Declaració del comissari europeu Avramopoulos durant la seva visita a l’illa de Lesbos (Grècia)

de gener 18, 2017



Lesbos, 18 de gener de 2017

Avui sóc a Lesbos per transmetre un missatge molt important: tots plegats, grecs i europeus, tenim l’obligació moral d’alleujar la situació dels migrants a les illes gregues i la situació dels seus habitants.

Grècia ja ha demostrat la seva humanitat en fer front a la crisi dels refugiats, una crisi a la qual cap estat membre de la UE és capaç de fer-hi front tot sol i davant de la qual tampoc podem deixar-lo tot sol.

Ara no hi podem renunciar. Hem de mantenir la nostra tradició humanitària.

Per tant, no pot ser que els refugiats restin exposats al fred durant la pitjor part de l’hivern sense un sostre on aixoplugar-se. És avui que hem de trobar solucions, no demà ni la setmana vinent, sinó ara.

La Unió Europea continuarà fent costat a Grècia a l’hora d’oferir-hi solucions tal com hem estat fet fins ara. En els últims dos anys Grècia ha rebut més de 1 000 milions d’euros de suport financer i, per tant, és el principal receptor de fons de la Direcció General d’Afers Interiors de la UE. Si cal, estem disposats a concedir-n’hi encara més.

Una gran part d’aquest suport financer s’ha destinat als nostres socis internacionals que treballen a Grècia i, per tant, em permeto fer una crida perquè redoblin els seus esforços per destinar immediatament ajuda als necessitats de les illes gregues. No es tracta d’una qüestió política. Es tracta de donar una resposta operativa i pragmàtica a un imperatiu humanitari.

De la mateixa manera, demano a tots els estats membres de la UE que continuïn incrementant el nombre de persones que estant reubicant des de Grècia i que els ofereixin refugi en el seu territori. La Declaració UE-Turquia ens ha permès posar fi a la tràgica pèrdua de vides humanes en el mar, però la gestió de la crisi de refugiats més greu que ha conegut Europa continua sent una responsabilitat col·lectiva europea.

La realitat, però, és que les solucions només funcionaran amb la col·laboració i amb el suport de les autoritats locals i de la població local de les illes gregues.

Vull enviar un missatge d’agraïment a les autoritats locals i als habitants de les illes per haver fet front als efectes directes de la crisi dels refugiats.

Confio que, com a acció humanitària temporal, es trobi l’espai necessari per muntar-hi les tendes de campanya d’ACNUR preparades per a l’hivern finançades per la Unió Europea.

Això no durarà sempre. Us farem costat treballant per descongestionar les illes, transferint al continent la població vulnerable, fent tornar als seus països d’origen les persones que no tinguin dret a l’asil i accelerant la tramitació de les sol·licituds per fer tornar a Turquia les persones que puguin rebre protecció en aquest país.

Però, mentrestant, tots tenim l’obligació moral de respondre urgentment a la situació humanitària.

Sé que puc comptar amb vostès. Vostès sempre podran comptar amb nosaltres.

Tots reconeixem els problemes i les dificultats que estan patint les illes gregues. Rebo amb satisfacció totes les mesures de suport que el govern està negociant amb les autoritats locals.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars