El comissari europeu de Recerca inaugura l'Institut d’Estudis Europeus de la Universitat Autònoma de Barcelona

de desembre 16, 2016


·         Carlos Moedas ha inaugurat aquest divendres l'Institut d'Estudis Europeus de la UAB juntament amb el conseller Raül Romeva; el secretari d'Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, Arcadi Navarro; i la rectora de la UAB Margarida Arboix
·         El centre afavorirà la recerca interdisciplinària sobre temes de la UE.

El comissari europeu de Recerca, Ciència i Innovació, Carlos Moedas, ha inaugurat aquest divendres l'Institut d'Estudis Europeus de la UAB (IEE-UAB) juntament amb la rectora de la universitat, Margarida Arboix, en un acte que ha comptat amb la presència del conseller d'Afers Exteriors, Relacions Internacionals i Transparència, Raül Romeva i el secretari d'Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, Arcadi Navarro. L'IEE-UAB, dirigit pel professor del Departament de Dret Privat de la UAB Josep María de Dios Marcer,  funcionarà com a centre interdisciplinari dedicat a la recerca, la formació i la capacitació en temes europeus.
En el seu discurs d'inauguració, el comissari Moedas s'ha congratulat per la obertura d'aquest centre que posarà en comú professors i estudiants de diferents matèries des del dret, l'economia o les ciències polítiques fins a les humanitats o les ciències naturals per estudiar els afers europeus. El comissari de Recerca ha demanat una Europa més oberta que torni a connectar amb els ciutadans: "hi ha massa intermediaris entre la UE i els europeus, hem d'aconseguir estar a prop dels ciutadans i especialment dels joves". El comissari Carlos Moedas ha recordat la implicació de la UAB ja des de l’any 1984 amb la creació del Centre de Documentació Europea. Moedas ha felicitat la UAB per la creació del nou CER IEE ja que Europa està  "immersa en un procés de reflexió sobre el seu futur i és ara quan més fa falta un institut que faci recerca en aquest àmbit ".
Per la seva banda, la rectora de la UAB, Margarita Arboix, ha destacat la posició de la UAB en el finançament de projectes amb programes europeus, "la primera universitat generalista d’Espanya ", per sota només d'universitats politècniques com la de Catalunya i Madrid. La universitat vol que el centre que ara s’inaugura "sigui un marc on els investigadors puguin fer recerca conjunta", amb grups de treball perquè els científics "uneixin forces”. La UAB "aposta pel CER IEE perquè som europeístes ", ha conclós.

CER Institut d'Estudis Europeus
El Centre d’Estudis i de Recerca IEE-UAB es crea amb l’objectiu d’afavorir la recerca conjunta i interdisciplinària sobre temes de la Unió Europea. Es tracta d’una aposta de la UAB en aquest àmbit que vol impulsar projectes multidisciplinaris, tot combinant aspectes jurídics, econòmics, d’acció exterior, geopolítics, sociològics, culturals i de l’àmbit de les ciències de la salut. Dirigit pel professor del Departament de Dret Privat de la UAB Josep María de Dios Marcer, l’IEE-UAB integrarà una vintena d’investigadors procedents de diferents disciplines, i preveu la incorporació de noves generacions a fi de garantir la continuïtat de la recerca. El centre treballarà amb les institucions, els agents i la societat en general per fer arribar l’expertesa i l’experiència del seu personal investigador a tots els àmbits de la societat que ho requereixin.

La recerca a Catalunya
Aquesta és la primera visita del comissari de Recerca, Ciència i Innovació a Catalunya, una de les regions europees que està demostrant més capacitat per atraure finançament dels programes de recerca de la UE i participar en projectes innovadors. El programa marc de recerca de la UE, Horitzó2020, compta amb unpressupost rècord de 76.880 milions d’euros per al període 2014-2020 i integra totes les fases de la recerca i la innovació. Des de la generació del coneixement fins a les activitats més properes al mercat:Catalunya ha captat en els dos primers anys del programa prop de 310 milions d’euros, el 28% del total de l’Estat i el 2,5% de l’import adjudicat per la Comissió Europea. Fins ara hi han participat 327 entitats catalanes, 193 de les quals són empreses (un 85% pimes). Les universitats han obtingut 84 milions d'euros, amb 192 projectes; i els centres de recerca 68 milions a través de la participació en 162 projectes.
Les dades de finançament de projectes de recerca mitjançant el programa Horitzó 2020 de la Comissió Europea situen la Universitat Autònoma de Barcelona com a la segona universitat de l’Estat en volum de finançament. La UAB rebrà 25,42 milions d’euros destinats a 43 projectes de recerca.

Conferència  a ESADE
A més de la inauguració de l' Institut d'Estudis Europeus de la UAB, durant la seva visita a Barcelona, el comissari també participarà aquesta tarda en la conferència internacional World Open Innovation, a ESADE.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars