El Banc Europeu d'Inversions destina 30 milions d'euros per renovar la flota d'autobusos urbans de Palma a través del 'Pla Juncker'

de gener 24, 2018


                                                                                                                                                                                                                  Palma, 23 de gener de 2018
Els busos urbans que circulen per Palma començaran a reemplaçar-se aquest any per vehicles nous més segurs i còmodes i menys contaminants.  El Banc Europeu d'Inversions (BEI) ha formalitzat avui un acord sota el 'Pla Juncker' amb l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de Palma. L'acord preveu que el BEI faciliti 30 milions d'euros per substituir els busos urbans actuals, tots de motor dièsel i la majoria amb més de 14 anys d'antiguitat, per nous vehicles que es mouran de manera més neta per la ciutat ja que funcionen amb gas natural comprimit.
El finançament del BEI permetrà, a més, construir una nova estació de gas natural comprimit per abastir els nous vehicles i modernitzar els sistemes d'informació i gestió dels serveis de la EMT, incloent-hi el sistema de compra-venda de bitllets.
L'acord l'han signat avui a Palma la Directora d'Operacions per a Espanya i Portugal del BEI, Birthe Bruhn-Leon i el gerent de la EMT, Mateu Marcus,  en un acte que ha comptat també amb la presència de l'alcalde de la ciutat, Antoni Noguera, i el regidor de Mobilitat, Joan Ferrer. El projecte compta amb el suport del Fons Europeu per a Inversions Estratègiques (FEIE), el principal pilar del Pla d'Inversions per a Europa de la Comissió Europea, conegut com a 'Pla Juncker'.
El projecte contribuirà a la reducció de gasos contaminants a la capital mallorquina. A més, la nova flota d'autobusos urbans incrementarà la seva capacitat de transport: part dels nous vehicles, especialment els que cobreixen les línies amb més demanda, passaran de tenir 12 metres de llarg a fer-ne 18, de manera que hi haurà més seients. Amb una mitjana de 40 milions de passatgers l'any, la EMT és l'empresa pública de transport més gran de Mallorca.
La comissària de Transports, Violeta Bulc, ha declarat: "Aquest projecte és una nova mostra que el 'Pla Juncker' està aconseguint resultats en benefici dels europeus i també del medi ambient. Aquests nous busos milloraran el dia a dia dels viatgers, reforçaran l'economia local i situaran Palma a l'avantguarda de la transició cap a una mobilitat amb baixes emissions. Espero que aquest èxit animi moltes d'altres ciutats europees a seguir l'exemple".
L'acord que s'ha signat avui és el segon que el BEI desenvolupa sota el nou programa destinat a facilitar el finançament de sistemes de transport més nets (Cleaner Transport Facility). El suport del Pla d'Inversions per a Europa ha permès el finançament a llarg termini necessari per assegurar l'execució del projecte. 
La renovació de la flota de busos tindrà, a més, un impacte econòmic positiu perquè en reduirà els costos tant operacionals com de manteniment. La introducció dels nous vehicles començarà aquest any i s'estendrà fins el 2020. El projecte permetrà la creació de 330 llocs de treball durant la fase d'implementació.

Més informació
El Banc Europeu d'Inversions (BEI) és la institució de finançament a llarg termini de la Unió Europea, els accionistes de la qual són els seus Estats membres. El BEI facilita finançament a llarg termini per a projectes d'inversió viables amb l'objectiu de contribuir a l'assoliment dels objectius de la política de la UE.
El Pla d'Inversions per a Europa, conegut com a «Pla Juncker», és una de les prioritats absolutes de la Comissió Europea. Se centra en impulsar les inversions per crear ocupació i creixement mitjançant un ús més intel·ligent de nous recursos financers i dels ja disponibles, eliminant obstacles a la inversió i proporcionant visibilitat i assistència tècnica als projectes d'inversió.
El  Fons Europeu per a Inversions Estratègiques (FEIE) és el principal pilar del «Pla Juncker» i proporciona garanties a primeres pèrdues, la qual cosa fa possible que el BEI pugui invertir en més projectes i en aquells que sovint porten associat un ric més alt. Ja s'han observat resultats concrets derivats FEIE. Es preveu que els projectes i acords aprovats per finançar-se amb a través del FEIE mobilitzin més de 256.000 milions d'euros en inversions i donin suport a prop 539.000 pimes dels 28 estats membres.
Més informació sobre els resultats del Pla d'Inversions per a Europa aquí.
El 2016, la Comissió Europea i el BEI van presentar el nou programa destinat a facilitar el finançament de sistemes de transport més net i a reduir les emissions (Cleaner Transport Facility, CTF). Aquest mecanisme dona suport al desplegament de vehicles propulsats per combustibles alternatius, especialment en flotes explotades per organitzacions privades (com ara flotes de taxis o d'altres prestadors de serveis), així com d'infraestructures de recàrrega de vehicles a la xarxa estratègica de transport europea. El CTF utilitza mecanismes i instruments existents, entre els quals el Fons Europeu per a Inversions Estratègiques  i elMecanisme «Connectar Europa».

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars