Les falses cadenes solidàries

de setembre 09, 2016

Segur que heu rebut alguna vegada un text que diu que es poden obtenir donatius per entitats com ara Sant Joan de Déu fent el visionat d'un vídeo.  El vídeo era real però tristament no era veritat el donatiu que havia de rebre l'entitat per cada cop que algú veies el vídeo.

Són moltes les cadenes solidàries que no són veritat. De fet es fàcil saber si el que diuen es una mentida: quan una empresa fa un compromís de fer un donatiu per un visionat, o per la compra d'un producte això es publica als diaris o s'indica a les etiquetes dels productes. També  se solen fer entrevistes en els programes magazine de radio i de televisió però són veritables notícies i perquè existeix de debò el compromís de fer els donatius.  

Per això, quan veiem una d'aquestes cadenes el primer que hem de fer es cercar a internet si s'ha publicat als diaris, o hi ha alguna entrevista d'algun programa de radio o de televisió que en parli del tema.

Es trist que hi hagi persones que posin en marxa aquesta mena de cadenes i que d'altres per bona fe les facin circular.

Tanmateix, i per no deixar un mal gust de boca, cal dir que en el cas del vídeo de Macaco i Sant Joan de Déu, tot i que youtube no donés res per cada visionat, el que si es va produir va ser un allau de donatius directes de les persones que el veien i així el gener de 2013 s'havien recollit 20000 euros cosa que podreu comprovar, per exemple con podeu veure en aquest enllaç amb El Periodico.

També podeu llegir aquest comunicat d'Europa Press on consta el desmentit que va fer l'Hospital sobre els donatius pel visionat del vídeo de novembre de 2014

El vídeo té en l'actualitat 10.544.166 visualitzacions, va ser fet el 2012, i en el text que l'acompanya indica on es poden fer els donatius, però no diu res que el donatiu es produeixi de manera automàtica per veure'l.

Curiosament, de tant repetir aquesta falsa cadena des del 2012, van haver fins i tot diaris que el 2015 van publicar com a veritat els donatius per visionat del vídeo. Però  els diners que s'havien recaptar eren gràcies als donatius rebuts, no perquè ningú pagués per veure el vídeo.  Tampoc es veritat que s'hagi anat fent un vídeo cada any des del 2012, només hi ha el vído d'aquell any, del qual teniu l'enllaç una mica més amunt.

Però no ens hem de desanimar perquè hi hagi falses notícies solidaries, el simple fet que la gent ens estimen que siguin veritat i es vagi reproduint vol dir que hi ha moltes persones de bon cor.

El següent pas es assumir que un petit donatiu, ni que sigui d'un euro, que es pugui aportar a una causa en la que creiem és de molta utilitat i es poden trobar a través de molts projectes seriosos la manera de col•laborar i millorar la nostra societat.

http://solidaritat.santjoandedeu.org/ca


You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars