La Comissió Europea aprova la proposta d'adquisició d'Abertis per part d'Atlantia

d’octubre 13, 2017


Nota de Premsa
Brussel·les, 13 d'octubre de 2017

La Comissió Europea ha autoritzat, en virtut del Reglament sobre concentracions de la UE, la proposta d'adquisició d'Abertis per part d'Atlantia. Ambdues són empreses líder en la gestió d'infraestructures i autopistes de peatge. La Comissió ha arribat a la conclusió que l'entitat fusionada seguirà enfrontant-se a una competència efectiva als mercats de referència.

La comissària Margrethe Vestager, responsable de Política de Competència, ha declarat: «Juntes, Atlantia i Abertis serien les majors empreses gestores d'autopistes de peatge no només d'Europa, sinó del món. Podem aprovar l'operació perquè la nostra anàlisi en virtut de les normes de la UE en matèria de control de concentracions ha arribat a la conclusió que els mercats europeus de les concessions d'autopistes seguiran subjectes a la competència».
La Comissió ha examinat els efectes de l'operació als mercats on se solapen les activitats d'Atlantia i Abertes, especialment pel que fa a:

·        la gestió de concessions d'autopistes de peatge;
·        la prestació de serveis de peatge electrònic, on és molt potent el sistema 'Telepass' d'Atlantia
·        la provisió d'equipaments i serveis per als sistemes de transport intel·ligents

La Comissió ha arribat a la conclusió que l'operació proposada no plantejarà problemes de competència en aquests mercats, degut a la presència d'altres competidors importants, al solapament geogràfic limitat entre les xarxes d'autopistes d'Atlantia i Abertis, i al fet que el mercat de les concessions d'autopistes de peatge és un mercat de licitacions fortament regulat.

A més, durant la investigació s'ha estudiat la incidència que tindria l'operació en un seguit de mercats connectats i, particularment, al sector de les àrees de servei d'autopistes, donat que l'accionista principal d'Atlantia, Edizione, també és l'accionista majoritari del proveïdor de serveis de restauració Autogrill. Sobre això, la Comissió ha arribat a la conclusió que l'entitat fusionada no estarà en condicions de debilitar la competència al mercat dels serveis de restauració, sobretot pel fet que els competidors importants d'Autogrill podran seguir licitant les concessions d'aquestes serveis.

Per això, la Comissió ha determinat que l'adquisició que es proposa no posarà en perill la competència en cap dels mercats afectats.

Empreses i productes

Atlantia, amb seu a Itàlia, és una societat de cartera amb activitats sobretot en el sector de les concessions d'autopistes de peatge i de les infraestructures aeroportuàries. Pel que fa a la gestió d'autopistes de peatge a la UE, Atlantia opera a Itàlia i, de manera més marginal, a Polònia. A més, Atlantia explota sistemes de pagament electrònic a través de 'Telepass' i es dedica a la prestació de sistemes de transport intel·ligents. El principal accionista d'Atlantia és Edizione, les activitats principals del qual són en el sector de les concessions de serveis de restauració a través d'Autogrill.

Abertis, amb seu a Espanya, és la societat matriu d'un grup amb activitats als sectors de les autopistes de peatge i les infraestructures de telecomunicacions. Pel que fa a la gestió d'autopistes de peatge a la UE, Abertis opera sobretot a Espanya, França i, en menor mesura, a Itàlia. 

Normes i procediments de control de les concentracions
L'operació es va notificar a la Comissió el 8 de setembre de 2017. 
La Comissió té l'obligació d'avaluar les concentracions i adquisicions en les quals hi participen empreses amb un volum de negoci que superi determinats topalls (vegeu article 1 del Reglament sobre concentracions) i d'impedir concentracions que obstaculitzin de manera significativa la competència efectiva en l'Espai Econòmic Europeu (EEE) o en una part important d'aquest.
La immensa majoria de les concentracions notificades no planteja problemes de competència i s'autoritza després d'un examen rutinari. Des del moment en què es notifica l'operació, la Comissió disposa de manera general d'un total de  25 dies hàbils per decidir si l'aprova (fase I) o si inicia una investigació en detall (fase II).

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars