XXXVII Premi per la Pau de l'Associació per a les Nacions Unides a Espanya (ANUE) per a Nadia Murad Basee

de desembre 23, 2016

El proper mes de gener tindrà lloc el lliurament d'aquest premi que reconeix la campanya que a nivell mundial ha vingut realitzant Nadia Murad pe tal de denunciar la situació extrema que pateix la comunitat yazidita en mans de l'ISIS; una situació que encara és més crua en el cas de les dones i els infants.

Així mateix es reconeix amb aquest guardó la seva tasca d'informació al Consell de Seguretat de les Nacions Unides sobre el tràfic i l'esclavatge de persones al món.  La seva ferma decisió d'emprendre accions legals a nivell internacional contra els comandaments de l'Estat Islàmic perquè promouen el mercat d'esclaves a Síria i Iran li ha comportat està amenaçada de mort.

Nadia Murad va néixer a Kocho, un poble del nord de l'Iraq el 1993, i és yazidista (una religió monoteista sincrètica que inclou tradicions mitològiques regionals, aspectes del mitraisme, el zoroastrime, el cristianisme i l'islam). El 3 d'agost de 2014 els soldats de l'Estat Islàmic van massacrat a tots els homes de l'aldea i van esclavitzar a totes les dones i nenes, inclosa Nadia i les seves germanes. A totes elles les van  segrestrar i les van venudes i van ser utilitzades com a  esclaves sexual per la qual cosa Nadia Murad va ser violada i torturada fins que fa poder fugir el novembre de 2014. Actualment viu a Alemanya.  Avui dia és Ambaixadora de Bona Voluntat de les Nacions Unides per la dignitat dels supervivents de tràfic de persones.

Nadia Murad va rebre el 13 de desembre  el Premi Sàkharov  per la seva denuncia del genocidi que pateix la seva comunitat per part de l'Estat Islàmic. Durant l'acte de lliurament del Premi Sàkharov va denunciar que la seva comunitat s'ha desintegrat i va demanar que es processessin internacionalment als responsables del que ella denuncia com a  genocidi.  El Premi Sàkharov el va reble conjuntament amb la també activista  Lamiya Aji-Bashar qui com ella es yazidita i va patir esclavatge sexual, qui a més durant la seva fugida va patir greus ferides degut a una explosió i va perdre l'ull dret.

El Premi de la Pau d'ANUE s'atogra a una persona o entitat,  que destaqui per la seva defensa de la solució pacífica dels conflictes, dels Drets Humans, les llibertats fonamentals i el desenvolupament.




You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars