El millor preventiu del suïcidi: saber escoltar, saber parlar.

de setembre 18, 2012

La llum d'una espelma símbol de record i d'esperança, el text
en diferents idiomes, incloent el Braille,
un missatge al món en favor de qui
pateix soledat i risc de suïcidi.



Com cada any al mes de setembre es celebra el Dia Mundial de Prevenció del Suïcidi, un dia que s’ha de mantenir viu tot l’any.

Saber escoltar a qui necessita parlar d’allò que li pesa sobre les esquenes fins el punt de permetre veure cap llum a l`horitzó és la manera d’aconseguir que aquest pes sigui compartit i la persona que ho arrossega pugi trobar algú capaç de fer-li sentir que no està sol.

És un pas, el primer, que es pot dur a terme per ajudar a qui pateix i qui està en risc de suïcidi. Un risc que pot tenir el seu origen en causes molt diverses, per això cal poder contactar amb persones i entitats especialitzades en gestionar aquestes situacions, que puguin ajudar tant a la persona en risc, com a la seva família i el seu entorn social per ajudar-la a sortir, entre tots, d’aquesta situació de risc.


Un dels senyals del risc de suïcidi és precisament l’aïllament.
Per raons diverses una persona pot patir aïllament, des de les experiències a l’escola, al treball, o dins la família o dins el poble... La soledat, la depressió, la melangia poden ser senyals de risc, perquè les persones som per natura éssers socials, ens cal sentir-nos part de la societat en la que ens desenvolupem.  

Sense solucions màgiques però amb solucions reals i efectives.
Parlar, parlar amb qui sents que pot entendre’t, i també parlar amb un especialista, perquè aquest dolor que arrossega qui sent aquesta profunda soledat, compartit s’alleugera.

Manca en el nostre país, però, un telèfon de suport específic per aquestes situacions, ja que això permet de manera ràpida comptar amb algú, que de manera anònima pot escoltar i ajudar a qui es troba en risc;  el que si existeix – i cal agrair la tasca que desenvolupen – un    centre especialitzat en suport a les persones en risc de suïcidi i als familiars, per això us deixem els enllaços a la documentació editada pel Pla Prevenció Suïcidi – Eixample Dreta, i la seva web, ja que és l’entitat de referència al nostre país.

Enllaç articles 2011
Entitats internacionals i nacionals en la lluita contra el suïcidi
Prevenció 2011

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars