Resum de les intervencions del públic assistent al Taller de Memòria Oral de la Festa de la Verema i el Most i la Festa del Vi Jove i l'Oli Novell de Sant Jaume dels Domenys

de març 25, 2017

Esguard de Dona - Imatge parcial del públic assistent al Taller de Memòria Oral dedicat a la Festa de la Verema i el Most i a la Festa del Vi Jove i l'Oli Novell de Sant Jaume dels Domenys
Imatge parcial del públic assistent al Taller de Memòria Oral
Foto: Vicenç López

Malgrat les moltes activitats que es van celebrar el dia 5 de març passat a Sant Jaume dels Domenys, una bona afluència de públic va permetre desenvolupar un diàleg obert amb el públic i fer realitat un Taller de Memòria Oral participatiu.








Temes destacats que es van tractar durant aquest diàleg.




El quadre de Sant Galderic.

Esguard de Dona - Maria Teresa Rafols i Vilanova, durant la seva aprotació de memòria oral sobre la Festa de la Verema i el Most de Sant Jaume dels Domenys
Maria Teresa Ràfols i Vilanova
Foto:Vicenç López

Rerefons:
Sant Galderic és el patró de la pagesia catalana.  Segons indica l'estudi del qual s'afegeix l'enllaç, va ser venerat fins a primers del segle XVII en què va començar a ser substituït per "San Isidro". (Enllaç a l'obra de Jordi Salat disponible a la Mediateca de festes.org sobre la vida d'aquest sant; que inclou la llegenda de Sant Galderic com a suplent de Sant Pere a la Porta del Cel, que es va citar durant el diàleg que es va establir entre els presents al Taller de Memòria Oral).


 Esguard de Dona - Ton Palau i Recasens, qui va ser la persona que es va encarregar de aconseguir una imatge de Sant Galderic per posar a l'Església parroquial i així poder fer l'ofrena del most davant la seva imatge durant la missa
Ton Palau i Recasens
Foto: Vicenç López

Aportació de Memòria Oral
A l'Església Parroquial de Sant Jaume dels Domenys on es feia la presentació del most al sant patró, no hi ha cap imatge de Sant Galderic, per aquesta raó calia trobar-ne una.
La imatge va ser portada en forma de quadre tallat en fusta, que va anar a recollir en Ton Palau i Recasens a l'Arboç. Segons va explicar Maria Teresa Ràfols i  Vilanova, la persona que tenia aquesta imatge es diu de cognom Roquer. (Les dades sobre aquesta imatge, sobre qui la va tallar, etc. es procurarà investigar els propers mesos).



La portadora construïda per en Mateu Colet i Güixens



Esguard de Dona - Mateu Colet i Güixens, artesà boter, va fer una demostració de com construir una portadora durant la primera edició de la Festa de la Verema i el Most de Sant Jaume dels Domenys, celebrada l'any 2000
Mateu Colet i Güixens
Foto: Vicenç López


Rerefons
Durant la Primera Festa de la Verema i el Most es va voler incloure una petita mostra d'ofici tradicional i artesà relacionat amb el vi i la verema, amb la construcció d'una portadora per part de Mateu Colet i Güixens.

Aportació de Memòria Oral
El Sr. Mateu Colet i Güixens va explicar que a ell li va agradar molt participar però que a la vegada tenia una certa recança perquè ja havia fet aquesta mostra a poblacions properes i temia que allò pogués cansar. No es podia optar per altre tipus de treball perquè no hi havia prou temps durant la festa per poder construir altre tipus d'objecte com ara una bota.



La visita de Juan Marsé


Rerefons
L'escriptor Juan Marsè té relació amb Sant Jaume dels Domenys donat que els seus avis vivien a aquesta població i a l'Arboç. (Enllaç Viquipèdia biografia de Juan Marsé)

Aportació de Memòria Oral
En Marc Barta i Hernanpérez, sabedor de la gran amistat existent entre el seu pare, Ramon Bartra i Colet  (a qui es referiran algunes de les persones presents a l'acte es refereixen com a Ramon de Llobets), va voler comptar amb l'escriptor per la primera Festa de la Verema i el Most. El va convidar i l'escriptor -conegut per la seva extrema discreció no va voler que la seva presència es convertís en el centre de la festa - va assistir-hi i va passar el dia en companyia del seu vell amic allunyats de la festa .
El Sr. Marc Bartra i Hernanpérez recorda que va fer un enregistrament en vídeo de la visita i que la va deixar a algú sense que li fos tornada, per la qual cosa demana que si algú la té en el seu poder li retorni.


Els goigs de Sant Galderic

Goigs de Sant Galderic,
Document imprès per a la seva interpretació a la Primera Edició de la  Festa de la Verema i el Most
de Sant Jaume dels Domenys celebrada l'any 2000.
 Document aportat pel Sr. Lluís Urgell i Montserrat. 
Rerefons:
No s'ha trobat cap dada sobre el cant dels goigs a Sant Galderic  abans de la celebració de la primera Festa de la Verema i el Most a Sant Jaume dels Domenys (any 2000).  (Enllaç sobre els goigs de Sant Galderic, el seu origen e història)

Aportació de memòria oral
Van ser cantats durant les Festes de la Verema i el Most. El Sr. Ramon Bartra  i Colet n'era el director del cor el primer any.



La gastronomia de la Festa de la Verema i el Most i de la Festa del Vi Jove i l'Oli Novell


El Sr.  Josep Solé i Armajach, coordinador del treball de camp del projecte d'Inventari del Patrimoni Cultural i Immaterial del Penedès va preguntar si l'esmorzar de cada una de les dues festes havia estat sempre el mateix.

El Sr. Marc Bartra i Hernanpérez  havia explicat que a la Festa de la Verema i el Most, que es celebrava a la tardor, l'esmorzar consistia en arengada, pa amb tomàquet i raïm parellada. El  Sr. Lluís Urgell i Montserrat va explicar que el de la Festa del Vi Jove i l'Oli Novell havia esta sempre més contundent i que ha hagut amb el pas dels anys alguns canvis. Al pa torrat , s'afegeix la botifarra o la cansalada i l'arengada, si bé el poc èxit de les arengades ha portat a questa any a substituir-les per mongetes.
Esguard de Dona - El Sr. Josep Solé i Armajach coordinador del treball de camp del Projecte d'Inventari del Patrimoni Cultural i Immaterial del Penedès, va voler conèixer més dades sobre els aspectes gastronòmics de la Festa de la Verema i el Most i de la Festa del Vi Jove i l'Oli Novell
Josep Solé i Armajach
Coordinador del treball de camp del
projecte d'Inventari del Patrimoni
Cultural  i Immaterial del Penedès.
Foto: Vicenç López

En aquest punt s'ha obert dos debats. D'un costat en relació al fet que l'esmorzar d'arengada amb raïm, en opinió del Sr. Marc Bartra i Hernanpérez no era massa atractiu, però la Sra  Maria Àngels Cervera i Gallemí ha defensat que l'arengada amb pa i tomàquet amb raïm moscat i cava fresc és un esmorzar deliciós.

Quant a les arengades i la Festa del Vi Jove i l'Oli Novell, el Sr. Magí Pallarès i Morgades afirmava que a ell li agraden i que l'havia trobat a faltar a l'esmorzar d'aquest any i demanava que es tornés a afegir. Altres divergien i afirmaven que s'estimaven més les mongetes.

El Sr. Lluís Urgell i Montserrat, amb gran sentit de l¡humor, va afegir que cas de tornar a afegir l'arengada s'obria un altre debat, sobre si hauria de ser fresca (sardina) o realment arengada  que és la sardina salada en salmorra i aportava com a dada estadística que les arengades fresques havien guanyat sempre la partida entre els pocs assistents que en anys anteriors havien optat per afegir-la al seu esmorzar.

En paral•lel a la Memòria Oral sobre les festes citades van sorgir altres testimonis que tenen interès com a patrimoni immaterial i etnològic.


Cal Palau de la Torregassa com a referent dels temps en que s'havia d'iniciar la verema

(Enllaç a Pobles de Catalunya. Cal Palau de Torregassa)

Aportació de Memòria Oral:

Explicava l'alcalde de Sant Jaume dels Domenys, Sr. Magí Pallarès i Morgades que quan eren joves l'inici de la verema venia marcada per el moment en que a Cal Palau de la Torregassa s'iniciava la collita.



Collir raïms escoltant Mozart.



Esguard de Dona - El Sr. Rossend Castells i Roig va compartir una experiència singular i poc comuna com va ser collir raïms a la vegada que una part dels components de la Polifònica de Vilfranca del Penedès cantaven a capella el Rèquiem de Mozart
Rossend Castells i Roig
Foto: Vicenç López

Aportació de Memória Oral:
Eren presents al Taller de Memòria Oral els actuals propietaris, el Sr. Rossend Castells i Roig  i  la Sra. Maria Àngels Cerver i Gallemí de Cal Palau, arran el comentari del Sr. Magí Pallarès i Morgades, el Sr. Rossend Castells i Roig va explicar una experiència relacionada amb l'inici de la verema de fa unes dècades enrere, en què una gran part de la coral Polifònica de Vilafranca junt amb altre grup d'estudiants universitaris estaven collint raïm. La Coral estava assajant durant aquells dies el Rèquiem de Mozart; un dels components que estava collint va començar a cantar-la i la resta de components es van afegir, sense deixar de treballar. Sentir aquella preciosa peça de Mozart cantada a capella va ser una experiència irrepetible.



Dolors Garcia

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars