Informe escolar de la UE: es millora en ciències i lectura però s'obtenen mals resultats en matemàtiques

de desembre 03, 2013


L'últim estudi de la OCDE sobre matemàtiques, ciència i lectura dels estudiants de quinze anys mostra uns resultats desiguals en els diferents Estats membres. 
Yves Leterme, vicesecretari general de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic de la OCDE; i Jan Truszczynski, director general d'Educació i Cultura de la Comissió Europea, van presentar els resultats a Brussel·les.

La UE, en el seu conjunt, acusa un greu retard en matemàtiques però la situació és més esperançadora pel que fa a ciències i lectura. En aquestes disciplines, Europa està assolint el seu objectiu pel 2020, que consisteix en reduir el percentatge d'estudiants amb un rendiment insatisfactori per sota del 15%. 


L'informe revela que deu Estats membres (BG, CZ, DE, EE, IE, HR, LV, AT, PL i RO) han aconseguit progressos significatius en la reducció de la proporció de persones que no dominen prou les tres capacitats bàsiques en relació als resultats del 2009. 

Però cinc països de la UE (EL, HU, SK, FI y SE) han registrat un augment de persones amb baixes aptituds. 

Altres estat membres han aconseguit resultats desiguals (vegeu el quadre). En conjunt, els resultats de la UE són una mica millors que els dels Estats Units, però ambdós se situen per darrera dels del Japó.

Androulla Vassiliou, comissària europea d'Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut ha declarat: "Felicito els Estats membres que han millorat els seus resultats, però és evident que la UE, en el seu conjunt, s'ha d'esforçar més. Els Estats membres han de seguir treballant per reduir els mals resultats en l'educació escolar amb l'objectiu de garantir que els joves tinguin les capacitats que necessiten per tenir èxit en el món modern. Els resultats ens recorden que la inversió en educació de qualitat és fonamental pel futur d'Europa".

Yves Leterme també comparteix aquesta opinió: "l'estudi PISA mostra el que saben els estudiants de 15 anys i el que poden fer amb els coneixements que tenen. En una economia global, l'èxit ja no es mesura només en funció de les normes nacionals, sinó en comparació amb els altres sistemes educatius amb millors rendiments. Els resultats de la UE posen de manifest que s'ha d'augmentar el ritme de millora si els Estats membres volen evitar quedar-se enrere d'altres economies", ha afegit l'expresident del govern belga.

L'enquesta PISA s'ha realitzat cada tres anys des del seu llançament l'any 2000. Els 34 Estats membres de la OCDE i els 31 països socis van participar en l'estudi PISA del 2012, en total representen un 80% de l'economia mundial. Uns 510.000 estudiants d'edats compreses entre 15 anys i tres mesos i 16 anys i dos mesos van formar part de les proves de matemàtiques, lectura i ciències, fent especial atenció a les matemàtiques.

Les dades que aporta PISA permeten als responsables de l'elaboració de polítiques educatives i als educadors identificar les característiques dels sistemes educatius que obtenen bons resultats per aplicar-les als seus sistemes.

La Comissió Europea i la OCDE han firmat recentment un acord de cooperació per col·laborar d'una manera més estreta en tres àmbits: estratègies de qualificacions, anàlisi per països i estudis internacionals.

Què diuen les conclusions sobre la UE: Anàlisi de la Comissió
Lectura: el percentatge d'estudiants que no dominen suficientment la lectura ha disminuït des d'un 23,1% al 2006, a un 19,7% al 2009, fins al 17,8% al 2012. Si es manté aquesta tendència, es podria aconseguir l'objectiu del 15% fixat pel 2020. Fins ara, només set països de la UE han assolit aquest objectiu (EE, IE, PL, FI, NL, DE i DK) a més, també s'han registrat progressos considerables a CZ, DE, EE, IE, HR, LT, LU, AT, PL i RO.

Matemàtiques: No s'ha aconseguit cap millora en el percentatge d'alumnes amb un baix rendiment a nivell de la UE respecte el 2009. Tot i així, quatre Estats membres (EE, FI, PL i NL) es troben entre els països que tenen els millors resultats a nivell mundial i el seu nivell d'estudiants amb baix rendiment ja se situa per sota de l'objectiu del 15%. Cap altre Estat ha assolit encara aquest nivell. BG, EE, IE, HR, LV, AT, PL i RO han progressat significativament (més de dos punts percentuals).

Ciències: millora constant de les qualificacions de ciències a tota la Unió. El percentatge d'estudiants que no dominen prou aquesta matèria ha caigut del 20,3% del 2006, i un 17,8% de 2009, fins a un 16,6% al 2012.  Deu Estats membres ja estan per sota de l'objectiu del 15% CZ, DE, EE, IE, LV, NL, PL, SI, FI i UK; i s'ha realitzat progressos constants a CZ, DE, EE, IE, Espanya, LV, AT, PL i RO.

L'anàlisi posa de relleu que la situació socioeconòmica dels estudiants té una incidència significativa sobre els nivells de rendiment. Els que procedeixen de famílies amb ingressos baixos tenen moltes més probabilitats de registrar un rendiment insatisfactori en matemàtiques, ciències i lectura. Altres factors importants que cal tenir en compte són els efectes especialment negatius de ser d'origen estranger, el fet d'haver estat escolaritzat durant els primers anys de la infància i les diferències que es registren entre noies i nois pel que fa a la capacitat de lectura (les noies llegeixen molt millor que els nois).

L'anàlisi també mostra la relació entre els resultats de PISA i l'enquesta sobre les competències dels adults de la OCDE publicada recentment (IP/13/922). Es pot arribar a la conclusió que, perquè siguin eficaces, les polítiques s'han de centrar en la millora de l'ensenyament de primària i secundària. Una vegada superades aquestes etapes, sol ser massa tard per compensar la pèrdua d'una oportunitat a l'escola.


Abreviatures:
EstatSigles
BèlgicaBE
BulgàriaBG
República TxecaCZ
DinamarcaDK
AlemanyaDE
EstòniaEE
IrlandaIE
GrèciaEL
EspanyaES
FrançaFR
CroàciaHR
ItàliaIT
XipreCY
LetòniaLV
LituàniaLT
LuxemburgLU
HongriaHU
MaltaMT
HolandaNL
ÀustriaAT
PolòniaPL
PortugalPT
RomaniaRO
EslovèniaSI
EslovàquiaSK
FinlàndiaFI
SuèciaSE
Regne UnitUK

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars