Centro de Perfeccionamiento Plácido Domingo at the Palacio de las Artes in Valencia. He also holds a PhD in Theoretical and Computational Chemistry from the Autonomous University of Barcelona.

Coral Càrmina. Forty-five members

Daniel Mestre i Dalmau. Director of the Càrmina Choir. Born in Igualada in 1973. He studied at the Escolania de Montserrat with Ireneu Segarra, and at the conservatories of Badalona and Barcelona he studied violin and piano. He also studied chamber music and choral conducting courses with Manuel Cabero, Pierre Caro and Lászlo Heltay as well as orchestral conducting with Antoni Ros Marbà. He has also studied at the Konservatorium der Stad Wien in Vienna with Reinhard Schwarz and Georg Mark. He has conducted the Bratislava Symphony Orchestra at the Vienna Konzerhaus. He is a member of the Arnold Schoenberg Chor, being assistant conductor under Erwin Ortner, Claudio Abbado or Nikolaus Hannoncourt. In 2002 he conducted the Cape Town Opera Chorus in South Africa, where he also made his debut as an opera conductor with "La Traviata". He also participated as assistant conductor of "Fidelio" in the version that took place in the prison where Nelson Mandela was imprisoned (Robben Island); he has also been a member of the jury in several choral competitions in Cape Town, Pretoria and Durban. In the 2004/2005 season he was assistant conductor for several productions at the Liceu, and has been teaching chamber music and conducting the Choir, Chamber Orchestra and Symphony Orchestra of the Conservatori del Liceu since 2005. He has an extensive curriculum and has conducted numerous orchestras all over the peninsula, as well as in Andorra and the Balearic Islands. He has also conducted the Cobla Mediterrania at the Pau Casals Festival and the Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona at the Auditori de Barcelona and at the Porta Ferrada Festival. He has been conductor of the Coral Càrmina since 2013 and is currently professor of conducting and musical director of the Opera Workshop at the Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). He also holds a degree in Art History. 

Franz Schubert Filharmonia. Orchestra


You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars