Swab Barcelona: Focus Magreb/ "North Africa Cultural Mobility Map"

de setembre 26, 2016

Disseny: Balbina Sardà
Cortesia del CeRRCa

L'any 2006 es va fundar SWAB Barcelona, com una iniciativa de l'Espai d'Art Contemporani Diezy7, i des dels inicis va comptar amb el suport de galeries nacionals i internacionals així com de l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

Aquest any, ens convida a gaudir de la seva novena edició, que tindrà lloc del dijous  29 de setembre al diumenge 2 d'octubre a la Fira Internacional de Barcelona amb la participació de 75 galeries i la incorporació de nous programes. Entre aquest programes podem destacar "Focus El Magreb" ja que en ell es presentarà el projecte al nostre país "North Africa Cultural Mobility Map"(NACMM), just al pavelló d'Itàlia (al costat de les Fonts Màgiques de Montjuic).



North Africa Cultural Mobility Map (NACMM)

North Africa Cultural Mobility Map (NACMM) és una plataforma sobre les Residencies Artístiques del Nord d'Àfrica, desenvolupat amb la finalitat de promoure un millor coneixement de les realitat sociopolítiques de la regió, i també amb el desig d'enfortir col•laboracions en els àmbits  artístic i de la investigació.
Pau Catà.
Foto: Dolors Garcia

En aquest projecte trobem a en Pau Catà i el CeRRCa  (Centre de Recerca i Creació Casamarlès) i cal dir que el desenvolupament del mateix ve de lluny ja  que  va ser presentat el passat mes de febrer a l'Universitat de Boston (EUA) durant la Conferència Internacional d'Intercanvi Cultural.
El projecte sorgeix, en gran mesura, com a resposta a una realitat actual: avui els artistes solen gestionar directament les seves carreres en lloc de treballar exclusivament amb galeries i distribuïdors, i també solen col•laborar amb altres artistes de diferents disciplines i experimentar amb formats nous.

Com a reflex d'aquesta realitat, i dins de la citada "International Conference on Opportunities in the Arts" de Boston, es van oferir noves i interessants possibilitats perquè els artistes puguin conèixer diferents cultures, maneres de pensar i tecnologies, i de nou el CeRRCa i Pau Catà hi eren presents.
Seguint aquesta línia el passat març es van celebrar una sèrie de xerrades i presentacions sota el nom de "Fil'Kawkaba". Durant dos mesos es va dur a terme una reflexió pública a la "Le18" a Marràqueix sobre la condició actual del Magreb com espai sociocultural i polític,  arran de la qual va sorgir el projecte "KawKaw" (cacahuet en darija) es tractava una exposició col•lectiva resultat d'una residència artística i que s'ha traduït en una plataforma en línia i en permanent evolució.  En el projecte "KawKaw" participen cinc països del Magreb i cerca crear un espai de diàleg i de recerca a través de l'art. El nom es va escollir perquè el cacahuet és un aliment nutritiu i popular en totes les cultures del Magreb, un aliment que requereix trencar la closca i arribar a la llavor, que a la vegada es pot dividir i compartir. Tot un simbolisme.

En tots aquests actes ha participat el CeRRCa i en el seu nom Pau Catà.

El CeRRCa
El Centre de Recerca i Creació Casamarlès de Llorenç del Penedès (Baix Penedès) és una associació cultural creada el 2009, que treballa una doble estratègia: proveu estades i espai de treball per artistes i investigadors del programa A.I.R (Artist in Residence) i d'altre costat vincula el món local i el desenvolupament de projectes internacionals a partir d'una reflexió crítica sobre el fenòmen de la mobilitat cultural.

El NACMM va ser seleccionat per rebre el suport de la Anna Lindh Foundation
La Anna Lindh Foundation Euromed va seleccionar el projecte NACMM per la dotació de subvenció. En el projecte participen Chehab M. Hassan, El Madina (Alexandria); Léa Norim  i Mohamed Farijo de l'Atelier de l'Observatoire (Casablanca); Francesca Msr i Laila Hida de Le 18 (Marràqueix) Myriam AMroun de TCD (Algèria) i Xavier de Luca de JISER (Barscelona i Tunísia).

I ara el projecte NACMM estarà present a  Focus Magreb dins el Swab Barcelona. Focus Magreb té com a curador a Xavier de Luca i compta amb la participació de:

  • Le18 - Marràqueix
  • Atelier de l'Observatoire - Laasilat (Casablanca)
  • Box 24 (Alger)
  • Trans Cultural Dialogues (Alger)
  • BAC Art Center  - Sabelet Ben Ammar (Tunísia)
  • Maison de l'Image - Tunísia
  • North Africa Cultural Mobility Map (NACMM)
  • JISER Reflexions Mediterànies - Barcelona / Tunísia.


El projecte NACMM compte amb el suport de la ja citada Anna Lindh Foundation - Euromed; del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, de la Universitat d'Edimburgh i de l'"Scottish Graduate Shool for Arts & Humanities".

A més de Focus Magreb, també seran present a Swab Barcelona els programes "Inside Out", "Cross-Bounders", i els ja consolidats "Swab Solo", "Swab Seed", "Drawing Applications" i "MYFAF".

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars