Conferència Sant Jordi, Mite de Mites, demà dissabte al Pla del Penedès.

d’abril 20, 2012Sant Jordi
Vitale de Bologna. 1350
Pinacoteca Nazionale de Bologna


Demà dissabte dia 21 d'abril , a les 7 de la tarda a la Sala Taronja del Poliesportiu del Pla del Penedès tindrà lloc aquesta xerrada titulada Sant Jordi, Mite de Mites.

Plantejada com una aproximació a l’origen d’aquest mite universal, que ja ho era en els temps en que per primera vegada es va elaborar per escrit la llegenda, de la seva connexió  amb altres mites i relats que li van precedir o que en ell s’han inspirat.

Encara que la xerrada és en català, es partirà de la versió anglesa de William Caxton del segle XV, que va ser inclosa a la col•lecció “Temple Classics” de l’any 1900 editada per F.S. Ellis, text que avui es troba a la xarxa gràcies al treball que la Fordham University of New York ve realitzant per tal que textos medievals puguin ser consultats a través de les tecnologies actuals. La raó per haver escollit aquesta versió és, precisament, constatar com al llarg dels segles aquesta història ha sigut transmesa a través de les noves tecnologies que s’anaven incorporant com a sistemes de comunicació i accés al coneixement.

Il·lustració
de Thomas Maybank (1869 -1929
Sant Jordi la princesa
i el Drac, entrant en la ciutat.

Són nombrosos els quadres dedicats a aquesta llegenda, perquè al llarg dels segles han sigut molts els pintors que l’han anat reflectit en les seves obres, de tal manera que el relat literari, pràcticament, es podrà seguir escena a escena amb el suport de la visió d’una selecció de pintures on es troben plasmades.

També hi ha un apartat dedicat als manuscrits e incunables en català relacionats amb l’obra que la recull per escrit per primer cop i que  va escriure Jacobus de Voragine al segle XII, i que encara es conserven.

L’entrada és gratuïta i l’acte s’emmarca en les activitats de la Secció d’Art de l’Institut d’Estudis Penedesencs.

La xerrada la durà a terme, Dolores García Martínez.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars