Centenari Cellers Domenys - 7a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic.

d’octubre 30, 2017


  • Cellers Domenys avui compte amb un total de set ubicacions: Sant Jaume dels Domenys, Banyeres del Penedès, La Bisbal del Penedès,  Rodonyà, Rocafort de Queralt, Blancafort i Pira. 
  • Entre els presents a l'acte s'hi trobaven els alcaldes de Sant Jaume dels Domenys, Magí Pallarès i Morgades; la Bisbal del Penedès, Agnès Ferré i Cañellas;  de Rocafort de Queralt, Marc Roca i Banet;  i de Rodonya, Enric Ferré i Guinovart. 


Lluís Urgell, President de Cellers Domenys i Dolors Garcia, Membre de la Secció d'Art de l'IEP,
en un moment de la conferència "l'Art a les etiquetes del vi".
Foto: Cellers Domenys


El passat dissabte va tenir lloc un dels primers actes previstos per a la celebració del Centenari de Cellers Domenys. La idea era destacar dos del serveis que més han repercutit  en benefici de tot el municipi de Sant Jaume dels Domenys des de la seva fundació.

Des dels seus orígens els serveis de crèdit i de forn de pa van ser dos aspectes destacats del aleshores Sindicato Agrícola y Caja Rural de Sant Jaime dels Domenys.  Per aquesta raó el programa de l'acte tenia una doble programació: una conferència centrada en el crèdit a les cooperatives agràries i un altre que recordava, a través de la projecció d'un documental inserit en la 7a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic de Catalunya, dedicat a les tasques del camp en el conreu del blat, la seva transformació en farina i l'elaboració del pa.

Malauradament la conferència prevista amb el Sr. Pere Aragonès no es va poder celebrar,  per no poder assistir-hi a l'acte, degut als darrers esdeveniments.


Un moment de la projecció del documental.
Foto Cellers Domenys

La segona part es va mantenir segons el previst amb la projecció del documental "Segar, garbejar, batre, moldre i fer pa" dirigit per Santi Ponce i Jacint Torres. El documental és una restitució etnogràfica a partir dels testimonis recollits a la Plana de Vic dut a terme per l'Ecomuseu del Baltà  - Càtedra en Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la Universitat de Vic-UCC.0  Aquesta filmació es va rodar l'any 2015 al camp dels Ametllers del mas El Colomer de Taradell, al Molí de la Calvaria de Calldetenes i al forn de pa Sanglas de Tavertet.


Lluís Urgell, President de Cellers Domenys i Àngels Travé, vicepresidenta de l'IEP i responable dels programes
de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial al Penedès.
Foto: Cellers Domenys

En acabar la projecció l'Àngels Travé i Ràfols, vicepresidenta de l'Institut d'Estudis Penedesencs  i responsable dels programes de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial al Penedès, va dirigir un col•loqui que va comptar amb una animada participació. Cal destacar les aportacions del Sr. Rossend Castells, de Cal Palau de la Torregassa,  i del Sr.  Josep Montserrat i Mestre de Lletger.  Per la seva part el Sr. LLuís Urgell i Montserrrat, president de Cellers Domenys, va explicar que la sala d'actes on es trobaven havia estat el magatzem de fusta (pi i vergues de cep) per alimentar el forn que havia estat paret per paret amb la mateixa i que n'era propietat de la cooperativa, on una persona treballava com a forner per donar servei no només al socis, sinó a tot el municipi.



Així mateix es va fer un reconeixement a tres familiars hereus de tres dels primers socis fundadors de la cooperativa, que no havien pogut ser identificats anteriorment i per això no havien pogut ser convocat a l'acte que  s'havia celebrat el passat 29 de setembre en què es var retre homenatge als fundadors.  A tots ells se'ls va lliura un document facsímil de l'acta fundacional de la cooperativa.

Anna Maria Manyer Llagostera i Lluís Roig
Fotos: Cellers Domenys

Lluís Urgell i Rossend Castells
Foto: Cellers Domenys
Lluís Urgell i Mateu Colet
Foto: Cellers Domenys

Quant a la primera part, va consistir en la conferència dedicada a l'Art a les etiquetes del vi, a càrrec de Dolors Garcia, que va tenir una molt bona acollida. Cal fer esment que en la mateixa es va destacar la sèrie de xapes de cava que la cooperativa va dedicar,  en el seu dia, a l'escultor, pintor i escriptor de Banyeres del Penedès, Josep Cañas.

Lluís Roig Gerent de Cellers Domenys; Àngels Travé, vicepresidenta de l'IEP i Lluís Urgell, president de Cellers Domenys.
Foto: Cellers Domenys. 


Cellers Domenys va agrair la col·laboració de l'Institut d'Estudis Penedesencs amb el lliurament d'una placa, decorada artesanalment per Sadurní Ràfols de Llorenç del Penedès.
Foto: Cellers Domenys


L'acte va concloure amb un aperitiu servit a les naus del Celler.

Foto: Cellers Domenys


You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars