El Centenari del Patronat Santa Anna del Vendrell / El Centenario del Patronato de Santa Anna del Vendrell / The hundred years of the Patronato Santa Anna del Vendrell (Santa Anna Board of Trustees of Vendrell)

de juliol 14, 2023

D'esquerra a dreta: M. Pau Trayner Vilanova, autora del pròleg, germana escolàpia, encarregada de la presentació del llibre. Magda Nogués, autora del llibre. Kenneth Martínez alcalde del Vendrell i M. Carme Mas, presidenta de l'Associació Patronat de Santa Anna


Del resum del acte us recomano el que ha publicat la Directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, Nati Castejón al facebook de l'Arxiu, perquè no cal repetir allò que no pot estar millor explicat. El que si vull fer és una reflexió sobre la importància del llibre i l’exposició que han sorgit de la investigació engegada per Magda Nogués i que va permès que un gran nombre de persones es posessin a buscar quin records materials tenien per acompanyar els relats de vida i experiències viscudes especialment per les dones al Vendrell durant els darrers 102 anys.

Ens trobem davant un veritable testimoni d’història local que, amb el fil conductor del patronat i de les puntes, serveix per deixar constància de la societat, de les maneres de fer i de pensar, de les fites, de les esperances, també de les decepcions, de un enorme nombre de persones. El llibre i l’exposició són a la vegada testimoni del patrimoni material i immaterial que s’ha salvaguardat gràcies a fer realitat el projecte.

De vegades hi ha qui considera que la història local es poca cosa, però en realitat és un gran estri per qui vulgui entendre un període des d’un àmbit més general, perquè les coses petites que recull la història local ajuden a entendre la realitat que va moure moviments més generalitzats.

En el cas del Patronat es va voler donar formació a les noies obreres, que poguessin aprendre de lletres i números i aquí va començar una història que va passar, quan l’educació de les noies ja era un fet normalitzat, a adaptar-se a d’altres necessitats existents per altres col·lectius de la ciutat.

Així doncs, a més de donar un testimoni i un reconeixement a la tasca desenvolupada durant un segle des del 1921, que posteriorment, de de 1986,  i gràcies a una donació de Maria Gomis va poder esdevenir llar d’avis, que manté viva la secció de puntes al coixí (que des de la pandèmia van passar a realitzar-se al centre cívic en lloc de a l’aula que hi ha a la residència) el llibre és una realitat sorgida de la realitat vital actual del Vendrell i de la història viscuda pels que hi són protagonistes de les seves planes.


Entre les peces exposades hi ha una magnífica pintura, de gran qualitat, que no està signada i que es desitjaria poder contrastar qui va ser l'autor de la matetixa. Com es pot aprecia sembla feta amb les técniques per crear decorats per a teatre; presenta un gran domini de les lleis de la perspectiva i de les tècniques per crear sensació de relleu i profunditat. 


Només una reflexió més, no deixeu de visitar l’exposició al Saló del Portal del Pardo, que romandrà oberta fins el 29 de juliol. (Carrer Major, 20 - El Vendrell).  

Nati Castejón, directora de l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès d'on procedeixen bona part dels documents que han servit per fer el llibre; Magda Nogués, autora i M. Carme Mas, presidenta de l'Associació Patronat de Santa Anna. 


Les fotos que acompanyen aquesta post han estat cedides per l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès – Nati Castejón, incansable en la seva dedicació a la preservació del patrimoni documental (escrits, fotos, enregistraments, etc) de l'arxiu i sempre treballant per aconseguir incrementar aquest patrimoni que així resta a disposició de qui vol investigar sobre la historia de la comarca.    


CASTELLANO

El pasado día 11 se presentó en el libro conmemorativo del Centenario del “Patronato Santa Anna del Vendrell”, una institución fundada el 1921 que a lo largo de su existencia se ha centrado especialmente en la educación de las niñas, al principio de las niñas obreras, posteriormente, fue escuela, más tarde, a partir de 1986, gracias al donativo de María Gomis, será un centro para la tercera edad, que aún funciona, como también funciona el aula de encaje de bolillos (puntas al coixí) que continua siendo una actividad continuada desde hace más de 40 años y que hoy día se realiza en el centro cívico.

El  libro es fruto del impulso de su autora, Magda Nogués, pero ha movilizado un gran número de personas que han aportado documentos y testimonios sobre las personas y las actividades que desde el patronato se han ido realizando. Es también y sobre todo un verdadero testimonio de historia local, de esa historia que hay personas que creen que es poca cosa, pero que en realidad es un instrumento inestimable cuando se quiere entender los procesos sociales en movimientos generales.  Así mismo y hasta el 29 de julio se puede visitar la exposición que en el Saló Portal del Pardo, nos acerca a esa misma institución y a las personas que pasaron por ella.

Las fotos que acompañan este texto han sido cedidas por el Arxiu Comarcal del Baix Penedès, cosa que agradezco sumamente a su Directora, Nati Castejón, incasable en su trabajo por la preservación de la documentación (entiéndase publicaciones, imágenes, vídeos, grabaciones, etc.) que conforma el archivo, así como en la gestión por incrementar el contenido, ya que de esta forma queda a disposición de los investigadores que desean conocer la historia de la comarca. 


ENGLISH
On July 11, the commemorative book for the hundred years of the Patronato Santa Anna del Vendrell (Santa Anna Board of Trustees of Vendrell) was presented.  This is an institution founded in 1921. Throughout its life, it works for the education of working girls, and later since 1986 it also has a center for the elderly,  because Maria Gomis gave an important endowment for it, and also, more or less from the same time, the patronage functions as a class to learn bobbin laces.

The book was born at the hand of  Magda Nogués, but she managed to mobilize a huge number of people who offered to contribute news from old newspapers, photographs, crafts, and testimonials. At last, the book is a choral work, written by Magda Nogués. 

This quality of choral work is also important because the book is a true testimony of local history, not only of the people who appear in the book, not only of the institution, it is above all a history of  El Vendrell.

For someone local history may seem like a minor thing, but when we want to know more general history, this type of work is an invaluable tool for understanding the social process not only in the same city but in other similar situations.  

There is also an exhibition on works by the Patronat Santa Anna del Vendrell, especially lace works and liturgical dresses and accessories,  you can see it until July 29 at the Portal del Pardo Exhibition Hall. (Carrer Major, 20 - El Vendrell).  


The photographs in this text are from the Arxiu Comarcal del Baix Penedès (Baix Penedès County Arxive), courtesy of her Director Nati Castejón. She is always working on document preservation (writings, photographs, recordings, etc.) about this region and increasing its documentary collection. All this material is available to anyone who wants to investigate the history of the region.    

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars