Dia europeu de la igualtat salarial

d’octubre 31, 2017


Brussel·les, 31 d’octubre de 2017
Declaració del vicepresident primer de la Comissió Europea, Timmermans, i de les comissàries Thyssen i Jourová
Avui dia a Europa el sou mitjà de les dones és un 16,3 % inferior al dels homes. El «Dia europeu de la igualtat salarial», que aquest any s’escau el 3 de novembre, és el dia en què, si les comparem amb els homes, les dones deixen de cobrar el sou corresponent gairebé als últims dos mesos de l’any.
El vicepresident primer de la Comissió Europea, Timmermans, i les comissàries Thyssen i Jourová han volgut fer la següent declaració:
«La igualtat de gènere, inclosa la igualtat salarial entre homes i dones, és un dels valors fundacionals de la UE. Però encara som lluny d’haver-la assolit: en els darrers anys la desigualtat salarial per raó de gènere no ha millorat gaire.
Això vol dir que les dones treballen de franc dos mesos l’any en comparació amb els seus col·legues masculins. Això és una injustícia inacceptable en l’Europa del segle XXI.
Hem d’avançar amb urgència en aquesta qüestió, que afecta les dones i la societat en general en molts altres àmbits: les dones acostumen a treballar en feines més mal pagades, aconsegueixen menys ascensos i estan infrarepresentades a nivell de directius. A més, les famílies monoparentals a càrrec d’una dona estan molt més exposades al perill de caure en la pobresa i, encara més, en la pobresa infantil i, per tant, corren més risc de patir tota mena de misèries.
Però la desigualtat salarial no és l’únic problema. Els estudis més recents sobre l’assetjament sexual demostren que de vegades les dones han de fer front a entorns laborals hostils i, per tant, això també té conseqüències evidents en el seu desenvolupament professional i en el seu benestar.
La Comissió Europea vol encapçalar la lluita contra aquesta injustícia. D’aquí a poques setmanes presentarem un pla d’acció per fer front a la desigualtat salarial per raó de gènere. Volem donar una bona empenta a les actuacions que ja s’estan duent a terme i presentar-ne de noves.
A més, el mes de novembre organitzarem un col·loqui anomenat «Els drets de la dona en temps turbulents» i dedicarem una part del programa a esbrinar noves solucions per fer front a la desigualtat salarial per raó de gènere. També cap al mes de novembre donarem a conèixer al més alt nivell el pilar europeu de drets socials per refermar que homes i dones tenen dret a cobrar el mateix sou per fer una feina d’igual valor.
Actualment, els europeus són més conscients que mai de les desigualtats que hi ha entre tots dos sexes, tal com hem pogut comprovar amb la campanya #MeToo duta a terme recentment a les xarxes socials. Per tant, hem d’aprofitar aquesta dinàmica per actuar i canviar els comportaments. El «Dia europeu de la igualtat salarial» ens comprometem, doncs, a defensar la igualtat de drets i d’oportunitats entre homes i dones en el mercat de treball. A més, continuarem compromesos en aquest sentit fins que la UE esdevingui de debò un lloc on les dones s’hi sentin ben tractades».
Rerefons
En els sistemes educatius de la UE les dones aconsegueixen resultats comparables o, fins i tot, millors que els dels homes, però això no es reflecteix en el mercat de treball. El 2016 hi havia a Europa un 33 % de dones que havien fet estudis superiors i només un 29 % d’homes. Tot i així, la taxa d’ocupació femenina és 11,6 punts percentuals inferior a la dels homes. D’altra banda, les dones continuen estant infrarepresentades en els llocs d’alt nivell de les empreses més grans de la UE. Només una dona de cada catorze presideix algun consell d’administració i només una de cada vint és directora executiva (CEO).
El pilar europeu de drets socials, que serà presentat el 17 de novembre per les tres institucions de la UE (Comissió Europea, Consell i Parlament Europeu) a la Cimera social sobre ocupació justa i creixement, demostra el compromís de la UE amb la igualtat de gènere.
El 26 d’abril la Comissió Europea va presentar un seguit de propostes sobre la conciliació entre la vida laboral i la vida privada, que donaran més flexibilitat i una més bona protecció a mares, pares i cuidadors, tant és si volen demanar una excedència per ocupar-se dels fills, flexibilitzar les seves condicions laborals o tornar a la feina. La Comissió Europea demana al Parlament Europeu i al Consell que tirin endavant aquestes propostes com més aviat millor.
El 20 i 21 de novembre la Comissió organitzarà el col·loqui anual sobre drets fonamentals sobre el tema «Els drets de la dona en temps turbulents».

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars