El Cos europeu de solidaritat comença a funcionar avui: una oportunitat per trobar feina i fer activitats de voluntariat pels joves de 17 a 30 anys

de desembre 07, 2016

La Comissió Europea ha presentat avui el Cos europeu de solidaritat, només dos mesos després que el president, Jean-Claude Juncker, ho anunciés al seu discurs sobre l'estat de la UE. Es tracta d'un primer resultat tangible del conjunt de prioritats identificades en el full de ruta de Bratislava

Des d'avui, els joves d'entre 17 i 30 anys poden inscriure's per accedir a noves oportunitats, realitzar una contribució important a la societat arreu de la UE i adquirir experiència i habilitats valuoses a l'inici de la seva carrera professional. La Comissió també ha presentat un seguit de mesures per impulsar l'ocupació dels joves, millorar i modernitzar l'educació i oferir més i millors oportunitats per seguir estudis i formació a l'estranger.

El president de la Comissió Europea ha declarat que "el Cos europeu de solidaritat crearà oportunitats per als joves que vulguin fer una contribució significativa a la societat i mostrar la seva solidaritat, quelcom que el món i la Unió Europea necessiten". "Per a mi, això sempre ha estat la veritable essència del que és la Unió Europea. No són els o els interessos econòmics o industrials el que ens manté units, sinó que són els nostres valors. I aquells que treballen com a voluntaris estan vivint els valors europeus cada dia", ha afegit. 

Les propostes d'avui apleguen per primer cop a nivell europeu diferents tipus d'accions amb un objectiu comú: millorar les oportunitats dels joves.

Cos europeu de solidaritat 
Amb el nou Cos europeu de solidaritat, els participants tindran l'oportunitat de participar en un projecte com a voluntaris, realitzant unes pràctiques, fent d'aprenents o treballant, per un període de 2 a 12 mesos.  
Els participants podran implicar-se en un ampli ventall d'activitats com ara educació, salut, integració social, assistència en el subministrament d'aliments, construcció d'allotjaments i refugis, recepció, suport i integració d'immigrants i refugiats, protecció mediambiental o prevenció de desastres naturals. Els joves que es registrin hauran de subscriure la declaració i principis del Cos europeu de solidaritat. Alhora, les organitzacions participants han d'adherir-se a la Carta del Cos europeu de solidaritat, que estableix els drets i responsabilitats durant totes les etapes de l'experiència de solidaritat.

Des d'avui, els joves d'entre 17 i 30 anys que estiguin interessats en aquesta iniciativa es poden registrar al Cos europeu de solidaritat a través d'aquest enllaç http://europa.eu/solidarity-corps. A partir dels 17 anys es pot fer el registre, però l'edat mínima per participar en un projecte és de 18 anys. L'objectiu és que el 2020 s'hagin inscrit 100.000 joves per participar en aquest cos. 

En el moment de la inscripció us demanaran les vostres dades personals. Més tard us en demanaran d’altres i podreu especificar els països on us agradaria ser destinats, si us interessa un voluntariat o una experiència laboral i quina mena d’activitats us atrauen. L’eina d’inscripció està disponible en les 24 llengües oficials de la UE. El cos europeu de solidaritat no només oferirà als joves una oportunitat d’ajudar els altres, sinó que podran fer una formació, millorar les seves competències i adquirir experiència a la vida.

  • Els joves inscrits en el cos europeu de solidaritat que participin en una activitat de voluntariat tindran dret a una assegurança i a cobrar uns diners de butxaca, dietes, despeses de viatge i d’allotjament. 
  • Els que participin en una activitat d’aprenentatge o facin pràctiques laborals cobraran dietes i despeses de viatge
  • Els que trobin feina en el cos europeu de solidaritat tindran dret a un contracte laboral i a un sou d’acord amb la legislació i els acords col·lectius locals
Tots els participants rebran un certificat on s’especificaran les activitats en què hagin participat en el marc del cos europeu de solidaritat. 



Garantia juvenil 
Lluitar contra l'atur juvenil és una prioritat absoluta per a la UE.  Promoure l'ocupació és una qüestió d'interès comú, compartida per tots els Estats membres, i la Comissió dóna suport als esforços a nivell nacional amb diverses polítiques i accions. 

Amb aquest objectiu es van posar en marxa, ara fa tres anys, la Garantia juvenil europea i la Iniciativa d'ocupació juvenil. Ara tenim 1,4 milions menys de joves aturats a la UE i 900.000 joves menys que no estan ni treballant, ni estudiant ni formant-se. Aquesta tendència suggereix que la Garantia juvenil, amb el suport de la Iniciativa d'ocupació juvenil, està contribuint a fer canviar les coses en l'àmbit de l'ocupació juvenil. Prop de 9 milions de joves que han participat en la iniciativa han pogut accedir a una oferta laboral o de formació.

Per assegurar una implementació completa i a llarg termini de la Garantia juvenil i fer-la arribar a les regions que més ho necessiten, la Comissió ha proposat recentment afegir 2 mil milions de pressupost extra a aquesta iniciativa perquè segueixi funcionant arreu d'Europa i donar suport addicional a 1 milió més de joves fins el 2020.

Mobilitat i aprenentatge
També hem de millorar l'ocupabilitat dels joves. Estudiar i aprendre en un altre país representa una experiència d'alt valor afegit per als joves, de manera que els permet desenvolupar les seves habilitats, millorar les seves opcions professionals i reforçar  el sentiment de ciutadania europea. Hem d'aconseguir que hi hagi joves, de totes les esferes socials, que puguin aprofitar aquestes oportunitats.

Amb aquest objectiu la Comissió posarà en marxa "ErasmusPro", a una nova activitat en el marc del programa Erasmus+, per donar suport a la formació professonal de llarga durada a l'estranger.  La Comissió també proposarà un Marc de qualitat per a la formació professional que estableixi els principis clau per al disseny i la realització de pràctiques i períodes de formació professional a tots els nivells.  El 2017 es crearà un servei de suport a la formació professional orientat a la demanda, que ajudarà el països que vulguin introduir sistemes de formació professional o reformar els existents. 
Assegurar una educació de qualitat
En el marc de les mesures adoptades avui, la Comissió presenta un seguit d'accions per ajudar els Estats membres a proveir educació de qualitat per a tots els joves, de manera que puguin adquirir els coneixements i les habilitats per participar plenament a la societat i respondre a les noves oportunitats i reptes de la globalització i els canvis tecnològics.

Context 

Durant el Discurs sobre l'estat de la Unió de 1016, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va comprometre's a impulsar mesures de suport a la joventut de la UE. Concretament, va anunciar la creació d'un Cos europeu de solidaritat, com a part d'una agenda més extensa per avançar cap a la inclusió plena dels joves en la societat. "No puc acceptar i no acceptaré que Europa sigui el continent de l'atur juvenil. No puc acceptar i no acceptaré que els mil·lènials, la generació Y,  sigui la primera generació en 70 anys que visqui pitjor que els seus pares[…] Continuarem desplegant la Garantia juvenil arreu d'Europa, millorant les oportunitats de formació dels Europeus i aconseguint arribar a les regions i als joves que més ho necessiten".

A la Cimera de Bratislava del 16 de setembre de 2016, els caps d'estat i de govern de 27 Estats membres de la UE van confirmar el seu compromís per lluitar contra l'atur juvenil i crear més oportunitats per als joves. L'anomenat 'Full de ruta de Bratislava' estableix un seguit d'objectius concrets i un calendari per a 'crear un futur econòmic esperançador per a tothom, salvaguardar el nostre modus de vida i oferir més oportunitats als joves'. 

El 4 d'octubre de 2016, la Comissió va publicar un informe sobre els resultats de la Garantia juvenil i la Iniciativa juvenil, des del seu llançament, el 2013.
Més informació

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars