Concert Diada Pau Casals Barcelona 2023 / Concierto Dia Pau Casals Barcelona 2023 / Concert in memory of Pablo Casals Barcelona 2023

de juny 18, 2023




Aquest matí, a l’auditori Toldrà del Conservatori Municipal de Música de Barcelona s’ha celebrat, amb un enorme èxit,  el Concert de la Diada Pau Casals Barcelona 2023.  La data escollida recorda que el 16 de juny de 1934 Casals va ser nomenat fill adoptiu de la ciutat, rebent la Medalla de la Ciutat i en què li van dedicar l’avinguda que avui porta el seu nom.

El concert s’ha iniciat amb l’actuació de la Camerata del CMMB dirigida per David Olmedo, que ha interpretat The Last Spring de Edvard Grieg; Waltz  de Leonard Bernstein i The Dargason de Gustav Holst. La interpretació ha estat deliciosa.

A continuació ha estat el torn de l’Orquestra Xavier Montsalvatge, dirigida per Heriberto Fonseca amb l’obra Serenata per a orquestra de corda de Max Bruch, una composición dividida en cinc part, basada en melodies populars sueques, que alterna moments alegres i vitals amb altres serens i quasi melancòlics; que ha estat molt ben interpretada.

Per la seva part l’Orquetra Vozes, dirigida per Pablo González ha ofert el 4rt moviment de la Simfonia Italiana de Felix Mendelssohn, una peça que transmet optimisme i energia; a continuació l’orquestra ha atacat el 1r moviment de la Simfonia nº1, en Do Major, Op 12 de Bethoven; ambdues interpretacions han estat vigoroses i brillants.  Cal recordar que l’Orquetra Vozes  és fruit del projecte VOZES (a dia d’avui el projecte compte amb un total de catorze àrees compostes per diferents orquestres i corals, incloent les específiques per a gent gran, pares i mares a més de les destinades a infants i joves) que va sorgir fa vint anys amb el desig de canviar vides i oferir formació musical gratuïta i de qualitat a joves e infants dels districtes de Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí de Barcelona; així mateix recordar que el seu director va rebre el reconeixement de ser escollit per la Representació de la Comissió Europea a Barcelona com un dels dotze ciutadans residents a Espanya que representen els valors europeus per la feina que realitza.

Finalment el mestre Antoni Ros Marbà ha dirigit 32 violoncel·listes que han interpretat Sant Martí del Canigó obra de Pau Casals, harmonitzada per Enric Casals; i el Cant dels Ocells en la qual Biel Garriga - tocant un violoncel que havia estat de Pau Casals i que la Fundació Pau Casals li ha cedit - ha interpretat la melodia mentre la resta de violoncels tocaven un veritable suport harmònic sobre la qual, la netíssima execució del músic ha emocionat al públic assistent. Les ovacions que han seguit ambdues interpretacions han estat molt llargues i farcides de bravos.

En conjunt un meravellós matí de concert on la joventut del intèrprets junt amb la maduresa dels directors oferia una visió optimista de una transmissió de coneixements i amor per la música, amb la més plena voluntat d’evidenciar el paper social i cultural que té i com la música és un vehicle extraordinari per la convivència i la pau.

La presentació del acte ha anat a càrrec de la periodista Rita Roig Peregrina qui ha guiat tot l’acte en el qual han participat Jordi Pardo, Director de la Fundació Pau Casals, Lito Iglesias, Director del Conservatori Municipal de Música de Barcelona i Joan Miró, president de l’Associació Musical Pau Casals del Vendrell. Enguany no han participat els representant municipals de l’Ajuntament de Barcelona i l’Ajuntament del Vendrell per coincidir l’acte amb els actes de pressa de possessió dels nous consistoris; per la qual cosa el Sr. Iglesias i el Sr. Miró han sigut els encarregat de representar-los. 


CASTELLANO

Esta mañana, en el Auditorio Toldrà del Conservatorio Municipal de Música de Barcelona se ha celebrado con enorme éxito el concierto Dia Pablo Casals Barcelona 2023, en memoria del gran maestro.  La fecha recuerda el 16 de junio de 1934 en que Casals fue nombrado hijo adoptivo de la ciudad, recibiendo la Medalla de la Ciudad y en que le dedicaron la avenida que hoy lleva su nombre.

El concierto se ha iniciado con la actuación de la Camerata del CMMB dirigida por David Olmedo, que ha interpretado The Last Spring de Edvard Grieg; Waltz  de Leonard Bernstein y The Dargason de Gustav Holst. La interpretación ha sido deliciosa.

A continuación, a intervenido la Orquestra Xavier Montsalvatge, dirigida por Heriberto Fonseca, con la obra Serenata para orquesta de cuerda de Max Bruch, una composición dividida en cinco partes, basada en melodías populares suecas, que alterna momentos alegres y vitales con otros serenos y casi melancólicos; ha estado muy bien interpretada.  

Por su parte la Orquestra Vozes, dirigida por Pablo González, ha ofrecido el 4t movimiento de la Sinfonía Italiana de Felix Mendelssohn, una pieza que transmite optimismo y energía;  a continuación la orquesta ha atacado el primer movimiento de la Sinfonía núm. 1 en Do Mayor, Op. 21 de Beethoven; ambas interpretaciones han sido vigorosas y brillantes.  Es conveniente recordar que la Orquesta Vozes es fruto del proyecto VOZES ( hoy día el proyecto cuenta con un total de catorce áreas compuestas por diferentes orquestas y coros) que surgió hace veinte años con el deseo de cambiar la vida y ofrecer formación musical gratuita y de calidad a jóvenes, niños y niñas de los distritos de Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí de Barcelona; también conviene recordad que su director ha recibido un reconocimiento al ser escogido por la Representación de la Comisión Europea en Barcelona, como uno de los doces ciudadanos residentes en España que representan los valores europeos gracias a la tarea que realiza.

Finalmente el maestro Antoni Ros Marbà ha dirigido 32 violoncelistas que han interpretado Sant Martí del Canigó obra de Pablo Casals, armonizada por Enric Casals; y el Cant del Ocells en la cual Biel Garriga  - tocando un violonchelo que había sido del Maestro Casals y que le ha estado cedido por la Fundación Pau Casals – ha interpretado la melodía mientras el resto de violonchelistas  tocaban un verdadero soporte armónico, sobre el cual la limpísima ejecución del músico Ha emocionado al público asistente. Las ovaciones que han seguido ambas actuaciones han sido muy largas, oyéndose numerosos ¡bravo!

En conjunto ha sido una maravillosa mañana de concierto en que la juventud de los intérpretes junto con la madurez de los directores ha ofrecido una visión optimista de una transmisión de conocimientos y amor por la música, en su más plena voluntad de evidenciar el papel social y cultural que tiene, junto con el hecho de que la música es un vehículo extraordinario para la convivencia y la paz.

La presentación del acto ha corrido a cargo de la periodista Rita Roig Peregrina que ha conducido el acto, en el que han participado Jordi Pardo, Director de la Fundación Pau Casals; Lito Iglesias, Director del Conservatorio Municipal de Música de Barcelona y Joan Miró, presidente de l’Associació Musical Pau Casals del Vendrell. Este año no han asistido los representantes municipales del Ayuntamiento de Barcelona y del Ayuntamiento del Vendrell dado que coincidía con la toma de posesión de los nuevos consistorios, por ello el Sr.  Iglesias y el Sr. Miró han sido los encargados de representarlos. 


ENGLISH

This morning it was celebrated a concert in memory of Pablo Casals with enormous success. The date recalls June 16, 1934 when Casals was named as the adoptive son of the city, receiving the City Medal, the same day when the avenue that today has his name was dedicated to him.

The concert started with the Camerata of CMMB, directed by David Olmedo, that played The Last Spring by Edvard Grieg; Waltz by Leonard Bernstein, and The Dargason by Gustav Holst. The interpretation has been delicious.

Then intervened the Orquestra Xavier Montsalvatge; directed by Heriberto Fonseca, with the Serenade for string orchestra by Max Bruch. This composition is divided into fifth parts, it is based on Swedish popular melodies, with an alternation of glad and vital moments with others more serene and almost melancholic; it was really well played.

For his part, the Orquestra Vozes, directed by Pablo González, offer us the 4th movement of the Italian Symphony by Felix Mendelssohn; a piece with plenty of optimism and energy;  the second piece has been the first movement of the Symphony No. 1 in C Major Op. 21 by Beethoven. Both have been played vigorously and brilliantly. It is important to remember that the Orquestra Vozes is a result of the VOZES project (today this project has fourteen areas with different orchestras and chorales) a project that was born twenty years ago with the intention of changing the lives of young people of some districts of Barcelona, offering a quality and free music formation.  It is important too, the recognition to Pablo González as a European citizen that represents European values with his work, in the opinion of the European Commission Representative in Barcelona.

In the last place, the master Antoni Ros Marbà directed 32 cellists. They have interpreted Sant Martí del Canigó by Pablo Casals, harmonized by Enric Casals; and the Cant dels Ocells. This last one was especially emotive. Biel Garriga with a Casals’ Cello, ceded by The Pablo Casals Foundation, played the melody, and the other 31 cellists played real harmonic support, over them the crystal-clear execution of Garriga moved the attendees. The ovations have been very long and with a lot of bravos!

In summary, this norming has been wonderful, because young musicians besides mature directors offered an optimistic vision of the transmission of knowledge and love for music, with the willpower to show the powerful paper of music in social and cultural life. Also showed us that music is a great vehicle for the peace and coexistence of people.

The journalist Rita Roig Peregrina was the driver of the act, with the participation of Jordi Pardo, Fundació Pau Casals Director; Lito Iglesias, Municipal Conservatory of Music of Barcelona Director and Joan Miro Associació Musical Pau Casals Chairman. This year wasn’t present the representants of Barcelona City Hall and El Vendrell City Hall because the act coincided with the time of the inauguration of the new consistories, so Mr. Iglesias and Mr. Miró have been in charge of representing them. 


You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars