Desenvolupament social i d'ocupació a Europa: l'informe del 2017 mostra tendències positives però subratlla la càrrega que recau sobre els joves

de juliol 17, 2017


La Comissió Europea ha publicat avui l'edició de 2017 del seu estudi anual sobre l'evolució social i de l'ocupació a Europa (ESDE).

L'edició d'enguany confirma les tendències positives en el mercat de treball i en l'àmbit social, així com un creixement econòmic constant. Amb més de 234 milions de persones que tenen un lloc de treball, l'ocupació a la UE no ha estat mai tan elevada com ara. A més,  la taxa d'atur és la més baixa des del desembre 2008. Des del 2013 s'han creat deu milions de llocs de treball a la EU. No obstant, més enllà del progrés social i econòmic general, les dades revelen que les generacions més joves suporten una càrrega particularment elevada: solen tenir més dificultats per trobar feina, estan més exposats a formes de treball atípiques i precàries entre les quals s'hi inclouen els contractes temporals o els que poden donar lloc a una menor cobertura de protecció social. També és probable que rebin pensions més baixes respecte als salaris. Per això l'estudi ESDE del 2017 se centra en l'equitat intergeneracional: cal assegurar-se que totes les generacions puguin beneficiar-se de l'actual evolució econòmica favorable.

Marianne Thyssen, comissària d'Ocupació, Afers Socials, Capacitats i Mobilitat Laboral, ha manifestat: "l'estudi que presentem posa de manifest una vegada més que ens encaminem amb determinació cap a un augment més gran de l'ocupació i el creixement. No obstant, és possible que els joves d'avui i els seus fills acabin tenint una situació pitjor que els seus pares. Això no és el que volem. Cal actuar amb celeritat. Amb el pilar europeu dels drets socials volem preservar i millorar la nostra normativa social i les condicions de vida per a les generacions futures"
L'informe mostra que malgrat la millora constant del nivell de vida de la UE, els joves no es beneficien tant d'aquesta evolució positiva com ho fan les generacions de més edat. A més, ha disminuït la participació dels grups d'edat més joves a la renda del treball. Aquestes dificultats afecten les decisions de les parelles joves  pel que fa, per exemple, a tenir fills o comprar-se una casa. Això pot tenir conseqüències negatives sobre les taxes de fertilitat i, per tant, en la sostenibilitat dels sistemes de pensions i en el creixement.



You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars