Diuen...escrits propers. Un llibre sorgit de l'amor pels paisatges vorers.

d’abril 24, 2016

Pilar Tarrada, Nati Soler, Elvira Mestres i Agnès Ferré
Foto: Vicenç López


El públic va omplir ahir de gom a gom el Centre Cívic de la Bisbal del Penedès per assistir-hi a la presentació del llibre, fins al punt que una part  va haver d'estar d'en peus durant l'acte.  

Aquest llibre, que aquesta passada setmana s'ha presentat a Llorenç del Penedès i a la Bisbal del Penedès, va esdevenir realitat a partir de la suma d'una sèrie de petites circumstàncies que van facilitar que l'obra realitzada per Nati Soler (Text) i Josep Vallès (Fotografia)  s'arribés a publicar.

Tal com va explicar ahir a la tarda Pilar Tarrada de l'Institut d'Estudis Penedesencs, un bon dia la Nati Soler li va fer arribar tant els textos, que ella havia escrit, com les fotos, realitzades per Josep Vallès.
Un cop revisada aquella documentació a la Pilar se li va acudir que es podia fer  un acte, dins de les activitats de l'IEP, centrat en la natura com a font d'inspiració artística. Ho va plantejar com a una posada en comú, entre la Nati Soler i en  Josep Santesmases, qui havia publicat l'any 2013 el llibre "Entre el Cel i la Terra", amb 35 poemes inspirats en el món de la natura, que a la seva vegada havien servit d'inspiració per la creació de altres tants quadres, cadascú pintat per un autor o autora diferent. Donat que els texts de la Nati Soler s'havien inspirat en les fotografies d'en Josep Vallès,  era una gran oportunitat per exposar davant el públic les seves experiències i opinions.  Aquesta idea va prendre cos dins les XXV Jornades d'Estudis Penedesencs: Paisatge i Natura al Penedès, com una taula rodona de títol "La natura a través de la literatura i l'art" que es va celebrar a La Bisbal del Penedès l'11 de novembre de 2015.   Arran aquesta taula rodona va sorgir la publicació del llibre "Diuen...escrits propers" amb el suport dels Ajuntaments de Llorenç del Penedès i la Bisbal del Penedès

Aquell acte  de l'any 2015  va ser  també un homenatge a la gran tasca realitzada per Josep Vallès Campanera qui havia mort el 18 de maig de  l'any 2012 i a qui se li deu la gran difusió del coneixement i preservació del llegat d'obres en pedra seca, com molt bé va destacar ahir en Gerard Jané de les Caves Jané Ventura en la seva intervenció.  Així mateix va destacar la seva passió per  la fotografia, que el feia passejar sempre amb una petita càmera en les seves continuades sortides pel territori.

En Gerard Jané va lligar aquest nou llibre amb l'obra publicada l'any 2006 també obra de Nati Soler  i Josep Vallès titulada "Poemes de Pedra Seca", perquè, tot  que i que "Diuen...escrits propers"  no té com a eix principal la pedra seca, si que té una relació directa amb el paisatge  natural i humà dels entorns propers a la Bisbal del Penedès,   que ell podia visitar  amb assiduïtat per poder gaudir de l'observació dels petits canvis produïts pel pas de les estacions climatològiques o per l'acció puntual que, amb bona o mala ma, havia fet l'home.

Certament havia estat la Pedra Seca la gran passió de Josep Vallès i, com va recordar Gerard Jané, això li va valdre un sobrenom: " El Doctor Barraquer". També va recordar Gerard Jané com en el temps de la verema solia aparèixer en Josep Vallès per la Masia Mas Vilella, de les Caves Jané Ventura, on feia fotografies, ora de la vinya i els seus treballs, ora dels marges. De fet l'any 2013 la Masia Mas Vilella va ser la seu d'un taller de pedra seca homenatge a Josep Vallès.
En Gerard Jané encertava de ple en veure el lligam existent entre ambdós llibres. Des del format a la referència que a la contraportada de Diuen... Escrits propers, on es reprodueix la imatge d'una cabana de pedra seca i una rosella, que lliga directament amb la portada de "Poemes de Pedra Seca", on una altra cabana de pedra seca envoltada de roselles n'és la protagonista.

Cossetània Edicions, qui havia editat "Poemes de Pedra Seca" ha estat també qui ha editat "Diuen...escrits propers", i ha mantingut tant el format com el concepte de manera que tots dos llibres mantenen estèticament un lligam que també comparteixen quant a l'autoria.

L'Agnès Ferré, alcaldessa de la Bisbal del Penedès ja havia indicat  que l'acte, a més de servir per presentar el llibre que aquest any havia coeditat l'ajuntament, era un nou homenatge a Josep Vallès, i cada persona que anava intervenint en l'acte anava evidenciant aquest fet cada cop més.

El punt culminant, quant a l'homenatge,  va ser el moment en que Robert Vallès va dir unes sentides paraules en record del seu pare. I cal dir que el  seu llegat  té en ell un continuador ja que hi col•labora amb la revista "El Marge" de l'ADF  Clot de Bou, de qui també era membre actiu el seu pare.  (L'ADF Clot de Bou de La Bisbal del Penedès forma part de la coordinadora d'Entitats de la Pedra Seca; així mateix va rebre l'any 2013 un dels premis al reconeixement cultural de la III Festa de la Cultura al Penedès).

Per cloure la presentació del llibre es va establir un diàleg entre Elvira Mestres, conductora de la tertúlia literària de la Biblioteca Torres i Bages de Vilafranca del Penedès i Nati Soler autora dels textos del llibre.  Nati Soler és modista i dissenyadora i una reconeguda autora de poemes amb un bon nombre de premis incloent-hi el "Grandalla de Poesia" del Principat d'Andorra que va obtenir l'any 2008 per l'obra "La casa amb set butxaques"; o el Premi Marius Torres 2014 per "La lentitud del ramat" entre d'altres. Gràcies al diàleg vam poder saber que la passió i vivacitat per escriure li ve a la Nati Soler des del temps del batxillerat i que allò que li fa expressar tot el seu vigor creatiu és el seu entorn proper - el paisatge natural i humà -  que és el motiu de la seva inspiració.

Com a punt i final es va procedir a la lectura, per part de la mateixa Nati Soler, de dos dels capítols del llibre i aquesta lectura va deixar palesa la seva gran sensibilitat i la profunditat de les seves reflexions sorgides arran les fotografies de Joan Vallès.

L'acte va comptar amb el suport de Cellers Domenys de qui era el cava (Les Tres Naus) que es va oferir als assistents.





You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars