Creadors de Pau: Premi Tanenbaum 1998 - Friar Ivo Markovic de Bosnia (fundador del Cor interreligiós "Pontanima" i lluitador per a la pau a la Guerra de Bosnia).

de juliol 03, 2012


El passat 1 d’abril vam parlar per primer cop dels “Creadors de Pau”, persones que des del 1998 han rebut aquest reconeixement per la tasca que han desenvolupat per tal de trobar solucions pacífiques en conflictes greus on a més la religió formava part del mateix conflicte. Sovint són poc conegudes aquestes persones i la feina que desenvolupen.
Són persones de diferents creences, religions, colors i cultures.  I per minoritari que pugui semblar el “target” de públic que pot estar interessat en aquestes notícies, paga la pena donar-les a conèixer i col•laborar a estendre una opció de diàleg, mediació i cerca del que tenim en comú en mig dels conflictes, que atiar allò que ens separa i ens enfronta.
Iniciem la publicació de les biografies dels “Creadors de Pau” començant per Friar Ivo Markovic, de Bosnia quie va ser reconegut com a tal l’any 1998

En mig del conflicte que va desenvolupar-se arrel la dissolució de l’antiga Iugoslàvia l’any 1992, va sorgir Friar Ivo Markovic, un franciscà.

Parlem d’un conflicte extremadament violent, succeït dins el territori del continent europeu, en el que van morir al voltant de 100.000 persones, que va deixar sense llar a prop de 2.000.000 de persones, en el qual milers de dones van ser violades, i on havia una component ètnica i religiosa destacada.

Els croats eren generalment catòlics; els servis eren generalment cristians ortodoxes, els bosnians eren generalment musulmans. Friar Ivo Markovic, posant en risc la seva vida, va travessar les línies del front per poder entaular un diàleg amb l’imman de la zona Bòsnia, conjuntament amb ell van negociar una trobada entre els comandants locals a la qual es va acordar l’alto el foc; el que Friat Ivo Markovic va utilitzar com eina per crear aquest diàleg, va ser emfatitzar allò que de comú tenien unes i altres religions.

Durant aquesta guerra Friar Ivo Markovic va dur a terme diversos papers, sovint demanant als cristians que demanessin als polítics locals que deixessin d’inflamar el conflicte, d’altres vegades va escriure per aconseguir d’un costat que des de dins es parés el conflicte i des de fora fos coneguda la situació.

Especialment va treballar per crear ponts de diàleg entre els diferents grups perquè prenguessin consciència del que en comú tenien entre ells.  

En el cas de Friar Ivo Markovic va tenir molta importància les seves creences, i el convenciment que a través de la religió, de les diverses religions que hi havia en conflicte,  es podia arribar a purificar, sanar, crear consciència i arribar a la pau.

Friar Ivo Markovic va crear l’any 1996 un cor interreligiós “Pontanima”,  un cor que va cantar  el dia que Tanenbaum li va lliurar el premi “Peacemaker”.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars