Europa: Els Fesols de Santa Pau Denominació d'Origen Protegida

d’agost 01, 2015




·         Les mongetes conreades a la Garrotxa es converteixen en el 20è producte català amb segell europeu de qualitat

La Comissió Europea ha aprovat avui d'atorgar el certificat de Denominació d'Origen Protegida (DOP) als fesols de Santa Pau. D'aquesta manera, els fesols típics de la zona de la Garrotxa es converteixen en el 20è producte català en entrar al registre de productes alimentaris de qualitat protegits per la UE. A partir d'ara, els fesols que compleixin els requisits descrits en el registre es podran comercialitzar amb el segell de Denominació d'Origen Protegida de la UE.
La nova Denominació d'Origen Protegida Fesols de Santa Pau, que es publica avui al Diari Oficial de la Unió 
Europea, protegeix les llavors de mongeta (Phaseolus vulgaris L.) de les varietats tradicionals Tavella Brisa, Setsetmanera i Gra petit, seques, cuites i en conserva. El document descriu les característiques d'aquests fesols,  que pertanyen a la classe comercial Navy i són blancs, rodons i amb un pes que oscil·la entre 18 i 30g per 100 llavors, a 12% d'humitat. S'hi inclouen els fesols conreats als termes municipals de Santa Pau (nucli principal de producció), Castellfollit de la Roca, Les Planes d'Hostoles, Les Preses, Olot, Sant Feliu de Pallerols i Sant Joan les Fonts; tots a la comarca de la Garrotxa. El conreu en terra volcànica és una de les característiques d'aquests fesols i així queda reflectit al plec de condicions que acompanyen el registre de la DOP, i que estableix que 'la producció de les mongetes de la DOP Fesols de Santa Pau s'ha d'efectuar dins de la zona geogràfica delimitada (...) ja que és la combinació del germoplasma tradicional amb sol volcànic, l'època de cultiu i les tècniques de producció el que confereix les característiques particulars del productes final".

Els fesols de Santa Pau s'afegeixen així a d’altres productes de Catalunya i les Illes que ja formen part del registre de la Comissió. En el cas dels fesols de Santa Pau, la certificació és de Denominació d'Origen Protegida. El registre inclou també Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP) i Especialitats Tradicionals Garantides (IPG).

En total, hi ha 20 productes procedents de Catalunya registrats i cinc de les Illes Balears. El darrer en entrar a la llista va ser l'oli de l'Empordà, el març passat. També hi trobem el pa de Pagès Català (IGP), l'arròs del Delta de l'Ebre, el formatge de l'Alt Urgell i la Cerdanya, la pera de Lleida (tots tres DOP) o els panellets, aquets darrers Especialitat Tradicional Garantida. Productes típics de les Illes, com la sobrassada de Mallorca, l'ensaïmada o el Formatge de Maó, també formen part del registre.
Als tota la UE hi ha més de 1.200 productes registrats dels 28 Estats membres i, per tant, protegits per la normativa europea d’aliments de qualitat.

La sol·licitud per incloure els fesols de Santa Pau al registre de la UE es va publicar el 3 de març passat al Diari Oficial de la UE. Ara, la Comissió ha aprovat la sol·licitud i la nova DOP ha quedat registrada.

Més informació:




 Els segells de qualitat dels productes agrícoles alimentaris de la UE són els següents:
cid:image007.jpg@01CE0F72.137C6190 


Denominació d’Origen Protegida (DOP): reservada a productes les característiques dels quals es deuen exclusiva o fonamentalment al lloc de producció i als coneixements tècnics dels productors locals. El producte agrícola o alimentari s’ha de produir, transformar i elaborar en una zona geogràfica determinada i segons un mètode reconegut






cid:image008.jpg@01CE0F72.137C6190


Indicació Geogràfica Protegida (IGP): productes agrícoles i alimentaris la reputació o característiques dels quals estan estretament vinculats a una zona geogràfica. Com a mínim una de les etapes de producció, transformació o elaboració ha de tenir lloc en aquesta zona. 







cid:image009.jpg@01CE0F72.137C6190

Especialitat tradicional Garantida (ETG): distingeix productes que garanteixen el seu caràcter tradicional, ja sigui per la seva composició o pel mètode de producció. Les ETG no estan lligades a un lloc en concret, però s’han de produir conforme al plec de condicions presentat.







A més de les distincions del registre de productes alimentaris, la Comissió Europea també gestiona dos registres més d’indicacions geogràfiques de vins i begudes espirituoses. 






CATALUNYA

Denominacions d’Origen Protegides (DOP)
Fesols de Santa Pau
Mongeta del Ganxet
Formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya
Mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya
Oli de l'Empordà
Oli de la Terra Alta
Oli del Baix Ebre Montsià
Oli Les Garrigues
Oli de Siurana
Arròs del Delta de l’Ebre
Pera de Lleida

Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP)
Pa de Pagès Català
Llonganissa de Vic
Poma de Girona
Turró d’Agramunt
Calçot de Valls
Clementines de les Terres de l’Ebre
Patates de Prades
Pollastre i capó del Prat

Especialitats Tradicionals Garantides  (ETG)
Panellets

ILLES BALEARS

Denominacions d’Origen Protegides (DOP)
Oli de Mallorca
Formatge de Maó
Oliva de Mallorca

Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP)
Ensaïmada de Mallorca
Sobrassada de Mallorca

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars