Armes de foc: acord sobre una proposta de la Comissió Europea per millorar la seguretat dels ciutadans

de desembre 20, 2016


Després d’un any de debats el Parlament Europeu i el Consell han arribat a un acord polític provisional sobre la directiva relativa a les armes de foc.
El 18 de novembre del 2015 la Comissió va proposar de revisar l’actual normativa europea sobre l’ús i adquisició d’armes de foc per dificultar la compra legal d’armes d’alta capacitat a la Unió Europea, fer un millor seguiment de la tinença lícita d’armes de foc per reduir el risc de desviar-les al mercat il·legal i millorar la cooperació entre els estats membres.
«Hem fet un esforç molt gran per aconseguir un ambiciós acord que redueixi el risc que es cometi cap atemptat terrorista amb armes de foc legals o cap tiroteig a les escoles o campaments d’estiu. Per descomptat que ens hagués agradat anar més enllà, però confio que l’actual acord serà una fita en el control d’armes a la UE», ha declarat avui el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.
L’acord polític que s’ha assolit provisionalment manté la majoria de les propostes fetes per la Comissió com ara la prohibició que les armes de foc automàtiques es puguin transformar en armes de foc semiautomàtiques, que s’incloguin en la Directiva col·leccionistes d’armes i museus, que es regulin les armes acústiques, la venda per Internet i les armes inutilitzades i que es millori l’intercanvi d’informació entre els estats membres.
Tot i així, la Comissió lamenta que alguns elements de la seva proposta original no hagin aconseguit el suport del Parlament i el Consell. La proposta de la Comissió era molt més ambiciosa perquè contemplava la prohibició total de les armes de foc semiautomàtiques més perilloses, incloses totes les armes de foc semiautomàtiques de les famílies AK47 i AR15, i la prohibició que els col·leccionistes privats puguin tenir d’armes d’assalt. La Comissió lamenta també que no s'hagin limitat a deu bales els carregadors de totes les armes de foc semiautomàtiques.
Ara bé, tenint en compte que el que s’ha aprovat ja és una millora pel que fa a la situació actual, la Comissió considera que val més un acord com aquest que no pas un ajornament de l’entrada en vigor de cap normativa.
Juntament amb la normativa tècnica, vigent des del mes d’abril, que harmonitza els requisits per inutilitzar les armes de foc, la Directiva sobre les armes de foc reduirà el risc que cap arma que sigui legal, però perillosa caigui en mans de delinqüents i terroristes.
Rerefons
L’acord polític assolit pel Parlament Europeu, el Consell i la Comissió a principis de desembre ha estat confirmat avui 20 de desembre pels representants permanents dels estats membres davant la UE (COREPER). Ara ha de ser confirmat per la comissió de Mercat Interior del Parlament Europeu en la seva reunió del mes de gener i després ha de ser aprovat pel ple del Parlament Europeu i formalment adoptat pel Consell de Ministres de la UE.
La seguretat és un tema recurrent d’aquesta Comissió com ho demostren les orientacions polítiques anunciades pel president Juncker el mes de juliol del 2014 o el seu discurs d’enguany sobre l’estat de la Unió.
Els tirotejos indiscriminats i els atemptats terroristes comesos a Europa són una bona prova dels perills que plantegen les armes legals i il·legals que circulen a tota la UE.
Sobre la base de l’agenda europea de seguretat aprovada el mes d’abril del 2015, la Comissió va presentar a la tardor d’aquell mateix any un conjunt de propostes per millorar l’adquisició i la tinença legals d’armes de foc i un pla d’acció per lluitar contra el tràfic il·lícit d’armes de foc i explosius.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars