Conferència: Adrià Ferran Vallès, il·lustre escultor vilafranquí

de febrer 06, 2018

Esguard de Dona - Estàtua de Neptú, obra d'Adrià Ferran i Vallès
Font de Neptú. 1826 (Barcelona)
Foto Canaan. Drets CC

Dimecres, 7 de febrer de 2018
a les 19.00 h (set de la tarda)
Sala parroquial Mn. Joan Vinyeta
Vilafranca del Penedès
A càrrec de Jordi Sacasas Segura, arxiver i conservador del museu i tresor de l'església parroquial de Santa Maria del Pi de Barcelona


Adrià Ferran i Vallès va néixer a Vilafranca del Penedès l'any 1774. Amb només vint anys era ja un escultor amb taller propi. Va fer imatges religioses pel Convent de Santa Caterina de Barcelona. Posteriorment es va traslladar a Palma de Mallorca el 1809. Va obrir obrador per fer mobiliari i estàtues, i va aconseguir un gran prestigi.  Les darreres dades que es disposen el situa de nou a Barcelona l'any 1842. Tot indica que va tornar a la Ciutat Comtal cap a l'any 1822, i que va exposar obres a la Llotja així com va realitzar l'estàtua de Neptú que corona la font que avui es troba enfront de la Basílica de la Mercè.  Una de les seves obres més conegudes és "l'Àngel Tort", un baiard de la processó del Corpus de l'Església de Santa Maria del Pi, realitzat l'any 1822.  També destaca l'imatge de Sant Bruno avui a la Catedral de Palma. D'aquesta darrera obre existeix testimoni escrit de George Sand (Aurora Dupen) companya sentimental de Frederic Chopin que va poder veure-la a la Cartoixa, on es trobava en aquells moments.  En aquest text  George Sand destaca el dibuix i color de la fusta pintada, les mans i l'expressió del cap. A la Cartoixa es conserva encara l'obra coneguda com "moble dels oficis" amb un relleu de la vida de Sant Francesc.  També cal destacar una escultura de la verge dormida  de la parròquia de Sant Jaume, que pertany a una tipologia que a les illes es denomina "Llit de la Mare de Déu", que va servir de referència i model per a moltes obres posteriors.
Si voleu conèixer una mica més sobre Adrià Ferran i Vallès  i la seva obra us recomano obrir aquest enllaç. 


Adrià Ferran i Vallès va tenir dos fills artistes, August Ferran  Andrés (pintor i escultor) i Adrià Ferran Andrés (miniaturista i tallista) qui a la vegada va ser pare d'August Ferran Fornies (poeta).

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars