Exposició Guanyadors VIII Biennal de Ceràmica del Vendrell

d’octubre 01, 2016

Xi Liu, Primer Premi.
Foto: Dolors Garcia

L'amor és la llum que a la nit allunya els malsons i transforma la dolorosa absència  en una fet creador.
Aquesta frase pot servir per a resumir  les obres presentades per Xi Liu en aquesta mostra on els guanyadors de la VIII  Biennal de Ceràmica del Vendrell ens ofereixen un ventall de les seves creacions.
Xi Liu va ser la guanyadora de la Biennal celebrada el passat any. Nascuda a Shandong  (Xina), graduada en l'Acadèmia Central de Belles Arts de Beijing, viu i treballa a Xangai.  La seva obra, de gran delicadesa, sorgeix d'una experiència personal molt concreta: es va despertar en mig de la nit i va  trobar a faltar una persona i allò li va motiva per fer les obres que sota el nom genèric de "nits sense límits" ens presenta. En elles transforma l'absència en una presència creada a partir de l'argila.
Per altra costat la seva obra és una exploració sobre l'obtenció de textures que queden plasmades en la porcellana, on el  color blanc és el protagonista.

"Nit Sense Límits, num. 7"
Foto: Dolors Garcia

Thèrése Lebrun, Segon premi.
Foto: Dolors Garcia

De la natura a la porcellana. 
Thèrése Lebrun, (Bèlgica) ha utilitzat elements de la natura, els ha banyat en porcellana de paper i després a compost figures que ens recordessin  el món marí, les formes dels fòssils, o de closques, és a dir, recrea formes d'aquelles que només es produeixen quan la natura treballa llargs anys en construir-les.
L'obra de Thèrése Lebum és d'una nuesa blanca mate, només tacada dèbilment en algun punt per un lleuger to taronja, resultat d'haver sotmets el conjunt al forn. El calor del forn va que els elements de la natura que ha utilitat, esdevinguin cendres  i així només quedi la porcellana, però aquest elements de la natura deixen el lleu record perquè el color ataronjat és el resultat de la seva combustió.
"Concreció"
Foto: Dolors Garcia


Juan Ortí, Tercer premi
Foto: Dolors Garcia
Les formes pures dels objectes quotidians  i de les construccions industrials
Juan Ortí (nascut a  La Coruña) ens presenta una selecció d'obres on la recerca de les formes pures a partir d'edificis industrials com ara les sitges són l'eix.
Ell  les plasma en fang blanc, en majòlica, treballant els elements amb el torn, obtenint així uns objectes que impacten, precisament per la seves línies pures.  Ens ofereixen a més a més, degut precisament a la simplicitat de línies, un atractius  jocs  de llums i ombres que sorgeixen  com a efecte de la il•luminació.
En alguns casos les construccions les realitza jugant amb dos tons,  el blanc i un color terra.
Presenta també d'altres peces, sempre amb la mateixa característica de plasmació de les formes pures, és tracta  objectes quotidians, alguns més fàcils d'identificar que d'altres, però tots ells enormement atractius per la seva aparent senzillesa, la puresa de línies, la seva mida petita i el seu color blanc.

"Sense títol"
Foto: Dolors Garcia

L'acte inaugural va començar de la mà d'Eva Serramià, regidora de Cultura , seguida per una breu intervenció de l'alcalde Martí Carnicer, qui va saludar en anglès, francès i castellà als tres artistes.
Tant Martí Carnicer com Eva Serramià,  van destacar en els seus discursos la internalització d'aquest certamen que avui dia és pot dir està plenament consolidat, com ho demostra el 139 participants de la darrera edició. També van destacar que sobre la Biennal es realitzen un gran nombre d'articles en revistes especialitzades, cosa que no deixa de ser una gran promoció del municipi.

Els tres guanyadors, amb l'alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, i la regidora de Cultura Eva Serramià, acompanyats de les dues interprets, donat que una guanyadora és xinesa i parlava anglès i d'altra és belga i parlava francès.
Foto: Dolors Garcia

La primera edició de la Biennal va tenir lloc l'any 2001. Les obres guanyadores (un total de 24) formen part del Fons d'Art del Municipi i han sigut exposat recentment al Centre Cultural La Farinera a Barcelona, dins la celebració del 47è Congrés de l'Acadèmia Internacional de la Ceràmica que va tenir lloc a Barcelona del 12 al 16 de setembre d'aquest any.




Podeu visitar l'exposició al Portal Saló del Pardo  fins el 30 d'octubre, de dimarts a dissabte de 17h a 20 h i diumenge d'11 a 14 h. 





You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars