Sant Jaume dels Domenys: Interessant xerrada del Dr. Marc Bausili sobre cardioprotecció

d’abril 30, 2016

L'equip de 

Aquesta nit, amb motiu del lliurament dels certificats als alumnes que van seguir el curs d'utilització del Desfibril•lador Extern Automàtic  (DEA), ha tingut lloc una xerrada informativa del Dr. Marc Bausili, metge especialista en Anestesiologia i Reanimació, que ha parlat  sobre la realitat actual del risc cardiovascular i de la implantació dels sistemes de cardioprotecció com un element essencial per a la recuperació de persones que han patit una aturada de cor (mort sobtada).

A Catalunya cada any s'estima que es produeixen uns 3700 casos de mort sobtada, una situació reversible si qui ha patit l'aturada de cor es tractat en els primers minuts (especialment els 3 primers minuts) amb l'ajut d'un desfibril•lador.

Aquestes aturades de cor es produeixen en qualsevol moment i en qualsevol indret, per això el fet que hi hagi desfibril•ladors situats en un municipi com ara Sant Jaume dels Domenys pot facilitat salvar vides. A Catalunya la implantació del DEA es va estenent, sent la província de Girona la que compta amb més desfibril•ladors instal•lats (600).

Fàcils d'utilitzar i eficaços per salvar vides. 
La utilització del desfibril•lador és senzilla, com ha demostrat el doctor escollint una persona del públic i fent que seguís, primer la seva primera intuïció per posar en marxa l'aparell, i després seguint les passes que l'aparell anava indicant; demostrant que no és necessari que la persona que ho faci servir tingui una experiència o formació prèvia per utilitzar-lo i poder salvar una vida. Tot i que sempre és bo que hi hagi quantes més persones millor que hagin fet el curs (6 hores) que permet actuar amb més seguretat i menys nervis per enfrontar-se a la situació.

Com ha explicat el Dr. Marc Bausili, vam començar a prendre consciència de l'existència de les morts sobtades (aturades de cor) per notícies que parlaven de joves esportistes que havien mort com a conseqüència d'haver-ne patit una.

Una aturada del cor  o mort sobtada implica que el cor ha deixat de funcionar amb normalitat, que s'ha produït una alteració que la persona pot està patint una arítmia de fins i tot 300 pulsacions per minut, la qual cosa vol dir que el cor està fibril•lant, però tot i que el cor bategi tan ràpid, la sang no circula, la persona s'està morint.  Per això és essencial una actuació ràpida per salvar-li la vida.

Aquesta actuació passa per trucar al 112 però també per utilitzar un desfibril•lador quan més aviat millor (passats 10 minuts pràcticament no si salvaria o restaria en una situació de pèrdua servera de facultats) per això que hi hagi desfibril•ladors als municipis i ciutats poden salvar vides.

No s'ha de tenir cap por a utilitzar el desfibril•lador, ben al contrari, s'ha de tenir ben present que es pot estar salvant una vida.  Una vegada s'han posat els elèctrodes sobre el pit de qui ha patit una aturada de cor l'aparell (els elèctrodes porten un dibuix que indica on s'han de situar) l'aparell farà una avaluació de la situació del malalt i cas d'haver de produir una descàrrega ho farà per si mateix. Tant si fa la descàrrega com si no la fa, perquè no la considera necessària, anirà informant de què s'ha de fer en cada moment.  

En el cas que li apliqués una descàrrega al malalt, aquesta tindria la finalitat de reiniciar el funcionament del cor per intentar que restableixi un ritme normalitzat on la sang torni a circular pel cos.

Evitar la mort de qui pateix una aturada de cor  és doncs vital una  intervenció ràpida amb un desfibril•lador, seguida de l'atenció sanitària corresponent, per això és essencial haver avisat també al 112.

Plena cobertura legal
La pregunta sobre si qualsevol persona pot fer-ne ús d'un desfibril•lador per ajudar a una persona que ha patit una aturada de cor, la resposta és afirmativa.

A Catalunya existeix el Decret 151/2012, de 20 de novembre, que estableix els requisits per la instal•lació i l'ús de desfibril•ladors externs fora de l'àmbit sanitari i per a l'autorització d'entitats formadores en aquest ús.  A l'art. 6.3 indica que qualsevol persona pot aplicar el desfibril•lador amb finalitats terapèutiques.

Consell Catralà de Ressuscitació (CCR) 
Cal fer esment en aquest punt a la feina que s'està fent des de el Consell Català de Ressuscitació (CCR), qui des de l'any 2003 treballa en la formació de formadors, en la traducció del Manual de Ressuscitació Cardiopulmonar amb Desfibril•lació Externa Automàtica, del Manual de Suport Vital Immediat, etc.  ( EL CCR  és una entitat constituïda per l'acord de les Societats Científiques d'Anestèsia, de Cardiologia, de Medicina Intensiva i Crítica, de Medecina Familiar i Comunitària, d'Urgències i Emergències i de Pediatria  que pertanyen a l'Acadèmica de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears.
Aquest mateix any el CCR va rebre el passat 13 de novembre de 2015  una distinció  col•lectiva de mans del Conseller d'Interior i President de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) Jordi Jané, per haver assessorat, col•laborat i participat, en el disseny dels continguts del curs semipresencial de Suport Vital Bàsic i Desfibril•lació Externa Automàtica i per haver innovat en l'àmbit europeu aquesta modalitat de formació.

Una APP per saber on es troben situats els desfibril•ladors.
CardioCity112 és una APP que facilita que la persona que la utilitza pugui trucar al 112, pugui saber on s'hi troba el DEA (Desfibril•lador Exterior Automàtic) més proper i fins i tot s'està integrant en el servei que les persones que han fet un curs específic per saber com s'utilitza el DEA i que si trobin prop del lloc rebin un SMS per si poden acudir i ajudar tant a la persona que ha fet ús de l'APP com a la persona que ha patit l'aturada de cor. El DEA situats a Sant Jaume dels Domenys ja formen part de la xarxa que es pot localitzar mitjançant aquesta APP.



L'acte ha finalitzat amb el lliurament dels certificats a les persones que van seguir el curs de formació en Formació en Suport Vital i en  la Utilització del Desfibril•lador Extern Automàtic títol oficial avalat per la Generalitat de Catalunya i pel Consell Català de Ressuscitació.

L'empresa que ha instal·lat els desfibril·ladors al municipi i ha ofert els serveis de formació i educació corresponents per a poder dir que Sant Jaume dels Domenys és un municipi cardioprotegit ha estat CardioSOS, amb seu a Igualada.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars