Europa: 150.000 € per aplicar la recerca teòrica al mercat

de febrer 06, 2013


Dos dels projectes finançats pel CER es desenvolupen en centres de Catalunya

Es tracta d'un projecte sobre les aplicacions terapèutiques dels fàrmacs regulats per la llum, de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya; i d'un projecte per desenvolupar una nova plataforma tecnològica per al tractament de malalties respiratòries, del Centre de Regulació Genòmica.


Desenvolupament de teràpies fotofarmacològiques a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya

Un dels principals inconvenients de les farmacoteràpies és la dificultat de controlar la cinètica dels medicaments i de restringir-ne l’acció a l’òrgan objectiu, dificultat que, a més, en limita l’eficàcia i produeix efectes secundaris no desitjats en els pacients. Amb la subvenció d'arrencada (starting grant) del CER de 2007, el Dr. Pau Gorostiza, de l'Insititu de bioenginyeria de Catalunya, va desenvolupar un plantejament innovador per controlar l’activitat dels fàrmacs regulats per la llum en sistemes de cultiu de cèl·lules. La subvenció de Prova de Concepte li permetrà anar més endavant assajant els nous mètodes en importants receptors farmacològics i en viu. El Dr. Gorostiza espera que aquestes proves desemboquin en els primers assaigs clínics i en la presentació de les aplicacions biomèdiques del projecte a les empreses farmacèutiques. Finalment, es pot esperar que la combinació de fàrmacs amb un dispositiu d’il·luminació extern pugui crear una medicina més personalitzada on les teràpies es puguin adaptar a cada pacient individual.

Subvenció del CER: Dr. Pau Gorostiza
Centre: Fundació Privada Institut de Bioenginyeria de Catalunya
Títol del projecte “Prova de Concepte”: Aplicacions terapèutiques dels fàrmacs regulats per la llum (THERALIGHT)
Subvenció d’arrencada (starting grant) del CER de 2007: Estudis de neurosecreció per control a distància de l’exocitosi i l’endocitosi (OPTICALBULLET)

L'altre projecte que es  desenvoluparà a Catalunya és del Dr. Luis Serrano del Centre for Genomic Regulation (CRG) Fundacio privada el projecte és denomina “MycoBiotics” as a new technology platform for the treatment of human respiratory and genital tract diseases

A l'Estat Espanyol han sigut també seleccionats:


MARTIN DEL VALLE, Eva Maria
Universidad de Salamanca
NANOSMART Smart nanoparticle system for lung cancer application


Els nous fons de la UE anunciats avui oferiran subvencions de 150.000 euros a recercadors d’alt nivell per salvar la distància entre la seva recerca i la innovació comercialitzable. El Consell Europeu de Recerca (CER) ha publicat els resultats de l’última ronda de la iniciativa de finançament ‘Prova de Concepte’, que té l’objectiu de portar la recerca teòrica al mercat. En total, amb els 27 ajuts anunciats avui, s’han concedit 60 ajuts a recercadors que ja comptaven amb subvencions del CER.


Els projectes inclouen una àmplia varietat de temes, des de farmacoteràpies innovadores i nous biomaterials fins a substàncies químiques industrials més ecològiques i barates o criteris més integradors d’accessibilitat dels edificis. El finançament de la beca ‘Prova de Concepte’ pot cobrir activitats relacionades, per exemple, amb drets de propietat intel·lectual, recerca d’oportunitats comercials i empresarials o validació tècnica.

La comissària de Recerca, Innovació i Ciència, Máire Geoghegan-Quinn, ha declarat que “aquesta segona ronda de subvencions de Prova de Concepte és una magnífica notícia, perquè cal dur les nostres millors idees al mercat europeu. Gràcies a la iniciativa, els titulars d’ajuts del CER podran materialitzar el potencial dels seus descobriments. Amb aquestes subvencions i el finançament de la recerca teòrica en general, el CER contribueix a fer que Europa sigui més competitiva ara i al futur”.

Els ajuts van destinats a recercadors de deu països de l’Espai Europeu de Recerca (Estats membres de la UE i països associats al Programa Marc de Recerca). El pressupost total de la convocatòria és de 10 milions d’euros. A la primera fase, de juny de 2012, s’hi van presentar 75 propostes, de les quals se’n van seleccionar 33 que es van anunciar el setembre de 2012. A la segona, de novembre de 2012, s’hi van presentar 69 propostes entre les quals es van seleccionar les 27 anunciades avui.


Enllaç a la llista de tots els subvencionats. 

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars