IV Caminada Popular en benefici de la Marató de TV3

de novembre 10, 2017


La nostra caminada tindrà lloc per interessants indrets del llindar dels termes municipals de Font-rubí, Mediona i Sant Quintí de Mediona, dintre de la bella i variada comarca de l'Alt Penedès.  
Ens trobarem a dos quarts de 9 del matí a l’aparcament de terra, avda. Pelegrina, al costat de l'Hospital. (Vilafranca)  Per distribuir-nos en cotxes. Les aportacions es faran un cop arribats a Santa Maria de Bellver.  Es demana màxima puntualitat.
El nostre recorregut a peu començarà davant l'església parroquial de Santa Maria de Bellver, la qual es troba allunyada uns tres km del nucli urbà de Guardiola de Font-rubí. En el seu origen era una antiga capella romànica, consagrada l'any 1152 pel bisbe de Barcelona. Cap a la fi del segle XV va substituir a l'església de Sant Vicenç de Morrocurt en les seves funcions parroquials. A mitjans del segle XVIII va ser derruïda per construir l'edifici actual, d'estil barroc classicista. Al seu costat hi ha el cementiri i enfront una gran plaça amb una curiosa font, que pot ser ben agraïda a la tornada, si el dia es calorós.
En el nostre itinerari passarem per un altre edifici de culte, com va ser Sant Vicenç de Morrocurt conegut també amb el nom de Sant Vicenç de Cal Cerdà, pel nom de la masia a la que està adossada l'església, la qual es va ensorrar per una tempesta a l'any 1992 i des de llavors es troba en un estat d'abandó molt lamentable. Només en resta l'absis, una capella lateral i el campanar. Els edificis del mas i l'església es comuniquen a través d'un pas elevat. El lloc de Morro Curt està documentat des de l'any 984 i l'església des del 1097. Va tenir funcions parroquials fins a la fi del segle XV, quant va ser substituïda per la de Santa Maria de Bellver.
El punt més allunyat de l'excursió serà el caseriu de les Pareres, documentat des de 1143 i del que se sap que a l'any 1338 era una quadra del senyoriu de Ramon de Barberà on hi havia una casa fortificada, avui desapareguda. En l'actualitat aquest llogaret segueix habitat i ben proper de l'ermita de Sant Salvador de Pareres, una capella de dimensions reduïdes que consta d'una sola nau i d'estil popular, ja esmentada documentalment des de l'any 1596. En aquesta blanca ermita, es celebra cada any un popular aplec.
Santa Maria de Bellver, Sant Vicenç de Morrocurt i Sant Salvador de Pareres són punts de culte de la religió catòlica, inclosos en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
En la serra Gavatxa conflueixen diferents cursos d'aigua caracteritzats pel seu fort pendent i el seu curs irregular, on es troben el torrent de les Obagues, el torrent de Cal Ton Pere, el torrent de serra Gavatxa i altres petites torrenteres que esdevenen tots plegats formant el torrent de Cal Cerdà. Estan situats en un preciós indret frondós de vegetació i envoltats per una boscúria que ens sorprendrà gratament, recorrent aquest espai per camins i corriols.
Cal portar: Esmorzar, beguda i calçat de muntanya i recomanem bastó.
L’aportació a la Marató de TV3 es voluntària. Amb una aportació de 10 € hi haurà una samarreta de regal.
La 26a edició de la Marató de TV3 es farà el diumenge 17 de desembre i estarà dedicada a un grup de malalties que causen una de cada tres morts al món i que, segons els experts, es convertiran en un greu problema de salut pública. Les malalties infeccioses són causades per la invasió o proliferació de microorganismes que es multipliquen en el cos humà fins a perjudicar-lo.
Organitzen: Centre Excursionista del Penedès, Col·lectiu Ecologista Bosc Verd i l’Institut d’Estudis Penedesencs. 
Amb la col·laboració de l'Ajuntament de Font-rubí i caves Olivella Galimany.
Per a una millor organització, confirmeu la vostra assistència a la secretaria de l’IEP, al tel. 93 892 19 79, o per correu electrònic: secretaria@iepenedesencs.org

Diumenge 12 de novembre
8.30 hores del matí
Sortida des de l'aparcament municipal de la Pelegrina
Termes municipals de Font-rubi, Mediona i Sant Quintí de Mediona.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars