Les Barraques de Pedra Seca de Sant Jaume dels Domenys

de maig 11, 2018

Esguard de Dona - Presentació del Llibre Les Barraques de Pedra Seca de Sant Jaume dels Domenys - Robert Rovira, l'autor signant exemplars
L'autor, Robert Rovira signat exemplars del llibre.
Foto: Vicenç López
Escrit per Robert Rovira i Ferré un enamorat de la pedra seca que du anys treballant per la catalogació, conservació i difusió del coneixement d'aquesta riquesa material i de les tècniques de construcció que comporta, una riquesa immaterial però extremadament valuosa, fins el punt de ser a dia d'avui candidata a ser reconeguda com a considerada "Patrimoni Immaterial de la Humanitat" per part de la UNESCO.

En paraules de l'autor, el llibre és "un homenatge al territori i a la seva gent".
Esguard de Dona - Presentació del Llibre Les Barraques de Pedra Seca de Sant Jaume dels Domenys - Acte inaugural.
D'esquerra a dreta,  Isidre Pastor i Batalla, arqueòleg i historiador;
Magí Pallarès i Morgades, Alcalde de Sant Jaume dels Domenys,
Robert Rovira i Ferré, autor del llibre, un veritable expert en elements arquitectònics de pedra seca.
Foto Vicenç Löpez

El llibre conté un total de cent fitxes (una per element arquitectònic) on es detallen les dades, la ubicació, el número de catàleg, la tipologia, l'orientació, etc. a més d'una imatge fotogràfica i un croquis de planta i alçat que converteixen a la publicació en una magnífica guia, no només per estudiar les barraques de Sant Jaume dels Domenys, sinó per a conèixer la gran varietat de formes, estils i peculiaritats que poden presentar aquest tipus de construcció.

D'altres construccions, apareixen fotografiades i catalogades però sense croquis, en gran mesura per les seves condicions de conservació o bé per tractar-se de restauracions poc afortunades que les han fet perdre el seu sentit originari.
Esguard de Dona - Presentació del Llibre Les Barraques de Pedra Seca de Sant Jaume dels Domenys - Públic assistent
El públic assistent a rebut com a regal un exemplar del llibre, editat per l'Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys
i amb la col·laboracio de Cellers Domenys.
La foto mostra la cua que s'ha format per tal d'obtenir la signatura de l'autor, Robert Rovira.
Foto: Vicenç López

També apareixen catalogats 5 forns de calçs i també li dediquen unes pàgines a dos elements arquitectònics que tot i no ser de pedra seca es impossible veure'ls i no sentir el desig de deixar constància d'ells: les restes de l'aqüeducte romà i el pont romà de la Cornudella.

Acompanyen a aquest detallat catàleg unes pàgines amb anècdotes i curiositat que enriqueixen humanament aquest extraordinari treball.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars