Conferència "El Priorat de Santa Maria de Santa Oliva"

de maig 12, 2016

V Trobada d'Historiadors Penedesencs (III)
Dissabte, 7 de maig de 2016

Àngels Travé, vicepresidenta de l'IEP qui va fer de moderadora,
i Joan Latorre
Foto:Dolors Garcia

Joan Latorre i Solé  és historiador.  Ha dedicat molta anys  a efectuar una llarga investigació en relació al Priorat de Santa Maria de Santa Oliva, fruit de la qual ha escrit tres volums d'una col•lecció. (Enllaç a la presentació del tercer volum) 

Joan Latorre va iniciar la seva conferència fent un resum cronològic de la història del Priorat a partir del segle XII (1120).  Així, va explicar, que l'any 1158 el Bisbe de Barcelona havia fet la donació a l'Abat de Sant Cugat, aleshores, Senyor de Santa Oliva  amb la condició que havia de viure un monjo de  Sant Cugat. Segons va informar Joan Latorre, en aquest document consta que en aquell lloc havia existit una església que havia estat destruïda pels àrabs.  Tot seguit va afegir que també hi havia un cementiri i que a partir de  l'any 1170 apareixia documentada la comunitat del Priorat.

Una de les anècdotes més curioses que va explicar ha estat referida al moment que es va nomenar església parroquial la que en aquells moments (1270-1273) ja s'havia construït al Priorat,  una decisió que va provocat el rebuig de la població  i que va suposar que finalment la comunitat marxés del Priorat . Des d'aleshores,  segons va continuar explicant Joan Latorre,  i fins la desamortització  de Mendizabal (1835) no va viure tampoc cap prior (excepte un curt període dins el segle XVI), sent el vicari que s'ocupava de la parròquia qui vivia al Priorat.

Pel que fa a les ampliacions i obres efectuades, Joan Latorre va explicar que les corresponents als anys 1776-1777 van suposar una ampliació i reforma l'edifici, i que les efectuades els anys 1806-1807 van ser realitzades pel risc que corria l'edifici, però que a la vegada van incloure una compartimentació anàrquica d'espais i l'alteració del sentit de l'edifici, i també  que les realitzades durant el segle XX i abans de la darrera restauració, havien sigut motivades per raons funcionals i sovint amb resultats desastrosos .

Les obres de recuperació i consolidació es van iniciar l'any 2003 i van finalitzar l'any 2009.  La intervenció ha deixat a la vista restes arqueològiques del subsòl mitjançant paviment de vidre.

Nota d'EdD
Una intervenció de l'any 2000 va posar en evidència l'existència d'un assentament d'època romana on més tard es va construir una església, al voltant del qual s'hauria articulat el Priorat, que va ser tema d'una comunicació a les Jornades Arqueològiques IEP 2011 ( enllaç)



You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars