"Tortells, Mones i Garlandes al Penedès" Taller de Memòria Oral obert a la participació del públic

de febrer 25, 2018

Esguard de Dona - Tortells, Mones i Garlandes -Taller de Memòria Oral obert a la participació del públic - Fotografia Arxiu Família Sadurni Hill - Enfornant Garlandes a Santa Fe del Penedès
Esguard de Dona - Tortells, Mones i Garlandes -Taller de Memòria Oral obert a la participació del públic - Fotografia Arxiu Família Sadurni Hill - Enfornant Garlandes a Santa Fe del Penedès


Taller coordinat per l’antropòloga, Montserrat Traver, en el que testimonis de diferents poblacions i generacions, a través de la narració dels seus records, ens permetran conèixer aspectes tradicionals d’aquestes menges típiques en diferents moments del calendari festiu. També es farà la projecció d’una filmació dels anys 60 de com el forner de Sant Pau d’Ordal elaborava les garlandes. Els resultats d’aquest taller serviran per a complementar la recerca que s’està fent des de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès.

12 h  Presentació de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès i de les activitats dels programes de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial del (OPEI)  per part d’Àngels Travé de l’Institut d’Estudis Penedesencs.
12.10 h  Presentació  per part de l’antropòloga Montserrat Traver, de la recerca feta sobre tortells, mones i garlandes de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès.
Seguidament,  projecció de la filmació de 1966 (amb música dels anys 90) del forn de pa de Joan Ràfols a Sant Pau d’Ordal.





12.30 h Presentació, per part de Montserrat Traver, de les persones participants a la taula que explicaran els seus records sobre l’elaboració de garlandes i rotllos:
·         Joan Ràfols, forner de Sant Pau d’Ordal (Subirats) que junt amb el seu pare apareix en la filmació fent garlandes.
·         M. Teresa Sadurní, la seva família durant quatre generacions va fer garlandes a Santa Fe del Penedès.
·         Joan Miret i Gabriel Miret, forners del Vendrell (Baix Penedès), explicaran com la seva família elabora els tortells, anomenats també rotllos.
A continuació es convidarà a intervenir a les persones del públic. També a la sala hi haurà un formulari de contacte per ampliar la informació i si cal concertar entrevista.

En acabar el taller hi haurà un petit tast de garlandes i cava en porrons.
Més informació al correu electrònic immaterialpenedes@gmail.com o al telèfon 607162342.
Organitza: Institut d’Estudis Penedesencs i Centre d’Estudis de Subirats.
Col·labora: Centre Agrícola de Sant Pau d’Ordal i Ajuntament de Subirats.
Amb el suport de: Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona, Diputació de Tarragona, l’Institut Ramon Muntaner i Obra Social La Caixa.
Activitat de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de la Generalitat de Catalunya.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars