Resum del Taller de Memòria Oral de la Festa de la Verema i el Most i de la Festa del Vi Jove i l'Oli Novell de Sant Jaume dels Domenys (1)

de març 05, 2017

D'esquerra a dreta: Sr. Magí Pallarès i Morgades, Alcalde de Sant Jaume dels Domenys, Sra. Àngels Travé i Ràfols, vicepresidenta de l'IEP, Sr. Lluís Urgell i Montserrat, President de Cellers Domenys, Sr. Marc Bartra Hernanpérez, President de la SRC l'any 2000 any d'inici de la Festa de la Verema i el Most. Foto: Vicenç López
D'esquerra a dreta: Sr. Magí Pallarès i Morgades, Alcalde de Sant Jaume dels Domenys,
Sra. Àngels Travé i Ràfols, vicepresidenta de l'IEP,
Sr. Lluís Urgell i Montserrat, President de Cellers Domenys,
Sr. Marc Bartra i Hernanpérez, President de la SRC l'any 2000
any d'inici de la Festa de la Verema i el Most.
Foto: Vicenç López


Aquest taller és l'inici d'un treball de recollida de dades per tal de documentar aquestes festes i realitzar un inventari de las mateixes, perquè puguin formar part de l'Inventari del Patrimoni Immaterial del Penedès que està realitzant l'Institut d'Estudis Penedesencs  (IEP) i de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (OPEI).

Sr. Magí Pallarès i Morgades Alcalde de Sant Jaume dels Domenys. Foto: Vicenç López
Sr. Magí Pallarès i Morgades
Alcalde de Sant Jaume dels Domenys.
Foto: Vicenç López


L'acte s'ha iniciat amb la salutació d'Àngels Travé i Ràfols, vicepresidenta de l'IEP  qui ha cedit la paraula al Sr. Magí Pallarès i Morgades, alcalde del municipi, qui ha donat la benvinguda als present,  i ha explicat el suport que l'Ajuntament dona a projectes culturals com el que s'anava a iniciar a partir del Taller de Memòria dedicat a aquestes dues festes relacionades amb l'agricultura, en un municipi on aquesta té encara un gran pes.
Sra. Àngels Travé i Ràfols, vicepresidenta de l'IEP explicant el projecte del Taller de Memòria Oral dedicat a la Festa de la Verema i el Most i a la Festa del Vi Jove i l'Oli Novell de Sant Jaume dels Domenys. Foto: Vicenç López
Sra. Àngels Travé i Ràfols, vicepresidenta de l'IEP
explicant el projecte del Taller de Memòria Oral dedicat a la
Festa de la Verema i el Most i a la Festa del Vi Jove i l'Oli Novell de
Sant Jaume dels Domenys.
Foto: Vicenç López

Per què fer un Taller de Memòria Oral?
A continuació Àngels Travé  i Ràfols ha informat sobre l'acte que s'anava a realitzar i sobre les derivades que aquest comportarà de cara a futur. Per començar ha explicar què era un Taller de Memòria Oral,  com a programa que forma part de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial. Els tallers de Memòria Oral són un programa que posa a les persones com a eix principal per recollir la informació en relació a la cultura popular, considera per tant l'experiència viscuda com element essencial, valorant allò que és personal i significatiu en la manera de viure aquestes experiències .  En el cas de Sant Jaume dels Domenys, el Taller -el primer que es realitza al Baix Penedès- forma part de la tasca iniciada el passat mes d'octubre a Lavern (Alt Penedès) i es preveu que el treball de recollida de dades es dugui a terme els propers mesos , la finalització del qual està previst, en principi, per a finals d'estiu. Les dades recollides seran estudiades, analitzades i treballades per un antropòleg .

Quant a per què es duen a terme les activitats com la d'aquest matí, la resposta va lligada, tal com ha explicat Àngels  Travé,  al fet que la UNESCO volia incrementar el nivell de consciència de la importància del patrimoni cultural immaterial (va encunyar aquesta definició per referir-se al que abans es coneixia com a "folklore") així com el seu desig de destacar la funció que la cultura immaterial té como a factor per l'apropament i l'entesa dels éssers humans; per això va acordar el 17 d'octubre de 2003 la creació de la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Immaterial.

La importància dels inventaris:
A l'art. 12 de la citada Convenció  es destaca la creació d'inventaris per tal de garantir la seva identificació i salvaguarda, i en aquest sentit el Taller realitzat avui pretén poder crear aquest inventari. (Cal dir que si bé avui es dedicava a les dues festes ja citades, en un futur s'aniran realitzant d'altres activitats per tal d'inventariar altres festes, oficis tradicionals, representacions, jocs,  música, gastronomia i formes d'organització social i cultural del municipi; i que per poder realitzar aquest projecte es sol•licitarà, com s'ha fet en aquest cas, la col•laboració de tothom qui vulgui participar en cadascú de les propostes concretes).

Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès.
El web  on es podrà consultar la informació de l'Inventari  ja està  en construcció, però ja ofereix algunes dades disponibles, com ara Recursos  Documentals, on ja es troben algunes publicacions inventariades, així com l'arxiu d'imatges.

Sr. Marc Bartra i Hernanpérez
President de la SCR l'any 2000, d'ell va partir la idea de
celebrar la Festa de la Verema i el Most.
Foto: Vicenç López

A continuació ha intervingut el Sr. Marc Bartra i Hernanpérez, qui va ser president de la Societat Cultural i Recreativa de Sant Jaume dels Domenys l'any 2000 quan es va celebrar per primer com la Festa de la Verema i el Most, la idea de la qual va ser seva.

Cal dir que els dies previs a la celebració d'aquest Taller,  i gràcies a l'activa acció de l'actual Junta Directiva de la SRC, presidida pel Sr. Joan Basseda i amb la inestimable ajuda de la Sra. Montserrat Santiago - els quals van transmetre a la resta de socis i sòcies el seu entusiasme per l'acte - es van aplegar fotografies, programes i ressenyes de totes i cadascuna de les edicions de la festa, i que amb aquest material  s'ha pogut elaborar una presentació que ha estat mostrada als assistents mentre el Sr. Marc Bartra i Hernanpérez anava explicant  com va néixer i es va desenvolupar la idea de la festa.

Una festa nascuda arran la desaparició de les sessions de cinema.
L'any 2000, es va prescindir de les projeccions de cinema que es feien a la SCR i es va cercar una alternativa que fos atractiva pels associats i associades, així va sorgir la idea de fer una Festa dedicada a la Verema i el Most.  La primera edició - el Sr. Marc Bartra ha destacar la col•laboració de  la Sra. Marcel•lina Grau  - pretenia oferir un seguit d'activitats que fessin que els participants gaudissin en tot moment de cada part de la festa, així, tement que durant l'esmorzar la gent es pogués avorrir,  el Sr. Ton Palau i Recasens  va preparar amb un grup de joves una mena de representació teatral on un grup nois i noies de la capital ensopegaven amb els veremadors i s'unien a la festa. L'esmorzar de la Festa de la Verema i el Most , va consistir sempre en arengada, pa amb tomàquet i raïm parellada.   La Festa s'havia iniciat sortint des de la cooperativa amb carros amb portadores fins a la "Vinya dels Cirerers" (Bassa Gran), el camí estava amenitzat per l'actuació dels grallers i a més es comptava amb la col•laboració de l'"Acadèmia de Tastavins de Sant Medir". Ja a la vinya es va fer l'esmorzar, de tornada, amb les portadores plenes de raïm, i ja a la Cooperativa,  es van aixafar per obtenir el primer most i es va presentar la pubilla i l'hereu de la Festa.  A continuació es va portar l'ofrena a Sant Galderic . El Sr. Marc Bartra ha explicat que aleshores no era un sant gaire conegut, però que sent el patró de la pagesia catalana es va  dedicar a ell l'ofrena. Dins la missa es van cantar els goigs de Sant Galderic;  el cor parroquial que els va interpretar  havia estat dirigit pel pare del Sr. Marc Bartra. Acabada la missa es va fer el pregó de la Festa.  Més tard es va fer una mostra de com es muntava una portadora a càrrec del Sr. Mateu Colet i Guïxens, d'ofici boter i veí del municipi.  La Festa va incloure una aixecada de porrons abans del dinar, que va consistir en una arrossada popular.  A la tarda es va poder gaudir de l'actuació de l'Esbart Dansaire de Banyeres i ja a la nit es va celebrar el "Ball del Most" .Aquest va ser l'esquema base de la festa fins la seva desaparició l'any 2008.


Sr. Lluís Urgell i Montserrat President de Cellers Domenys. Foto Vicenç López
Sr. Lluís Urgell i Montserrat
President de Cellers Domenys.
Foto Vicenç López

El Sr. Lluís Urgell i Montserrat, president de Cellers Domenys ha començat la seva intervenció recordant la seva participació en la realització de les primeres edicions de la Festa de la Verema, entre els documents que portava ha seleccionat , per mostrar al públic assistent,  el  corresponent als  goigs de Sant Galderic que el pare de Marc Bartra havia fet preparat per la primera edició de la Festa. Es donava el cas que el Sr. Lluís Urgell i Montserrat l'any 2000 n'era a part de la junta de la SRC i de la junta de la  Cooperativa Agrícola de Sant Jaume dels Domenys.

Neix la Festa del Vi jove i l'Oli Novell
L'inici d'aquesta festa l'any 2007, ha explicat el Sr. Lluís Urgell i Montserrat,  va lligada al fet que llavors la Cooperativa Agrícola de Sant Jaume dels Domenys havia iniciat el procés d'incorporació de la Cooperativa de Banyeres i calia una festa que servís per a representar a tots els socis. Durant els anys 2007 i 2008 es van realitzar les dues festes i la Cooperativa va participar en totes elles.  Quant a la  desaparició de la Festa de la Verema   no recordava amb exactitud que va poder causar-la.  Pel que fa a la Festa del Vi Jove i l'Oli Novell ha anat creixent cada any, a la vegada que la Cooperativa anava també incorporant altres cooperatives, de tal manera que finalment es va canviar el nom a Cellers Domenys i a dia d'avui té set ubicacions (Sant Jaume dels Domenys, Banyeres, La Bisbal del Penedès, Rocafort de Queralt, Blancafort, Rodonya i Pira) situades a tres comarques (Baix Penedès, Conca de Barberà i Alt Camp). Any rere any la Festa del Vi Jove i l'Oli Novell aplega més d'un miler de persones que participen de l'esmorzar popular, visiten la fira d'oficis i les botigues de productes tradicionals. La festa es completa amb la mostra de puntes al coixí i amb l'exposició de fotografies que cada any organitza La Llinyola, associació de dones de Sant Jaume dels Domenys.



Dolors Garcia
Coordinadora Taller de la Memòria Oral
Festa de la Verema i el Most
Festa del Vi  Jovei l'Oli Novell
de Sant Jaume dels Domenys


Nota:
Sobre els temes comentats al debat públic obert després de les presentacions faré un resum demà; i dimecres es publicará la llista dels hereus i pubiles, la llista dels pregoners, i d'altres dades que ja estan disponibles gràcies a la col·laboració de totes les persones que han aportat documentació sobre la Festa de la Verema i el Most i la Festa del Vi Jove i l'Oli Novell. Així com l'enllaç amb la presentació de fotografies de la Festa de la Verema i el Most i de la Festa del Vi Jove i l'Oli Novell.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars