Dues empreses catalanes participen en l'ITER (Experiment científic de Fusió Nuclear)

de juliol 15, 2016



 Comissió Europea: 14 de juliol de 2016

Les empreses catalanes Grup GTD – especialitzada en sistemes d'integració – i ASE Optics Europe – en el camp de l’enginyeriaòptica – han aconseguit contractes amb Fusion for Energy (F4E), l’agència europea que gestiona la contribució de la Unió Europea a l’ITER.

L'ITER és el projecte internacional per demostrar la fusió com a font d’energia il·limitada i sostenible. 

Actualment, companyies i laboratoris d’arreu del món competeixen per demostrar la seva capacitat d’innovació i construir el milió de components d’alta tecnologia que conformaran l’ITER. El talent català també s’ha sumat a la carrera per canviar el futur de l’energia i ha confirmat amb èxit el seu gran coneixement tècnic. 

L’ITER serà l’experiment de fusió més gran del món i el primer de la història en produir una xarxa energètica de 500 MW. El projecte internacional està format per set membres (la Xina, Europa, el Japó, l'Índia, Corea del Sud i els Estats Units), els quals representen el 50% de la població mundial i el 80% del PIB mundial.

Per una banda, Grup GTD ha signat un contracte de 5 milions d’euros amb F4E per a integrar diversos sistemes i oferir suport tècnic en la construcció de la crioplanta, que reduirà les temperatures de l’ITER fins a mínims de -269˚C. A més, l’empresa ajudarà en el desenvolupament del sistema de diagnòstic el qual, entre altres funcions, monitorarà els potents imants que confinaran el gas calent, així com el sistema de control remot que combina la robòtica i la realitat virtual per inspeccionar i mantenir la màquina. L’experiència del Grup GTD seràindispensable per perfeccionar el software que supervisa les operacions a les instal·lacions de l’ITER. "Per a GTD, el projecte ITER és l’oportunitat per consolidar la nostra trajectòria desenvolupant projectes d’enginyeria per a alguns dels projectes més ambiciosos de la humanitat. Aquestes projectes tan exigents, no només ens ajuden a mantenir l’alt nivell tecnològic de la nostra organització, sinó que també ens permeten mantenir un alt grau de motivació i implicació per part dels nostres enginyers. L’ITER és un repte i els reptes consoliden la nostra passió per l’enginyeria”, explica el president del Grup GTD, Ángel Ramírez.

Per altra banda, a través de la seva col·laboració amb F4E, ASE Optics Europe ha rebut un contracte de 260.000 euros per dissenyar el prototip de la sonda òptica que inspeccionarà l’interior de l’ITER. Així doncs, sis “llanternes” làser s’inseriran dins la màquina per escanejar-la. Aquestastart-up catalana té la seva seu al Parc de Recerca i Innovació de la Universitat Politècnica de Catalunya, un hub important de l’alta tecnologia. Tot i la mida de la companyia, amb tan sols quatre treballadors, el seu dinamisme, capacitats tècniques i experiència en l’àmbit del disseny i l’enginyeria òptica els ha permès participar en importants projectes internacionals. El director d’ASE Optics Europe, Andrés Cifuentes, explica que “malgrat la gran dimensió i complexitat de l’ITER, una empresa local i especialitzada com la nostra pot estar a l’altura de les expectatives i contribuir a fer aquest experiment possible. Participar en un projecte com aquest ens ha permès demostrar les nostres capacitats tècniques, augmentar la facturació, créixer en el mercat i guanyar visibilitat en el sector de la metrologia i les nuclears”.



Nota EdD
L'ITER és un projecte de gran complexitat ideat el 1986. La seva instal·lació es troba a Cadarache (França) es preveu que la construcció estigui finalitzada el 2019.

L'energia nuclear pertany al grup de les no renovables.

Es consideren energies renovables: Geotèrmica, Solar, Eòlica, Biomassa i Hidràulica. 


Més informació sobre Fusió Nuclear (unió d'àtoms) i que no és el mateix que la fissió nuclear (divisió del nucli). La fissió nuclear és la que s'utilitza a les centrals nuclears.  

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars