Els negociadors de la UE acorden els preus al major del roaming i superen el darrer escull per eliminar els recàrrecs a partir del 15 de juny

de febrer 01, 2017

Brussel·les, 1 de febrer de 2017

Els representants del Parlament Europeu, el Consell i la Comissió han arribat a un acord per regular els mercats majoristes de roaming, és a dir, el preu que es cobren entre ells els operadors quan els seus clients utilitzen d'altres xarxes en situació d'itinerància a la UE. Amb aquest acord se supera el darrer escull per fer possible la fi del roamingel proper 15 de juny.

Els negociadors de la UE han acordat aquests esquemes de preus majoristes:

·        3,2 cèntims per minut en trucades de veu, des del 15 de juny de 2017
·        1 cèntim per SMS, des del 15 de juny de 2017
·        Una reducció progressiva dels càrrecs sobre dades al llarg de cinc anys, des de 7,7€ per GB (a partir del 15 de juny de 2017) fins a 6€ per GB (a partir de l'1 de gener de 2018),  4,5€ per GB (des de l'1 de gener de 2019), 3,5€ per GB (a partir de l'1 de gener de 2020), 3€ per GB (1 de gener 2021) i 2,5€ per GB (1 de gener de 2022).

El vicepresident de Mercat Únic Digital, Andrus Ansip, ha donat la benvinguda a l'acord. "Aquesta era la darrera peça del trencaclosques. Des del 15 de juny, els europeus podran viatjar a la UE sense pagar roaming. També ens hem assegurat que els operadors poden continuar competint per oferir els preus més atractius als seus mercats domèstics. Avui complim la nostra promesa. Vull agrair molt sincerament la seva tasca al ponent del Parlament Europeu, Miapetra Kumpula-Natri, així com a la presidència maltesa del Consell de la UE i totes les parts implicades. Els seus esforços ho han fet possible.

L'acord polític al qual van arribar ahir al vespre els negociadors de les tres institucions europees aconsegueix finalment fer possible que a partir del 15 de juny de 2017 quan viatgem per la UE puguem  utilitzar el mòbil com si fóssim a casa, tal i com preveu el reglament del Mercat Únic de Telecomunicacions. Això vol dir que els consumidors que es desplacen per la Unió podran trucar, enviar SMS o navegar amb el mòbil al mateix preu que paguen al seu país. L'acord permet que la 'itinerància com a casa' sigui sostenible per als ciutadans i les empreses, alhora que assegura que els mercats domèstics al major segueixin essent competitius.
Gràcies a aquest acord polític sobre els preus al major, i la normativa sobre ús just i sostenible adoptada per la Comissió el desembre de 2016, els consumidors poden fer servir les tarifes telefòniques que tenen a casa quan viatgen periòdicament a l'estranger dins la UE. Si un consumidor excedeix els límits del seu contracte en itinerància, qualsevol recàrrec addicional no podrà estar per sobre dels preus al major que s'han acordat.
La Comissió farà una revisió dels mercats majoristes a final de 2019 i enviarà una avaluació interna al legisladors abans del 15 de desembre de 2018.

Properes passes
El Parlament i el Consell han d'aprovar formalment l'acord. Els nous preus al major del roaming seran aplicables a partir del 15 de juny de 2017, a temps perquè els operadors facin tots els passos necessaris per a introduir la 'itinerància com a casa' a partir d'aleshores.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars