Europa Creativa: més de 2 000 milions d’euros per donar suport a la recuperació, la resiliència i la diversitat dels sectors cultural i creatiu

de maig 26, 2021Brussel·les, 26 de maig de 2021

La Comissió pren avui noves mesures per donar suport als sectors cultural i creatiu, dins i fora d’Europa, després de l’adopció del programa de treball per al primer any d’execució del programa Europa Creativa 2021–2027.


Aquest 2021, Europa Creativa assignarà un pressupost sense precedents del voltant de 300 milions d’euros perquè els professionals i els artistes de tots els sectors culturals col·laborin, travessant disciplines i fronteres, amb l’objectiu de trobar noves oportunitats i arribar a un públic més ampli. Les mesures que es prenen avui assenten les bases de les primeres convocatòries de propostes en el marc del nou programa. Les convocatòries estaran obertes a totes les organitzacions actives en àmbits culturals i creatius rellevants. El pressupost total del programa, que és de 2 400 milions d’euros per a un període de set anys, ha augmentat un 63 % en comparació amb el pressupost anterior. Europa Creativa també busca augmentar la competitivitat dels sectors culturals, alhora que dona suport als seu afany de ser més verds, digitals i inclusius. S’ha parat especial atenció a reforçar la resiliència i la recuperació dels sectors cultural i creatiu de cara a la pandèmia de covid-19.


«Més de vuit milions de persones d'arreu de la UE treballen en activitats culturals. La cultura no té fronteres ni nacionalitat concreta. L'art representa una finestra oberta al món i ens ajuda a establir lligams entre tots nosaltres. Ara que els museus, els cenemes, els béns de patrimoni cultural i els teatres tornen a obrir, m’agradaria refermar el suport de la Comissió als sectors cultural i creatiu. Europa Creativa compta amb un pressupost més generós per reforçar la recuperació d’aquests sectors i, alhora, promoure l’enorme diversitat i creativitat que ens ofereixen», ha declarat avui la comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel.


«L’expressió artística i creativa és troba al nucli de les indústries culturals i creatives, i també de la identitat europea. El programa Europa Creativa, ara revifat, donarà empenta a casos europeus de ressò internacional i donarà suport als creadors, productors, distribuïdors i exhibidors europeus, que han patit greument els efectes de la pandèmia. «MEDIA» afavorirà un ecosistema audiovisual dinàmic i culturalment divers; ho farà donant suport a la col·laboració a través de les cadenes de valor i les fronteres lingüístiques, i també mitjançant nous models empresarials innovadors. Per primera vegada, i en un moment en què el pluralisme dels mitjans de comunicació pateix una amenaça creixent, Europa Creativa promourà un sector dels mitjans de comunicació sa i sostenible a tota la Unió Europea», ha declarat avui també el comissari del Mercat Interior, Thierry Breton.


El programa Europa Creativa estableix enguany una sèrie d’objectius comuns per als sectors cultural i creatiu. Posa encara més de relleu la creació transnacional, la circulació i la promoció mundials d’obres europees, la innovació en tots els sectors, i la facilitat d’accés al finançament per mitjà d’uns nivells de cofinançament de la UE més elevats. Totes les accions i projectes finançats han de respectar la igualtat de gènere i els compromisos mediambientals de la UE pel que fa al disseny i la implementació de les seves activitats.


Com a part d’Europa Creativa, el subprograma «MEDIA» contribueix al desenvolupament i la distribució de pel·lícules i obres audiovisuals d’interès internacional, tant dins com fora de Europa. També contribueix a tenir cura del talent i gestiona accions específiques per millorar l’alfabetització mediàtica, el pluralisme i la llibertat. El programa continuarà promovent la diversitat cultural i lingüística europea.

Les accions d’Europa Creativa inclouen:

  • un sistema de suport per a la traducció d’obres literàries i el desenvolupament d'associacions editorials;
  • els premis de literatura, música, arquitectura i patrimoni cultural de la UE, i també les iniciatives de les Capitals europees de la cultura i del Segell de patrimoni europeu;
  • l’enfortiment de l'accessibilitat i la visibilitat de les obres audiovisuals europees a través de plataformes i fronteres;
  • un laboratori d’innovació creativa per donar empenta als plantejaments innovadors de cara a la creació, distribució i promoció de continguts en diferents sectors;
  • el foment de l'alfabetització mediàtica, el pluralisme i la llibertat com a valors europeus.


Rerefons

Els sectors cultural i creatiu sempre han estat una vessant enriquidora de la vida europea; no només contribueixen a la cohesió social i la diversitat, sinó també a l’economia: aquests sectors representen el 4,2 % del PIB total de la UE i el 3,7 % de la seva mà d’obra.

El 2014, el suport de la UE als sectors cultural i creatiu es va consolidar amb un programa de finançament independent: el programa Europa Creativa. D’ençà d’aleshores, el programa ha estat constituït per tres branques: la branca de «CULTURA», que abasta tots els àmbits dels sectors cultural i creatiu, excepte els sectors audiovisual i informatiu; la branca de «MITJANS DE COMUNICACIÓ», que dona suport als sectors audiovisual i cinematogràfic, i la branca «INTERSECTORIAL», que ofereix oportunitats de col·laboració intersectorial.

Al voltant de quaranta-un països van participar en el programa Europa Creativa 2014–2020, que va atorgar més de 13 000 subvencions, cadascuna de les quals va beneficiar diverses organitzacions. També va cofinançar 647 projectes de cooperació cultural de 3 760 organitzacions d'arreu d’Europa, la formació de més de 16 000 professionals, la producció o distribució de més de 5 000 pel·lícules, el manteniment de 1 144 cinemes i la traducció de 3 500 llibres a tota Europa.

Més informació

Fitxa informativa sobre Europa Creativa 2021–2027

Programa de treball anual d’Europa Creativa 2021

Lloc web de la Comissió Europea sobre Europa Creativa

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars