Una Europa d'iguals

de novembre 20, 2017

Brussel·les, 20 de novembre de 2017
·        El Col·loqui sobre drets fonamentals que s'inaugura avui està dedicat a la igualtat de gènere

Una nova enquesta Eurobaròmetre publicada avui posa de manifest que encara no s'ha assolit la igualtat de gènere a tots els estats membres de la UE. La Comissió anuncia mesures concretes per acabar amb la bretxa salarial entre homes i dones a través d'un pla d'acció que s'aplicarà d'aquí a final del mandat, el 2019.

El vicepresident primer de la Comissió Europea, Frans Timmermans, ha declarat que «la igualtat de gènere és un dret fonamental recollit als Tractats de la UE». «Hem d'aprofitar l'atenció que es dóna a aquestes qüestions als mitjans de comunicació i a la política per passar dels principis a la pràctica. Les dones d'arreu d'Europa tenen dret a la igualtat, l'empoderament i la seguretat, però aquests drets encara no són una realitat per un nombre massa alt de dones. L'acte d'avui té l'objectiu d'ajudar a generar canvis tant en les conductes com en les estratègies, per tal de millorar les vides dels nostres ciutadans», ha conclòs. 

La comissària de Justícia i Igualtat, Věra Jourová, ha afirmat al seu torn que  «les dones segueixen estant infrarepresentades als llocs de presa de decisions en l'àmbit polític i al món empresarial. Encara guanyen de mitjana un 16% menys que els homes a tota la UE. La violència contra les dones segueix essent un fenomen generalitzat. Aquesta és una injustícia inacceptable a la societat actual. La bretxa salarial entre homes i dones ha de desaparèixer ja que la independència econòmica de les dones és la millor protecció contra la violència».
El Col·loqui sobre drets fonamentals que se celebra avui aplega polítics, investigadors, periodistes, ONG, activistes, empreses i organitzacions internacionals per debatre com s'ha de promoure i protegir millor els drets de les dones a la UE. L'assetjament sexual, la violència contra les dones, i la conciliació de la vida professional i la vida privada són alguns dels principals temes que s'abordaran durant els dos dies de sessions.

L'enquesta Eurobaròmetre mostra les diferències entre ambició i realitat
Dels resultats de la darrera enquesta Eurobaròmetre sobre la igualtat de gener se'n desprèn que encara hi ha marge de millora a tots els estats membres de la UE. A continuació s'exposen alguns dels resultats més significatius
La igualtat de gènere és important per a la majoria dels europeus: 9 de cada 10 europeus consideren que promoure la igualtat és important per la societat, l'economia i per a ells personalment.
·        Calen més dones en la política: la meitat dels europeus opina que hi hauria d'haver més dones als llocs de presa de decisions polítiques i 7 de cada 10 són favorables a prendre mesures que garanteixin per llei la paritat entre els homes i les dones en la política.
·        Encara no hi ha un repartiment equitatiu de les tasques domèstiques i la cura del fills: més de 8 de cada 10 europeus creuen que els homes haurien d'assumir la mateixa quantitat de responsabilitats domèstiques o acollir-se al permís per paternitat per dedicar-se a cuidar dels seus fills. Tot i això, la majoria opina que les dones segueixen dedicant més temps a la llar i les tasques assistencials que els homes (73 %).
·        La igualtat salarial és important: el 90% dels europeus afirma que és inacceptable que les dones cobrin menys que els homes i el 64% està a favor de la transparència salarial com una manera de promoure canvis.
·        Les dones a Europea segueixen cobrant una mitjana del 16,3% menys que els homes. La bretxa salarial entre homes i dones no s'ha reduït els últims anys i això és, en gran mesura, pel fet que les dones acostumen a tenir un nivell de feina inferior i en sectors pitjor remunerats, opten menys a les promocions, interrompen més les seves carreres professionals i fan més sovint feines no.
Per abordar aquest problema, la Comissió Europea presenta avui un pla d'acció per 2018-2019 per combatre la bretxa salarial entre homes i dones. La seva aplicació per part de totes les parts interessades permetrà, entre d'altres:
millorar el respecte del principi d'igualtat de retribució, analitzant la possibilitat de modificar la Directiva sobre igualtat de gènere.
- lluitar contra la penalització econòmica que suposa la feina assistencial, instant el Parlament Europeu i els estats membres a adoptar aviat la proposta de conciliació d'abril de 2017.
trencar el sostre de vidre a través del finançament de projectes per millorar l'equilibri de gènere a les empreses en tots els nivells de gestió i animant els governs i els interlocutors socials a adoptar mesures concretes per millorar l'equilibri de gènere en la presa de decisions.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars