El Vendrell: "Neus Català, Un Cel de Plom" amb Mercè Arànega al Teatre Àngel Guimerà

de març 08, 2016


Aquest proper diumenge dia 13 de març a les 18 hores en representació única amb Mercè Arànega com a intèrpret, al Teatre Àngel Guimerà del Vendrell.

Neus Català va ser la darrera supervivent catalana del camp d'extermini de Ravensbrück. La seva història i records van ser novel·lats per Carme Martí en un llibre que és la base sobre la qual s'ha construït aquesta adaptació teatral.

Neus Català i Pallejà va néixer a Guiamets (Priorat) en el si d'una família de pagesos. Va estar implicada en la lluita obrera i també contra el feixisme a Barcelona abans d'esclatar la Guerra Civil. De fet va participar als 14 anys en una vaga com a jornalera: demanava que les dones cobressin igual que els homes pel mateix treball.

Arran la Guerra Civil es va exiliar a França, ajudant a creuar la frontera a 182 nens orfes que estaven al seu càrrec com a infermera a Premia.

Ja a França va col·laborar amb la Resistència durant l'ocupació alemanya. Detinguda pels nazis la van deportar a Ravensbrück i Holleischen. Va sobreviure i va ser alliberada en acabar la guerra. Els seus records d'aquells anys  són testimonis de l'horror del camp d'extermini i de la solidaritat entre les presoneres, El seu marit no va tenir la mateixa sort d'ella i no va sobreviure, va morir d'esgotament.

Es va prometre no oblidar mai allò del que havia estat protagonista i testimoni. Hi ha una frase de Neus Català que resumeix les conseqüències d'aquella terrible experiència: "Vaig sortir del camp de concentració, però el camp no ha sortit mai de dins meu"

Quant a la representació, cal dir que ha tingut excel·lents crítiques.


You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars